Εδώ και πολλά χρόνια ακούμε να λένε οι ειδικοί επιστήμονες αλλά και όσοι έχουν οικολογική συνείδηση, ότι η φύση βασανίζεται από όλα όσα της κάνει ο άνθρωπος και ότι με τις ανεξέλεγκτες επεμβάσεις του στο φυσικό τοπίο η κατάσταση γίνεται μάλλον μη αναστρέψιμη, οδεύοντας στην καταστροφή του πλανήτη. Ποτέ όμως δεν παίρνουμε κυριολεκτικά τις εκφράσεις αυτές και σίγουρα δεν μπορούμε να φανταστούμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Σήμερα, όμως διάβασα ένα άρθρο στην Εναλλακτική Δράση (enallaktikidrasi.com), το οποίο αναφέρει ότι όχι μόνο τα φυτά υποφέρουν αλλά βγάζουν και υπερηχητικές κραυγές τις οποίες κατέγραψαν επιστήμονες που απέδειξαν ότι και τα φυτά, όταν βιώνουν στρες, εκπέμπουν υπερηχητικές κραυγές, οι οποίες όμως δεν γίνονται αντιληπτές από εμάς! Το άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Ισραηλινοί επιστήμονες δημοσίευσαν μια νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα φυτά έχουν αισθήσεις, δηλαδή μυρίζουν, βλέπουν και ακούνε. Αν και σε εμάς φαίνονται σιωπηλά, αυτά έχουν έναν δικό τους κώδικα επικοινωνίας, μια δική τους γλώσσα.

Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ με επικεφαλής τον Ιτζάκ Καΐτ. Η ερευνητική ομάδα τοποθέτησε ευαίσθητα μικρόφωνα κοντά σε φυτά και συγκεκριμένα σε ντοματιές και φυτά καπνού, τα οποία βίωναν συνθήκες στρες. Τα μικρόφωνά τους κατέγραψαν ξεκάθαρα υπερηχητικά ουρλιαχτά από απόσταση περίπου 10 εκατοστών. Ο Ιτζάκ Καΐτ δήλωσε ότι τα ευρήματα της ομάδας του μπορούν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο των φυτών, έναν κόσμο σιωπηλό για εμάς.

Οι ήχοι (οι οποίοι βρίσκονται στη γκάμα των 20 έως 100 kilohertz) μπορούν να γίνουν αντιληπτοί σε μερικούς οργανισμούς σε απόσταση έως 5 μέτρα από τα φυτά. Έτσι, οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι «φωνές» των φυτών γίνονται αντιληπτές από έντομα, ζώα και φυτά, αλλά όχι από εμάς. Οι άνθρωποι μπορούν να τις ακούσουν μέσω κατάλληλων οργάνων. Όμως, δεν είναι όλες οι κραυγές ίδιες. Οι ισραηλινοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι διαφορετικά είδη φυτών βγάζουν διαφορετικούς ήχους και ότι μάλιστα το ίδιο το φυτό «φωνάζει» με διαφορετικό τρόπο ανάλογα τον λόγο που έχει προκαλέσει το στρες, δηλαδή λόγω λειψυδρίας, κόψιμο φύλλου, φωτιάς κ.λπ. Για παράδειγμα, τα φυτά καπνού που διψούν «κραυγάζουν» σε υψηλότερο τόνο από τα φυτά που τους κόβουν τα φύλλα. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι γεωργοί μπορούν μελλοντικά να χρησιμοποιήσουν μια ανάλογη τεχνολογία, μέσω της οποίας θα μπορούν να «ακούνε» τις καλλιέργειες στα χωράφια τους, κατά πόσο χρειάζονται περισσότερο νερό, κάτι το οποίο είναι ολοένα και πιο αναγκαίο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Άλλοι επιστήμονες και θεωρητικοί αναδεικνύουν πιθανούς περιορισμούς της εκπληκτικής αυτής έρευνας, όπως ότι τα μικρόφωνα μπορεί να κατέγραψαν ήχους άλλης προέλευσης επίσης (όπως του χώματος), κάτι που επηρεάζει τα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται εκ νέου μελέτες και έρευνες πάνω σε αυτή την ανακάλυψη».

Η παραπάνω έρευνα αν συνδυαστεί με παλιότερες έρευνες αλλά και προσωπική πείρα, που έχουν δείξει ότι όταν μιλάς γλυκά και τρυφερά στα φυτά σου και τα φροντίζεις με αγάπη, τότε όχι μόνο μεγαλώνουν αλλά αναπτύσσονται και κάνουν μεγάλη παραγωγή, σίγουρα έχει βάση και εξηγεί πολλά. Το πόσο συγκλονιστική είναι η εικόνα ενός κήπου να φωνάζει και μιας ντομάτας να κλαίει… (και δεν αστειεύομαι!) δεν χρειάζεται περιγραφή. Είναι η απόδειξη για το πόσο βαθιά νυχτωμένοι είμαστε οι άνθρωποι που νομίζουμε ότι μόνο εμείς υπάρχουμε σε αυτόν τον πλανήτη και όλα γύρω μας πρέπει να μας υπηρετούν…

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα Εκδρότρια