Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκθεση με τη σύμπραξη της Πανευρυτανικής

            Μεγάλη επιτυχία είχε η Έκθεση βιβλίων με περιεχόμενο και ύλη σχετικά με την Επανάσταση του 1821, που λειτούργησε στη Δομνίστα  μέσα στον Αύγουστο και στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

            Συγκεκριμένα,η Τοπική Κοινότητα Δομνίστας σε συνεργασία με την Πανευρυτανική Ένωση, παρουσίασαν για 25 ημέρες, από την Παρασκευή 6 έως την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021, στη μεγάλη αίθουσα του Κοινοτικού Τουριστικού Ξενώνα, εκατοντάδες βιβλία σχετικών με την Επανάσταση του 1821. Τα βιβλία αυτά ανήκουν στηνπλουσιότατη ΚοινοτικήΒιβλιοθήκη Δομνίστας, εκτός μερικών,  που τα παραχώρησε για το σκοπό αυτόν, η Πανευρυτανική Ένωση.Τα εγκαίνια της  Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν μετά το τέλος της πολύ πετυχημένης επετειακής εκδήλωσης στην πλατεία του χωριού, που είχε ως θέμα της «Ο Καραϊσκάκης στη Δομνίστα και το νέο ξεκίνημά του». Το ‘παρών’ έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Ά. Τασιός και ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Ν. Σουλιώτης.

            Ταβιβλία της Έκθεσης ήταν ταξινομημένα κατά θεματικές ενότητες, που περιλάμβαναν πολύτιμα λευκώματα, ιστορίες σχετικές με την Επανάσταση (Τρικούπη, Φωτιάδη, Κόκκινου, Παπαρρηγόπουλου, Εκδοτικής Αθηνών κ.ά.), βιβλία για διάφορους  ήρωες (Μάρκος Μπότσαρης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Θεοδ. Κολοκοτρώνης,Κ.Κανάρης, Μπουμπουλίνα, Οδ. Ανδρούτσος κ.ά.), Απομνημονεύματα (Μακρυγιάννη, Κολοκοτρώνη κ.ά.), δοξασμένοι τόποι (Σούλι, Μεσολόγγι, Ψαρά κ.ά.). Δεκάδες ήταν και τα βιβλία που έχουν συγγράψει Ευρυτάνες συγγραφείς και είναι  σχετικά με την Επανάσταση του 1821 (Πάνος Βασιλείου,  Δημήτρης Σταμέλος, Ανδρέας Σιώκος, Επαμ. Φραγκίστας, Κ. Κωτσοκάλης, Ανάργυρος – Γιάννης Μαυρομύτης, Κώστας Μπουμπουρής, Δημ. Ευαγγελοδήμος, Κ. Α. Παπαδόπουλος κ.ά.). Επίσης, ξεχωριστή θέση είχαν τα διάφορα τοπικά περιοδικά και τοπικές εφημερίδες, με αφιερωματικά άρθρα στον Αγώνα της Εθνεγερσίας μας.

            Εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες της Έκθεσης, κάθε ηλικίας, οι οποίοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από το πλήθος των βιβλίων, πολλά από τα οποία, είναι σπάνια και συλλεκτικά. Η επισκεψιμότητας στην βιβλιοθήκη της Δομνίστας συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο, μιας και τα βιβλία, ταξινομημένα σε συγκεκριμένο σημείο της βιβλιοθήκης, περιμένουν τους λάτρεις της ιστορίας, για να τα εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν μέσα από αυτά, ‘σελίδες’ του ’21. Υπεύθυνος της ξενάγησης που συνεχίζεται είναι ο κ. Κ. Α. Παπαδόπουλος.

                        Μερική άποψη της Έκθεσης Βιβλίου για τοι 1821 στη Δομνίστα(Φωτό: Ι. Ζαπάντης)