“Το Άξιον Εστί” είναι μια ποιητική σύνθεση που γράφτηκε από το Οδυσσέα Ελύτη και κυκλοφόρησε στα 1959. Εν πολλοίς ήταν αυτό το έργο που του χάρισε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1979. Πασίγνωστο το συγκεκριμένο δημιούργημα, αλλά αξίζει τον κόπο να παρατεθεί και η αφορμή που έλαβε ο ποιητής για να το γράψει, όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος λίγο αργότερα :

“Την αφορμή για να γράψω το ποίημά μου ”Αξιον Εστί”, την έδωσε η διαμονή μου στην Ευρώπη τα χρόνια ’48 με ’51. Ήταν τα φοβερά χρόνια όπου όλα τα δεινά μαζί, Πόλεμος-Κατοχή-Εμφύλιος, δεν είχαν αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα. Θυμάμαι την μέρα που κατέβαινα να μπω στο αεροπλάνο, ένα τσούρμο παιδιά που παίζανε σε ένα ανοιχτό γήπεδο. Το αυτοκίνητό μας αναγκάστηκε να σταματήσει για μια στιγμή και βάλθηκα να τα παρατηρώ. Ήταν κυριολεκτικά  μες στα κουρέλια. Χλωμά βρώμικα, σκελετωμένα, με γόνατα παραμορφωμένα, με ρουφηγμένα πρόσωπα. Τριγυρίζανε μέσα στις τσουκνίδες του οικοπέδου, ανάμεσα σε τρύπιες λεκάνες και σωρούς σκουπιδιών.

Αυτή ήταν η τελευταία εικόνα που έπαιρνα από την Ελλάδα. Και αυτή, σκεπτόμουνα, ήταν η μοίρα του γένους που ακολούθησε τον δρόμο της Αρετής και πάλεψε αιώνες για να υπάρξει. Πριν περάσουν 24 ώρες, περιδιάβαζα στο Ουσί της Λωζάνης, στο μικρό δάσος πλάι στη λίμνη. Και ξαφνικά άκουσα καλπασμούς και χαρούμενες φωνές. Ήταν τα Ελβετόπαιδα που έβγαιναν να κάνουν την καθημερινή τους ιππασία. Αυτά που από πέντε γενιές και πλέον, δεν ήξεραν τι θα πει αγώνας, πείνα, θυσία. Ροδοκόκκινα, γελαστά, ντυμένα σαν πριγκιπόπουλα, με συνοδούς που φορούσαν στολές με χρυσά κουμπιά, περάσανε από μπροστά μου και μ’ άφησαν σε μια κατάσταση που ξεπερνούσε την αγανάκτηση. Ήταν δέος μπροστά στην τρομακτική αντίθεση, συντριβή μπροστά στην τόση αδικία, μια διάθεση να κλάψεις και να προσευχηθείς περισσότερο, παρά να διαμαρτυρηθείς και να φωνάξεις…

…Δυσαρεστημένοι ακόμα και οι Γάλλοι, που δεν μπορούσαν να ‘χουν κάθε μέρα το μπιφτέκι και το φρέσκο τους βούτυρο, δυσανασχετούσανε. Υπάλληλοι, σοφέρ, γκαρσόνια με κοιτάζανε και μου λέγανε: ”Εμείς περάσαμε πόλεμο κύριε !” Κι όταν ακόμη μια φορά τολμούσα να ψιθυρίσω ότι ήμουν Έλληνας κι ότι περάσαμε κι εμείς πόλεμο με κοιτάξανε παράξενα: ”Α, κι εσείς, ε!”. Καταλάβαινα ότι ήμασταν αγνοημένοι από παντού και τοποθετημένοι στην άκρη ενός χάρτη απίθανου. Η παραμονή μου στην Ευρώπη με έκανε να βλέπω  πιο καθαρά το δράμα του τόπου μας. Εκεί αναπηδούσε πιο ανάγλυφο το άδικο που κατέτρεχε τον ποιητή. Σιγά-σιγά αυτά τα δυο ταυτίστηκαν μέσα μου. Το επαναλαμβάνω, μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά έβλεπα καθαρά ότι η μοίρα της Ελλάδας ανάμεσα στα άλλα έθνη, ήταν ό,τι και η μοίρα του ποιητή ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους και βέβαια εννοώ τους ανθρώπους του χρήματος και της εξουσίας. Αυτός ήταν ο πρώτος σπινθήρας. Αυτό ήταν το πρώτο εύρημα. Και η ανάγκη που ένιωθα για μια δέηση, μου ‘δωσε ένα δεύτερο εύρημα. Να δώσω δηλαδή, σ’ αυτή την διαμαρτυρία μου για το άδικο, τη μορφή μιας εκκλησιαστικής λειτουργίας. Και έτσι γεννήθηκε το ” Άξιον Εστί”.

Ο μεγάλος αυτός ποιητής, η πιο πλατειά ψυχή, η πιο λεύτερη συνταρακτική κραυγή, που λίγους σαν αυτόν γέννησε η Ελλάδα μας. ΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ ο Οδυσσέας Ελύτης για τούτο το αριστούργημα που έγραψε, αλλά άλλο τόσο ΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ και ο Μίκης Θεοδωράκης που το ανέβασε με την μουσική του στα ουράνια !

                                                      Κώστας Μπουμπουρής

                                                   Αστυν.Δ/ντής ε.α-Συγγραφέας

                                                        (k.boubouris@yahoo.gr)