Η στάση της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας

Τι απαντούν οι διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας

Η επιστροφή της Γ’ Λυκείου στα θρανία και τα μέτρα ασφαλείας

Γεγονός είναι η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες με πρώτους τους μαθητές της Γ’ λυκείου να έχουν ήδη πραγματοποιήσει μαθήματα από τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020. Στη συνέχεια είναι πολύ πιθανόν σύμφωνα με όσα μέχρι στιγμής έχει αναφέρει η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως να επιστρέψουν και οι υπόλοιποι μαθητές του λυκείου, αλλά και του γυμνασίου. Όσον αφορά στην Ευρυτανία σύμφωνα με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ευρυτανίας το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών έχει επιστρέψει στα θρανία, ενώ λίγοι είναι οι μαθητές που έχουν σημειώσει απουσίες. Τα μέτρα ασφαλείας τηρούνται αυστηρά, ενώ από την πρώτη μέρα έχουν χορηγηθεί στους μαθητές μάσκες και αντισηπτικά με τη βοήθεια του Δήμου Καρπενησίου, ενώ παράλληλα οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις απαραίτητες αποστάσεις που οφείλουν να διατηρούν από τους συμμαθητές τους, ώστε να παραμείνουν ασφαλείς. Ο Δήμος Καρπενησίου βρέθηκε στην νέα αυτή ‘αρχή’ εκπροσωπούμενος από την Αντιδήμαρχο κα Σοφία Ζαλοκώστα και αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Επανεκκίνηση στα σχολεία με το πρώτο κουδούνι να χτυπάει μετά από καιρό για τους μαθητές της Γ´ Λυκείου.
Τηρώντας πιστά τις οδηγίες προετοιμάσαμε σε όλα τα επίπεδα τις σχολικές μονάδες ώστε να διασφαλιστεί η υγιεινή των μαθητών και η ασφάλειά τους.
Ευχή στους μαθητές για υγεία…στο δρόμο για την επιτυχία».


Η ΕΛΜΕ και οι… βιντεοσκοπήσεις!

Έντονα ηλεκτρισμένο όμως φαίνεται να είναι το κλίμα όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς με την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η νέα τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο συμπεριλαμβάνει καινοτομίες που βρίσκουν άκρως αντίθετους τους εκπαιδευτικούς της χώρας. Τόσο ο τρόπος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, όσο και η παρουσία κάμερας μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τη μεριά των εκπαιδευτικών. Η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας τοποθετήθηκε ανοιχτά για το θέμα και σε σχετική επιστολή της αναφέρει ‘’Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να αναζητήσουμε το νομικό πλαίσιο και το αν και πόσο (δεν) επιτρέπει τη μετάδοση σε livestreaming του μαθήματος μέσα από την τάξη. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να επιχειρηματολογήσουμε για την παραβίαση της παιδαγωγικής μας ελευθερίας.Δε θα μπούμε στη διαδικασία να αναρωτηθούμε σε τι θα ωφελήσει η μετατροπή του σχολείου σε one man’s (woman’s) show και τι θα κερδίσει άραγε ο καλύτερος παρουσιαστής/περφόρμερ. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να αναρωτηθούμε με ποια τεχνικά μέσα μπορεί να συμβεί αυτό στα ελληνικά σχολεία.’’Οι ίδιοι συνεχίζουν με μια σειρά ερωτήσεις προς την Υπουργό Παιδείας αναφέροντας ‘’Γνωρίζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τι σημαίνει σχολείο, τι σημαίνει μάθημα; Έχει εικόνα της αλληλεπίδρασης εκπαιδευτικού- μαθητή στην καθημερινή μας προσπάθεια να μαθαίνουμε το παιδί να μαθαίνει, όπως επιτάσσουν οι σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι; Έχει γνώση των σύγχρονων θεωριών μάθησης που μιλάνε για κοινωνική οικοδόμηση της γνώσης; Γιατί δυο τινά μπορούν να συμβούν αν επιβληθεί η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος μέσα από την τάξη. Η πρώτη επιλογή να κάνουμε τα παιδιά μας θέαμα στα μάτια οποιουδήποτε θα θελήσει και θα μπορέσει (και αυτοί θα είναι πολλοί) να χρησιμοποιήσει την εικόνα της τάξης για να τα γελοιοποιήσει. Σκεφτείτε πώς θα προστατευθούν οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και οι πιο συνεσταλμένοι από το να γίνουν αντικείμενο κριτικής και σχολιασμού από άτομα που δεν εμπλέκονται στη μαθησιακή διαδικασία. Πώς θα ενισχυθούν οι τελευταίοι στη συμμετοχή τους, όταν ξέρουν ότι θα αποτελέσουν θέαμα; Θα γίνει η αίθουσα διδασκαλίας το σκηνικό των δυστοπικών κοινωνιών μυθιστορημάτων και ταινιών επιστημονικής φαντασίας, όπου το μάτι του μεγάλου αδερφού “σε βλέπει”;’’ Κλείνοντας την επιστολή της η ΕΛΜΕ τονίζει ότι η τροπολογία αυτή θα ακυρωθεί έμπρακτα, ενώ καλούν τους γονείς, τους κηδεμόνες των μαθητών αλλά και όλους τους εργαζομένους να σταθούν στο πλευρό των εκπαιδευτικών για την προστασία των ίδιων και των παιδιών τους.

Η θέση της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας

Σε επικοινωνία μας με τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας κ. Τσακνιά μας ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας όσον αφορά το θέμα με τη βιντεοσκόπηση του μαθήματος εν ώρα παράδοσης. Από τη μεριά του ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημητρίου ανέφερε ότι επίσης δεν έχουν λάβει επίσημη έγγραφο που να αναφέρεται στη έναρξη της βιντεοσκόπησης μαθημάτων. Ο ίδιος τόνισε ότι «η βιντεοσκόπηση θα αφορά τους μαθητές που σημείωσαν απουσίες κατά τη διάρκεια παράδοσης των μαθημάτων. Αν αποσταλεί έγγραφο από το Υπουργείο που να αναφέρεται στην εφαρμογή της βιντεοσκόπησης εν ώρα μαθήματος  η διοίκηση οφείλει να το εφαρμόσει. Εικάζω, όμως ότι στα μέσα της βδομάδας θα αποσταλεί ενημερωτικό έγγραφο που θα αναφέρεται στο ποσοστό των μαθητών που παρουσιάστηκε στις σχολικές αίθουσες αυτή τη βδομάδα που διανύουμε, οπότε μπορεί το μέτρο αυτό να μην εφαρμοστεί, τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές. Στην Ευρυτανία άλλωστε είχαμε πολύ μικρό αριθμό απόντων μαθητών».