Ο νομός μας ανήκει στους νομούς με τους λιγότερους εμβολιασμένους κατά του covid19. Tα μέτρα της Κυβέρνησης, ενόψει της χειμερινής περιόδου, κατά την οποία με δυσκολία κάποιος θα επιλέξει να καθίσει σε εξωτερικό χώρο, θα βοηθήσουν τα καταστήματα να δουλέψουν ή θα προκαλέσουν προβλήματα στους ήδη πολύπαθους μαγαζάτορες της Ευρυτανίας; Στην καυτή καρέκλα αυτής της εβδομάδας, κάθεται ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ευρυτανίας, κ. Χρήστος Τσάμπρας και μας απαντά.

«Καταρχήν θα πρέπει να πούμε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι στατιστική στρέβλωση. Κι αυτό διότι ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων (7.679)  διαιρείται δια των αριθμό των κατοίκων όπως τους έχει καταγράψει η επίσημη απογραφή του 2011.

Σε κάθε περίπτωση όμως το ποσοστό κινείται γύρω στο 50% το μονίμου πληθυσμού, διότι θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τους εκτός Ευρυτανίας που εμβολιάστηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα του νομού.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ισχύουν για τις επόμενες δεκαπέντε μέρες (15) ημέρες. Τα μέτρα δίνουν πλήρη δυνατότητα μετακινήσεων σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, από την άλλη θέτουν περιορισμούς σε μη εμβολιασμένα άτομα.

Το σκεπτικό των αποφάσεων είναι ότι δεν μπορούν οι μη εμβολιασμένοι να θέτουν σε ομηρεία αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Επίσης η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει μια νέα καραντίνα.

Ειδικότερα όσον αφορά καταστήματα εστίασης (ταβέρνες, καφετέριες, καφενεία κ.α) καλούνται να διαχειριστούν τα μεγαλύτερο μέρος των μέτρων. Από τη μια πλέον μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σύνολο των εσωτερικών χώρων τους χωρίς αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων δηλαδή σαν να είμαστε προ πανδημίας, από την άλλη όμως δεν επιτρέπεται σε άτομα χωρίς πιστοποιητικό να παραμείνουν εντός του καταστήματος. Δεδομένου του ποσοστού εμβολιασμού καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν 50% λιγότεροι δυνητικοί πελάτες.

Η επιτήρηση των μέτρων γίνεται ακόμη πιο κοστοβόρα διότι θα πρέπει να υπάρχει ένας επιπλέον υπάλληλος που θα ασχολείται τις ώρες αιχμής με τον έλεγχο των εισερχομένων πελατών.

Οι κλιματολογικές συνθήκες της Ευρυτανίας αποτελούν έναν ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα. Σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν εξωτερικοί χώροι για τουλάχιστον πέντε (5) μήνες το χρόνο. Σύμφωνα με μελέτες στην περιοχή το 20% των καταστημάτων δεν διαθέτουν εξωτερικούς ή επαρκείς εξωτερικούς χώρους.

Συνοψίζοντας, είναι ηλίου φαεινότερον ότι τα καταστήματα της εστίασης χρησιμοποιούνται σαν μέτρο πίεσης προκειμένου να πειστούν, ειδικά οι νεαρότερες ηλικίες να εμβολιαστούν. Σε κάθε περίπτωση όμως το κόστος για τα καταστήματα είναι δυσβάστακτο. Οι επαγγελματίες καλούνται να εκτελέσουν χρέη «χωροφύλακα» σε μια εποχή που έχουν φτάσει στα οικονομικά και ψυχικά τους όρια.