Η Καλλιόπη Κανακάκη για την παραίτησή της από Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Καρπενησίου

2238

Η κα Καλλιόπη Κανακάκη μετά την παραίτησή της από τη θέση της Προέδρου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Καρπενησίου, όπου είχε τοποθετηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με άρθρο της εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την κίνηση. Χαρακτηριστικά γράφει:

Πού … κατευθύνεται η εκπαίδευση και ο πολιτισμός;

Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου και την αλλαγή Κυβέρνησης, έθεσα την παραίτησή μου (10/7/2019), από τη θέση της Προέδρου του Εφορευτικού Συμβούλιου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καρπενησίου, στη διάθεση της κ. Νίκης Κεραμέως, Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (η ΄Ερευνα έφυγε …για το Υπουργείο Ανάπτυξης) της νέας Κυβέρνησης.
Ση θέση αυτή τοποθετήθηκα από τον Ιούλιο του 2015 με απόφαση του τότε Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (μετέπειτα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων) της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να συμβάλω στην εκπλήρωση του σκοπού της Βιβλιοθήκης (και κάθε Δημόσιας Βιβλιοθήκης και που αναφέρεται στο ΦΕΚ δημιουργίας τους), που είναι μορφωτικός, εκπαιδευτικός, πολιτιστικός και πληροφοριακός. Μου ήταν εύκολο και ευχάριστο να υπηρετήσω αυτό το ρόλο καθότι οι απόψεις μου και οι θέσεις μου για τον παραπάνω σκοπό ταυτίζονταν απόλυτα με της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Σήμερα, με δεδομένες τις θέσεις της παρούσας Κυβέρνησης σ΄αυτά τα θέματα και με τα μέτρα και τις ανακοινώσεις που δημοσιοποίησε με το ξεκίνημα της διακυβέρνησης της χώρας, μου είναι αδύνατο να συνεχίσω.
Ο ρόλος της Βιβλιοθήκης είναι να εκπαιδεύει, να μορφώνει, να πληροφορεί και να εκπολιτίζει τον άνθρωπο. Και ερωτώ:
• Πως το αντιλαμβάνεται αυτό μια Κυβέρνηση όταν το πρώτο που κάνει αναλαμβάνοντας τα ηνία της χώρας παραπέμπει τις ομάδες ( μετανάστες, πρόσφυγες, φυλακισμένους και άλλους αδύναμους), που έχουν περισσότερη ανάγκη όλα τα παραπάνω και χρειάζονται ειδική, ανθρώπινη συμπεριφορά (δείγμα πολιτισμού) ….στην Αστυνομία; (Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καταργείται και τα θέματα των μεταναστών μεταφέρονται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθώς και τα θέματα των φυλακών μεταφέρονται στο ίδιο Υπουργείο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης)
• Πως το αντιλαμβάνεται αυτό όταν θεωρεί όσους αντιστάθηκαν στη χούντα, πολλοί των οποίων ήταν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, “ψυχικά νοσούντες”; (δηλώσεις της κ.Δόμνας Μιχαηλίδου, Υφυπουργού Εργασίας)
• Πως το αντιλαμβάνεται αυτό όταν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, με την ανάληψη των καθηκόντων της, καλεί τους Ιεράρχες, τους Ιεροδιδασκάλους και τους σχετιζόμενους φορείς να συνδράμουν στο έργο της;
• Τι σημαίνει η κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής Πατρών; Μήπως είναι το πρώτο βήμα απαξίωσης του Δημόσιου Πανεπιστήμιου για τη δημιουργία του αναγκαίου χώρου για την ανάπτυξη των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων; Μήπως τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και ως προς την δευτεροβάθμια εκπαίδευση το πάγωμα της πρόσληψης των 10.000 εκπαιδευτικών, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση;
• Τι σημαίνει ο έλεγχος από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της ΕΡΤ, της ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ), ΑΠΕ – ΜΠΕ (Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ενημέρωσης); Κάθε πληροφορία θα ελέγχεται από τον ίδιο …με πρότυπο τον Ερντογκάν;

Και μέσα σ΄αυτό το κλίμα του νεοπουριτανισμού με το “Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια” και την αναζωπύρωση της στενής σχέσης Κράτους – Εκκλησίας βρήκε ευκαιρία ένα Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσ/νίκης να ανακηρύξει, στα κρυφά, Επίτιμο Διδάκτορα, ενός από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα Πανεπιστήμια της χώρας, τον Μητροπολίτη Άνθιμο, γνωστό για τις ακροδεξιές, ρατσιστικές και ομοφοβικές του απόψεις.

Πολλά ακόμη θα μπορούσα να προσθέσω, καθότι συνεχώς μας τροφοδοτούν τα στελέχη της Κυβέρνησης και οι συν αυτό σύμβουλοι και λοιποί με νέα στοιχεία σχετικά με την αντίληψή τους περί πολιτισμού και περί σεβασμού του ανθρώπου. Εκφράζοντας λοιπόν την αντίθεσή μου προς όλα τα παραπάνω και σηματοδοτώντας την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις εξουσίας, υπέβαλα την παραίτησή μου στη διάθεση της Υπουγού, που προΐσταται των Βιβλιοθηκών. Κλείνοντας, ευχαριστώ θερμά τους συνεργάτες μου και τους συμπολίτες μου που όλο αυτό το διάστημα στήριξαν τις δράσεις μας.

Καλλιόπη Κανάκη

Η μέχρι αντικατάστασης Πρόεδρος του Εφ. Συμ. Δημ. Κεντρ. Βιβλ. Καρπενησίου