Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου η 4η Φεβρουαρίου και κατά του παιδικού καρκίνου η 15η Φεβρουαρίου. Δυο μέρες που καθιερώθηκαν – όπως και πολλές άλλες – για να αφυπνίσουν το κοινό.

Πολλές φορές έχω γράψει από αυτή τη στήλη για τον καρκίνο τόσο ως καρκινοπαθής όσο και ως μέλος οικογένειας με αρκετούς καρκίνους στο ιστορικό της, όχι για άλλον λόγο, παρά μόνο για να βοηθήσει αυτή η εμπειρία μου ίσως και κάποιον άλλον, που νοσεί ή που καλείται να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση στο περιβάλλον του. Μετά από δύο σοβαρές περιπέτειες στη δική μου υγεία, η πείρα μου έδειξε ότι ο καρκίνος αντιμετωπίζεται πολύ καλύτερα, όταν το άτομο ανοίγεται στον κόσμο και μοιράζεται αυτό που του συμβαίνει με τους άλλους, αρκεί να θέτει το ίδιο τα όρια και τους όρους και να μην χάνεται ο στόχος.

Ο στόχος είναι να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας, να σταθεί στα πόδια του και να πάρει ώθηση το ίδιο ώστε να δώσει δύναμη και σε άλλους, δημιουργώντας έτσι μια αλυσίδα αγάπης, κατανόησης, αισιοδοξίας και νίκης –ανεξαρτήτως κατάληξης- και όχι έναν κύκλο πόνου, μιζέριας και αυτολύπησης που μόνο κακό φέρνει.

Αυτές οι σκέψεις μου επιβεβαιώθηκαν όταν διάβασα ένα άρθρο στο site: omorfhzwh.gr, για ένα βιντεάκι animation διάρκειας μόλις 3 λεπτών για τον παιδικό καρκίνο, το οποίο συγκινεί το διαδίκτυο. «Το βίντεο αφηγείται την ιστορία της Νίνα, ενός μικρού αλλά γενναίου κοριτσιού, που κατορθώνει τελικά να νικήσει τον καρκίνο με τη φροντίδα και την ενθάρρυνση των ανθρώπων που την αγαπούν, με την υποστήριξη της οικογένειάς της, των φίλων της, καθώς και ολόκληρης της νοσοκομειακής ομάδας! Η μικρή ταινία δεν έχει λόγια, ωστόσο καθ’ όλη τη διάρκεια του ακούγεται το τραγούδι «Heart Full Of Love» το οποίο γράφτηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της ταινίας, και ερμηνεύει η Rebecca Peters. Αξίζει να σταθούμε στο μήνυμα που επισημαίνεται στο τέλος του animation και είναι το «Η αγάπη είναι μεγαλύτερη από το φόβο».

Το συγκινητικό βίντεο κινουμένων σχεδίων υπό τον τίτλο “Η αγάπη ποτέ δεν μας απογοητεύει” δημιουργήθηκε για λογαριασμό του Νοσοκομείου Cancer De Barretos στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ενός διεθνούς φήμης κέντρου θεραπείας για τον καρκίνο των παιδιών. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο μετονομάστηκε σε Νοσοκομείο της Αγάπης θέλοντας να αναδείξει τη θεραπευτική σημασία της αγάπης και της στοργής. Η καταπολέμηση του καρκίνου είναι πιο εύκολη όταν το άτομο περιβάλλεται από την αγάπη. Βλέποντας ο ασθενής πως υπάρχουν γύρω του πρόσωπα που τον αγαπούν και τον νοιάζονται, παίρνει δύναμη, ελπίδα», αναφέρει το άρθρο.

Αξίζει πραγματικά κάποιος να δει το συγκεκριμένο βίντεο, γιατί περιγράφει μέσα σε λίγες εικόνες, ακριβώς το πώς νοιώθει ένας καρκινοπαθής πόσο μάλλον ένα παιδί που βιώνει μια τέτοια κατάσταση. Αυτό όμως που αξίζει να παρατηρήσουμε είναι ότι μόνο με την αγνή αγάπη και χαρά του σκύλου της, την πίστη, την ελπίδα και την αισιοδοξία που σιγά σιγά είχε η οικογένειά της, κατάφερε και ανέκαμψε η πρωταγωνίστρια του βίντεο.

Η πίστη και η αγάπη πάντα νικούν το φόβο, ευτυχώς. Ας είμαστε φορείς της δύναμης και όχι της μεμψιμοιρίας και τους στρες, ειδικά όταν πρόκειται να συμπαρασταθούμε σε κάποιον άλλον…

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια