Πολλούς διάσημους και μη βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να μπαίνουν στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας τα τελευταία χρόνια. Άλλοι δικαίως, άλλοι μιλούν για παραπλάνηση της δικαιοσύνης, άλλοι μιλούν για παρέμβαση στη δικαιοσύνη από πολιτικά πρόσωπα και άλλοι πληρώνουν τα λάθη όλου του συστήματος που μερικές φορές δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο προς λάθος κατεύθυνση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι για οποιονδήποτε λόγο και να μπει κάποιος στη φυλακή, είναι μία από τις πιο δύσκολες και βάναυσες εμπειρίες της ζωής του.

Προς τι όλη αυτή η αναζήτηση θα μου πείτε… Αφορμή ένα άρθρο στο ειδησεογραφικό site documentonews.gr στο οποίο αναδεικνύεται μια ξεχωριστή πρακτική.

«Πενήντα-πέντε δικαστές στο Βέλγιο επέλεξαν να περάσουν ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο: κλείστηκαν εθελοντικά σε μια φυλακή στην περιφέρεια των Βρυξελλών για να δουν για δύο ημέρες και μια νύχτα πως είναι η ζωή ενός κρατούμενου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βενσάν βαν Κουίνκενμπορν.

Οι δικαστές έφθασαν σήμερα το πρωί στις 09:00 τοπική ώρα στην νέα φυλακή του Χάρεν, που μπορεί να φιλοξενήσει 1.190 κρατούμενους και η οποία είναι προγραμματισμένο να ανοίξει τις πόρτες της στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως εξήγησε στο AFP μια εκπρόσωπος των σωφρονιστικών αρχών.

Οι δικαστές θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τους κρατούμενους μέχρι την λήξη του “πειράματος” αύριο στις 16:00, όπως διευκρίνισε η ίδια.

How does the rule of law promote a free society?

“Οι δικαστές προφανώς γνωρίζουν πως είναι η κατάσταση μέσα σε μια φυλακή αλλά το να αποκτήσουν οι ίδιοι την εμπειρία τους παρέχει μια μοναδική ευκαιρία, η οποία θα μπορούσε να τους βοηθήσει να επιβάλλουν τις ποινές με πλήρη επίγνωση”, συνέχισε ο υπουργός.

Θα τηρήσουν το καθημερινό πρόγραμμα των κρατούμενων, δεν θα τους επιτρέπεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, θα ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους κρατούμενους. Μεταξύ άλλων, θα απασχοληθούν στην κουζίνα και στα πλυντήρια, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σε περίπτωση που ζοριστούν ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, οι δικαστές θα έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να διακόψουν το πείραμα.

“Αυτό αναμφίβολα θα τους βοηθήσει να σκεφτούν αν η στέρηση της ελευθερίας είναι η καλύτερη λύση για κάποιον που έχει κάνει κάποιο λάθος στη ζωή του”, είπε ο υπουργός.

Επιπλέον είναι και μια καλή “πρόβα” για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους καθώς η φυλακή θα εγκαινιαστεί σε δύο εβδομάδες.

Η πρωτοβουλία ανήκει από κοινού στον υπουργό Δικαιοσύνης, την Σωφρονιστική Υπηρεσία και το Ινστιτούτο Κατάρτισης Δικαστικών Λειτουργών.

Η νέα φυλακή στο Χάρεν θα αντικαταστήσει τις φυλακές Βορστ, Σεντ-Ζιλί και Μπέρκεντελ με την βασική διαφορά ότι είναι ουσιαστικά ένα σωφρονιστικό χωριό με μικρότερα κτίρια και ξεχωριστούς θαλάμους για τους κρατούμενους το καθένα εκ των οποίων χωράει περίπου 30. Με αυτό τον τρόπο οι κρατούμενοι θα χωρίζονται ανάλογα με την ηλικία και την φύση του αδικήματός τους».

Δεν νομίζω να ζοριστούν και πολύ οι δικαστές στη συγκεκριμένη φυλακή. Θα είχε τρομερό ενδιαφέρον να γινόταν ένα αντίστοιχο πείραμα και στις ελληνικές φυλακές… Ένα τριήμερο στις Φυλακές Κορυδαλλού ή Σαββατοκύριακο στις φυλακές Δομοκού, νομίζω θα έφερνε τεράστιες αλλαγές στις αποφάσεις των δικαστών μας.