• Τα αποκαΐδια σε στάβλους και μελίσσια, ο απολογισμός της Πυροσβεστικής και η αντιμετώπιση των καταστροφών από τον Δήμο Καρπενησίου
  • Η σύλληψη δυο ανδρών για την πρόκληση της πυρκαγιάς

Αποκαρδιωτική ήταν η εικόνα την επόμενη μέρα της μεγάλης και πρωτοφανούς πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 16 Οκτωβρίου στο Καρπενήσι, βρίσκοντας τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, του Δασαρχείου και του Δήμου Καρπενησίου, καθώς και της Π.Ε. Ευρυτανίας, σε ετοιμότητα. Στόχος να μπουν οι προτεραιότητες για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες μετά την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, να καταγραφούν οι καταστροφές της δασικής και αγροτικής έκτασης, των οικημάτων και ζώων.

 

Για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου ο έλεγχος της πυρκαγιάς, έφερε μια προσωρινή ανακούφιση, αλλά συνέχισε για πολλές μέρες να βρίσκεται σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των εστιών της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Σταύρο Φακίτσα, η πρωτοφανής για την εποχή έκταση της πυρκαγιάς, οφείλεται στην παρατεταμένη και πρωτόγνωρη ξηρασία και τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν στο Καρπενήσι την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε λιγότερο από 30’ η φωτιά είχε φτάσει ως το LECADIN και είχε κάψει περίπου τα 300 από τα 358 στρέμματα που κατακάηκαν. Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή τόσο εθελοντών δημοτών που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν το έργο πυρόσβεσης και η οικειοθελής προσέλευση ακόμα και των πυροσβεστών της Υπηρεσίας που ήταν σε άδεια και εκτός υπηρεσίας, προκειμένου να συμβάλουν στο έργο των συναδέλφων τους που βρίσκονταν σε υπηρεσία.

Κατεστραμμένοι στάβλοι με οικόσιτα ζώα

Σε ό,τι αφορά στην απόδοση ευθυνών η  Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου μετά την σχετική έρευνα, προχώρησε στην προανάκριση δυο ανδρών, πατέρα και γιού, που κατηγορήθηκαν σαν υπεύθυνοι για την πρόκληση της πυρκαγιάς, κατά την διάρκεια μελισσοκομικών εργασιών. Οι δυο άντρες ακολούθησαν τη διαδικασία του αυτόφωρου την Τρίτη 17 Οκτωβρίου και αφού έγινε η διερεύνηση των στοιχείων από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής, σχηματίστηκε δικογραφία με τα στοιχεία της αυτοψίας και των καταθέσεων και η υπόθεση πέρασε στον Εισαγγελέα, όπου θα πάρει την δικαστική οδό.

Γύρω στα 100 μελίσσια κατεστραμμένα από την πυρκαγιά

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου εξέδωσε σχετικό δελτίου τύπου που αναφέρει:

‘‘Στις 16-10-2017, ημέρα Δευτέρα και εντός χρονικών ορίων αντιπυρικής περιόδου εκδηλώθηκαν δύο αγροτοδασικές πυρκαγιές και συγκεκριμένα:

Περί Ω/10:50 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αγροτική έκταση στην περιοχή «Σπαρτόραχη», της Δημοτικής Ενότητας Καρπενησίου, στην κατάσβεση της οποίας η Υπηρεσία μας συμμετείχε με δύο υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα  και ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού της Π.Ε. Ευρυτανίας. Από την πυρκαγιά κάηκαν 1,5 στρέμματα με ξηρά χόρτα χωρίς να προκύψει κίνδυνος για δασική έκταση και κατοικημένες περιοχές. Η πλήρης κατάσβεση της πυρκαγιάς επετεύχθη περί Ω/11:55 με την απαγκίστρωση και του δεύτερου οχήματος από το συμβάν.

