Η Απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών που αναμένεται, θα ρυθμίσει όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες και θα διευκρινιστεί ποιες δαπάνες θα μετρούν για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες για: Ιατρική περίθαλψη, Διατροφή π.χ. αγορές στο σουπερμάρκετ, Αλκοολούχα ποτά και καπνός, Ένδυση και υπόδηση, Στέγαση πχ τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας, έξοδα επισκευής και συντήρησης σπιτιού, η αγορά πετρελαίου ή αερίου θέρμανσης, οι αμοιβές σε υδραυλικούς ή ηλεκτρολόγους, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.λπ. Εξαιρούνται τα ενοίκια. Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, όπως οι αγορές σε ηλεκτρικά είδη, εργαλεία κήπου, οικιακές συσκευές, έπιπλα κ.λπ. Μεταφορές πχ αεροπορικά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, η βενζίνη ή το πετρέλαιο κίνησης για το αυτοκίνητό σας κ.λπ. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εξαιρούνται οι δαπάνες για τέλη κυκλοφορίας και αγορά οχημάτων (εκτός από ποδήλατα). Επικοινωνίες (λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και τυχόν ταχυδρομικά έξοδα). Αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες (αγορές βιβλίων και μουσικών οργάνων, εισιτήρια για παραστάσεις στο θέατρο ή για τον κινηματογράφο, τα έξοδα οργανωμένων διακοπών μέσω πρακτορείου κ.λπ. Εκπαίδευση, Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια. Άλλα αγαθά και υπηρεσίες (η αμοιβή για υπηρεσίες αισθητικής ή κομμωτηρίου κ.λ.π)

Ποιοι εξαιρούνται από την συγκέντρωση αποδείξεων

Υπενθυμίζεται ότι εξαιρούνται από ΚΑΘΕ υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων, οι εξής κατηγορίες:

i) Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους.

(ii) Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

(iii) Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

(iv) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

(v) Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

(vi) Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

(vii) Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

(viii) Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

(ix) Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

(x) Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι μηνών).

(xi) Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.