‘Κατσαντώνεια’ 2019

7299

Με επιτυχία η μεγάλη γιορτή στη Σπηλιά του Κατσαντώνη

Για μια ακόμη χρονιά, με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα ‘Κατσαντώνεια’, την Κυριακή 4 Αυγούστου 2019, στη Φούρκα των Αγράφων.
Πρόκειται για την εκδήλωση που έχει γίνει πια θεσμός, προς τιμήν του προεπαναστατικού ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη, την οποία διοργανώνει ο Δήμος Αγράφων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Απανταχού Μοναστηρακιωτών «Η Σπηλιά του Κατσαντώνη».
Μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και αμέσως μετά ακολούθησε η κατάθεση των στεφάνων. Στη συνέχεια χαιρέτησαν την εκδήλωση η επίσημοι και εκπρόσωποι των Συλλόγων. Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον εκπαιδευτικό κ. Κώστα Χαραμή, ενώ ακούστηκαν και οι ποιήματα αφιερωμένα στον Κατσαντώνη. Τα φετινά Κατσαντώνεια στο Σύχνικο πραγματοποιήθηκαν, παρουσία Σαρακατσάνικων Συλλόγων και πλήθους κόσμου.
Όπως κάθε χρόνο, με τη βοήθεια εθελοντών έλαβε χώρα η αναπαράσταση της σύλληψης και των βασανιστηρίων του Κατσαντώνη, ενώ φέτος για πρώτη φορά έγινε και η αναπαράσταση της συνέλευσης της Λευκάδος. Αμέσως μετά παρουσιάστηκαν σαρακατσάνικοι χοροί από το χορευτικό του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερίας και στη συνέχεια ακολούθησε γλέντι ως αργά το απόγευμα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο απερχόμενος Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης και η συνεργάτιδά του κα Χρυσούλα Σουλιώτη, ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Κατερίνα Καλαντζή, οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων κ.κ. Τσιάμης, Κίτσιος και Τσιαμάκης, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Θανάσης Σταμούλης, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ο πολιτευτής του Νομού κ. Κλεομένης Λάππας, Σύλλογοι Σαρακατσαναίων απ’ όλη την Ελλάδα σχεδόν, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και φυσικά πλήθος κόσμου, από ολόκληρη τη Δυτική Ευρυτανία που τιμούν κάθε χρόνο τη γιορτή του ασυμβίβαστου αυτού ήρωα.