Περί Ω/12:52 εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή «Μαυρονέρια» της Δημοτικής Ενότητας Καρπενησίου, στην κατάσβεση της οποίας συμμετείχαν:

  • Έξι υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα της Υπηρεσίας μας και του Πυρ/κού Κλιμακίου Φουρνάς.
  • Ενισχύσεις από την ΠΕ.ΠΥ.Δ. Στερεάς Ελλάδας, την 1η Ε.Μ.Α.Κ. Αττικής και από την ΠΕ.ΠΥ.Δ. Θεσσαλίας.
  • Μία υδροφόρα της Π.Ε. Ευρυτανίας και τέσσερις μισθωμένες.
  • Δύο υδροφόρα οχήματα του Δήμου Καρπενησίου.
  • Ένα ελικόπτερο που έκανε ρίψεις νερού και ένα ελικόπτερο του Πυρ/κού Σώματος με ανώτατο Αξιωματικό.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. με την ρύθμιση της κυκλοφορίας.
  • Μέλη του Ελληνικού Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας.
  • Πολίτες της πόλης του Καρπενησίου.

Από την πυρκαγιά κάηκαν περίπου τριακόσια πενήντα οχτώ (358) στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης, στάβλοι με οικόσιτα ζώα και μελίσσια. Επίσης κάηκαν τρία αυτοκίνητα χωρίς να φέρουν πινακίδες, μία διώροφη  οικία πενήντα (50) τ.μ. και απειλήθηκαν οι εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων LECADIN και AVARIS. Ακόμη η πυρκαγιά προσέβαλε παρθένο δάσος ελάτης αλλά χάρις στις συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποφεύχθηκε ο κίνδυνος επέκτασης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δασικό πλούτο του νομού μας.

Από την έναρξη της πυρκαγιάς παραβρέθηκαν στο συμβάν ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευρυτανίας κ. Νικολιάς Ιωάννης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννης Κων/νος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Τασιός Αριστείδης καθώς και ο Δήμαρχος του Δήμου Καρπενησίου κ. Σουλιώτης Νικόλαος.

Η Υπηρεσία μας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους τους εκπροσώπους των φορέων και συγκεκριμένα τον κ. Μπακογιάννη Κων/νο, τον κ. Τασιό Αριστείδη καθώς και τον κ. Σουλιώτη Νικόλαο.

Επίσης το Ελληνικό Σώμα Ευρυτανίας και τους απλούς πολίτες που για μία ημέρα έγιναν εθελοντές πυροσβέστες βοηθώντας με οποιοδήποτε τρόπο στην κατάσβεση της μεγάλης αυτής πυρκαγιάς και λυπάται βαθύτατα για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα’’.

 

”Σε λιγότερο από 30’ η φωτιά είχε φτάσει ως το LECADIN και είχε κάψει περίπου τα 300 από τα 358 στρέμματα”

 

Ο Δήμος Καρπενησίου συγκάλεσε σύσκεψη στις 23 Οκτωβρίου, μια εβδομάδα μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, παρουσία του δημάρχου κ. Ν. Σουλιώτη, των Αντιδήμαρχων κ. Χαλκιάς και κ. Βονόρτας, του Δασάρχη Καρπενησίου κ. Καρκάνης και δημοτών που επλήγησαν και υπέστησαν καταστροφές σε υλικό επίπεδο. Ήδη έχουν δοθεί καινούρια λάστιχα νερού στους ιδιοκτήτες των στάβλων για να καλύψουν τις ανάγκες των μονάδων τους και να αντικατασταθούν τα καμένα. Ο κ. Σουλιώτης άκουσε τα προβλήματα και τα αιτήματα των δημοτών των οποίων οι αγροτικές και σταβλικές εγκαταστάσεις επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά και έγινε ο απολογισμός των ζημιών. Τονίστηκε ότι ο Δήμος είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους και δήλωσε:

 

‘‘Σταθήκαμε στο πλευρό των ανθρώπων που επλήγησαν και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με οποιανδήποτε τρόπο χρειαστούν και να λύσουμε τα θέματα που αντιμετωπίζουν. Ακούσαμε από τους δημότες μας τα προβλήματα που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά στις 16 Οκτωβρίου .Ευχαριστήσαμε όσους συνέδραμαν στο έργο της κατάσβεσης και αποφύγαμε τα χειρότερα. Τους επισημάναμε ότι ως Δήμος είμαστε δίπλα τους ανάλογα με τις δυνατότητές μας , για να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση των ζημιών τους . Ευχαριστούμε και τον Δασάρχη Καρπενησίου που πρόθυμα ανταποκρίθηκε στην ενημέρωση των δημοτών για θέματα της αρμοδιότητας του’’.

Τα καινούρια λάστιχα νερού που παρέδωσε ο Δήμος Καρπενησίου στους πληγέντες δημότες