Όλο και περισσότερο αυξάνονται τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, φαινόμενο το οποίο δεν είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα καλοκαιρία. Πλέον οι μεταλλάξεις «Όμικρον 4» και «Όμικρον 5» έχουν κάνει για τα καλά την εμφάνισή τους ανεβάζοντας απότομα τον αριθμό των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ τα κρούσματα κυμαίνονται ημερησίως από 13.000 έως 20.000, ενώ γύρω στις 300 είναι οι εισαγωγές που πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία της χώρας μας. Η χαλάρωση των μέτρων όπως όλα δείχνουν μπορεί να έδωσαν μια πραγματική ανάσα στους πολίτες, όμως έφεραν μεγάλη διάδοση του κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι κατά κύριο λόγο οι πολίτες αναφορικά με την εστίαση κάθονται σε εξωτερικούς χώρους. Στην μεγάλη βέβαια αύξηση αυτή συνέβαλαν και οι μεγάλες εισροές στη χώρα μας τουριστών, καθώς τη φετινή χρονιά η επισκεψιμότητα στην Ελλάδα αγγίζει τους δείκτες της προ κορωνοϊού εποχής.
Σχετικά με την Ευρυτανία όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν διαγνωστεί θετικοί, κάνοντας απλά selftest ή επισκεπτόμενοι το Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ή τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της πόλης. Λίγοι όμως είναι εκείνοι οι οποίοι παρά το γεγονός ότι εμφανίζουν συμπτώματα ή είναι θετικοί δεν σπεύδουν να το δηλώσουν στα διαγνωστικά κέντρα.
Ο Ευρυτανικός Παλμός σε επικοινωνία με το νοσοκομείο Καρπενησίου σχετικά με τις νέες εισαγωγές στο νοσοκομείο και τα νέα κρούσματα μας ανέφεραν τα εξής:«Μέχρι στιγμής έχει νοσηλευτεί μόνο ένας συμπολίτης μας, ενώ ένας άλλος μόλις έλαβε εξιτήριο, όμως ημερησίως καταγράφονται περίπου 4 κρούσματα στα 30 δείγματα». Αξίζει να γίνει γνωστό ότι οι μέχρι τώρα εργαστηριακές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά των Όμικρον 4 και 5, συγκριτικά με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές της Όμικρον. Η φαρμακευτική και βιοτεχνολογική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες ότι αναπτύσσει για το φθινόπωρο δύο επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού 4 και 5. Παρ’ όλα αυτά οι πολίτες είναι σημαντικό να κρατούν αποστάσεις, να μην επισκέπτονται χώρους όπου υπάρχει έντονος συνωστισμός και σε περίπτωση που εμφανίζουν συμπτώματα, όπως αυτά του κρυολογήματος να πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ και να ενημερώνουν τα άτομα με τα οποία έχουν έρθει σε επαφή.