Η μέρα που άλλαξε ο κόσμος… και δεν το καταλάβαμε!

25057

Όλοι, μα όλοι, παρακολουθήσαμε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, έστω και λίγο, το βασιλικό γάμο. Ο Πρίγκιπας της Αγγλίας, Χάρρυ, παντρεύτηκε την Αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μάρκλ, το Σάββατο, σε μια μεγαλειώδη τελετή στο Λονδίνο, η οποία μεταδιδόταν ζωντανά σε όλο τον κόσμο και την παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο συμπαθητικός και αντιδραστικός Χάρρυ, ο για χρόνια περιζήτητος εργένης, ερωτεύτηκε τη δυναμική Μέγκαν, μια ‘κοινή θνητή’ η οποία ήταν εντελώς έξω από τα στάνταρ του Παλατιού, και το παραμύθι ξεκινά.

Το ρομαντικό όνειρο κάθε κοριτσιού, να παντρευτεί τον πρίγκιπα του παραμυθιού, ιδιαίτερα στην Αμερική που γαλουχούνται από μικρά τα κορίτσια με τέτοια πρότυπα, έγινε πραγματικότητα και προκαλεί ‘παραλήρημα’ σε εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως. Η κοπέλα της γειτονιάς, η απλή Μέγκαν που μεγάλωσε σε μια συνηθισμένη αμερικάνικη οικογένεια, βρέθηκε να παντρεύεται έναν Πρίγκιπα και να γίνεται η ίδια Δούκισσα του Σάσεξ.

Όπως και να το κάνουμε, η ιστορία αυτή είναι συναρπαστική, ακόμη και για όποιον δεν επιλέγει τη βασιλεία ως πολίτευμα. Έχει όλα τα συστατικά για να γίνει μια όμορφη ρομαντική ταινία, από αυτές που τις βλέπεις για να χαλαρώσεις, τις εύπεπτες, αυτές που τελειώνουν στον ευτυχισμένο γάμο.

Σε αυτή την ιστορία όμως, υπάρχει μια διαφορά. Δεν τελειώνουν όλα στο γάμο, αλλά αρχίζουν όλα από έναν γάμο. Πέρα από το φαντασμαγορικό κομμάτι του βασιλικού γάμου με τα όμορφα φορέματα και τους λαμπερούς καλεσμένους που παρακολούθησα το Σάββατο, αυτό που κατάλαβα κατά τη διάρκεια του όλου θεάματος, ήταν ότι αυτή τη φορά δεν επρόκειτο για έναν ακόμη βασιλικό γάμο.

Επρόκειτο για μια τεράστια αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αλλαγή που συμβαίνει δεν είναι μόνο επειδή μια ‘κοινή θνητή’ μπαίνει στη βασιλική οικογένεια, έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν. Η ένωση αυτή αλλάζει τον ρου της ιστορίας. Μια κοπέλα του λαού, θιασώτρια του εναλλακτικού τρόπου ζωής και κυρίως… μιγάδα, μπήκε ίσως στην ισχυρότερη οικογένεια του πλανήτη. Σημειολογικά και μόνο, το γεγονός ότι η ισχυρότερη βασίλισσα του κόσμου της πιο βαθιά ριζωμένης σε όλο τον πλανήτη αυτοκρατορίας, δέχτηκε να μπει στη βασιλική οικογένεια μια απλή κοπέλα που κατά το ήμισυ είναι αφροαμερικανικής καταγωγής, σημαίνει ότι η αλλαγή έχει ήδη επέλθει, απλά δεν το έχουμε καταλάβει.

Η 36χρονη Μέγκαν, που έχει ήδη ένα διαζύγιο, που δεν θέλει να γίνεται επεξεργασία στις φωτογραφίες της για να φαίνονται οι φακίδες στο πρόσωπό της, που φοράει ελάχιστο μακιγιάζ για να είναι φυσική, που κάνει κάθε μέρα γιόγκα απαραιτήτως γιατί έτσι έμαθε από μικρή από τη μητέρα της, που κοιτάζει στα μάτια τον Χάρρυ, που κάνει αστεία, που δεν ακολουθεί το πρωτόκολλο κατά γράμμα, ανέβηκε μόνη της τα σκαλιά της εκκλησίας για να δηλώσει την ανεξαρτησία της, αλλά και το ότι ήρθε για να φέρει την αλλαγή.

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ, δέχτηκε να ‘συμπεθερέψει’ με μια αφροαμερικανή δασκάλα της γιόγκα που αντιπροσωπεύει τη νέα τάξη πραγμάτων και έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, από μόνο του αποτελεί είδηση.

Πέρα από το αγαπημένο ζευγάρι, την παράσταση έκλεψε η μητέρα της νύφης η οποία ήταν πολύ συγκινημένη, αλλά και ο αφροαμερικανός πάστορας που με το κήρυγμά του τόνισε ότι μόνο η αγάπη μετράει και ότι η αγάπη είναι δύναμη από μόνη της.

Το συναίσθημα και μια πιο ανθρωπιστική προσέγγιση της ζωής, μπήκαν στην καρδιά της Αγγλίας και κέντρισαν τους δύσκαμπτους Βρετανούς. Η δύναμη της αγάπης μέσα από τα λόγια του πάστορα, ακούστηκε στα πέρατα του κόσμου! Και μόνο γι’ αυτό άξιζε τον κόπο.

Ελένη-Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια