Με αυτά τα λόγια δήλωσε δημόσια την επιθυμία της Εκκλησίας για ανεξαρτησία, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. «Η Εκκλησία και οι Αρχιερείς δε θέλουν χρήματα, θέλουν τη δική τους περιουσία να την αξιοποιήσουν», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, με την ευκαιρία της αναγόρευσής του σε επίτιμο Δημότη Λαμιέων, προ ημερών, στον εορτασμό του Πολιούχου της Λαμίας Αγίου Λουκά.

«Στην καρδιά των Αρχιερέων είναι το όραμα. Οι πέτρες, το χώμα, αυτό το λίγο που υπάρχει, που μας έμεινε, που αφήσαν οι πρόγονοί μας να το αξιοποιήσουμε, να το κάνουμε πνεύμα, να το κάνουμε δύναμη, να μπορεί η Εκκλησία να έχει τον ρόλο της για να προχωρεί και να μην στέκεται στα σκαλοπάτια της κάθε εξουσίας με το χέρι εκλιπαρώντας για μια μικρή βοήθεια», ανέφερε παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του Δημάρχου Αθηναίων πλέον, Κώστα Μπακογιάννη.

Μιλώντας στον Γοργοπόταμο, ο Αρχιεπίσκοπος προσδιόρισε ότι Εκκλησία και Πολιτεία έχουν συγκεκριμένη αφετηρία «να υπηρετούν τον άνθρωπο» και σημείωσε πως «βλέποντας τις αντιδράσεις μερικών ανθρώπων είτε από τον γενικότερο χώρο -τον εξωτερικό μας- είτε τον εσωτερικό μας χώρο της εκκλησίας, με τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα, και κυρίως της επιδημίας, ο λόγος του Θεού, αλλά κυρίως οι πράξεις του Ιησού Χριστού και του Ευαγγελίου, δεν χρειάζονται διορθώσεις».

«Αν η Εκκλησία δεν ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο ή αν πάψει να υπάρχει άνθρωπος, δεν χρειάζεται πλέον η Εκκλησία. Η Εκκλησία χρειάζεται εφόσον υπάρχει άνθρωπος, εφόσον υπάρχει το πρόβλημα για να δώσει τη θεραπεία. Μία Εκκλησία χωρίς τον άνθρωπο δεν έχει κανένα νόημα», πρόσθεσε και επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και Εκκλησίας:

«Είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε για τον άνθρωπο κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες κάτω από τις οποιεσδήποτε περιστάσεις».

Με αφορμή τον Γοργοπόταμο, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών τόνισε:

«Ο Γοργοπόταμος στην ιστορία μας συμβολίζει την ενότητα των Ελλήνων και την αντίσταση. Δηλαδή, ενότητα συν αντίσταση. Δύο πράγματα που φαίνονται δύσκολα αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε πολλές φορές τον πήχη και να υπερβούμε αυτές τις δυσκολίες και να τις βάλουμε να συνεργαστούν. Ο Γοργοπόταμος είναι ένα σύμβολο κομβικό για όλες τις εποχές, για όλους τους ανθρώπους, για όλες τις καταστάσεις, που αρχίζουν από τα προβλήματα του προσώπου, της οικογένειας, της πολιτείας, της διεθνούς καταστάσεως. Είναι μάθημα που πρέπει να ερχόμαστε εδώ σαν προσκύνημα για να εμπνεόμαστε. Όσο προχωρούμε αντίθετα δεν θα βρίσκουμε διεξόδους όσο προχωρούμε συνεργατικά θα λύνονται τα προβλήματα έστω και με ολοκαυτώματα. Ο Γοργοπόταμος είναι ένα μεγάλο μάθημα για μας, για όλες τις εποχές, για τότε για σήμερα για αύριο, πρέπει να μάθουμε όλοι μας να γίνουμε άνθρωποι της ενότητας και της αντίστασης».

Αυτά διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του Cnn.gr και μπορεί να είναι και η πρώτη φορά που ακούμε δημόσια κι επίσημα μια τόσο ξεκάθαρη θέση για την ανεξαρτησία της Εκκλησίας που από τη γένεσή της σχεδόν, συνδέεται άρρηκτα με την πολιτεία, ως οι δύο εξουσίες στις οποίες υπακούει ο λαός. Και ίσως είναι η πρώτη φορά που σε δηλώσεις Αρχιεπισκόπου, μπορώ να πω ‘επιτέλους’! Η ευαισθησία, ο ανθρωπισμός, η πνευματικότητα και φυσικά η λογική, αναγνωρίζονται στα παραπάνω λόγια, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε το παρασκήνιο και όλες τις πολιτικές ζυμώσεις που οδήγησαν ως εδώ, παραμέτρους που κανένας από εμάς δεν μπορεί να γνωρίζει στην ουσία. Το επόμενο ερώτημα που γεννάται τώρα, είναι αν και η πολιτεία θέλει να γίνει διαχωρισμός πολιτείας – εκκλησίας, γιατί κάτι μου λέει ότι μπορεί και να αποφεύγει μια τέτοια προοπτική. Όπως και να έχει το ζυμωτήρι ανακατεύει και θα δούμε τι ψωμί θα βγάλει…

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια