Χάος επικρατεί στις επισκέψεις ασθενών σε ιδιωτικά ιατρεία, λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στις επισκέψεις σε οδοντίατρο, μιας και χρειαζόταν μοριακό τεστ για τους μη εμβολιασμένους ασθενείς ή συνοδούς, γεγονός που εκτίνασσε οικονομικά μια ιατρική πράξη κι έτσι πολλοί το απέφευγαν τη στιγμή που η τιμή ενός PCR test μετά και το πλαφόν που έχει ορίσει η κυβέρνηση είναι 60 ευρώ.

Ο Ευρυτανικός Παλμός μετά από διαμαρτυρίες αναγνωστών επικοινώνησε με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας, κα Νεκταρία Χαλκιά, για το ζήτημα.

Η κα Χαλκιά μας απάντησε ότι αποτελεί οικονομικό πλήγμα και για ασθενείς και για γιατρούς αυτός ο περιορισμός, αλλά ο Ιατρικός Σύλλογος ακολουθεί τις ΚΥΑ που εκδίδονται σχετικά με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, τα οποία είναι έκτακτα μέτρα για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, μας είπε η κα Χαλκιά, τα μέτρα κάθε φορά έχουν συγκεκριμένη χρονική ισχύ καθώς αλλάζουν ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε εβδομάδας.

Το συγκεκριμένο μέτρο έληξε τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την Δ1α/ΓΠ.οικ.57069/2021 (ΦΕΚ Β 4337/18.9.2021) «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.», ισχύουν για τους εισερχόμενους στο ιατρείο και λοιπούς φορείς ΠΦΥ τα ακόλουθα :

•        Ένας (1) συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή
•        Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων.
•        Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19.
•        Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση.

  • Από το Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021:

Οι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10, συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανόμενων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.