Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος των ‘ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ’

3517

Μεγάλο αφιέρωμα στον Μιχάλη Σταφυλά

Σε 32 ολόκληρες σελίδες αφιερωμένες στον «πρύτανη των Ευρυτανικών Γραμμάτων», τον αείμνηστο Μιχάλη Σταφυλά, κυκλοφόρησε το τελευταίο διπλό τεύχος (Αριθ. 58-59) του Περιοδικού «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» που εκδίδεται από την Πανευρυτανική Ένωση.
Στις πρώτες αυτές σελίδες της έκδοσης γίνεται λεπτομερής αναφορά στη ζωή και το έργο του, μέχρι και το τέλος της ζωή του, όπου παρέμεινε Διευθυντής των ‘ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ’. Στο συγγραφικό έργο του πολυγραφότατου, ακαταπόνητου ερευνητή, και μελετητή Μιχάλη Σταφυλά, γίνεται ιδιαίτερη μνεία και το αφιέρωμα περιλαμβάνουν κείμενα της Θέμιδας Σταφυλά, της Μαριάννας Κακαουνάκη, Ηλία Ντζιώρα, Δημήτρη Καρατσίκη, Εσπέριας Σουρβίνου, Κώστα Φούκα Θόδωρου Πολίτη, Γιάννη Μάκκα, ανακοινώσεις φορέων και συλλόγων, ψηφίσματα και, τέλος, διάφορα ποιήματα.

Στο εξώφυλλο της έκδοσης φιλοξενείται φωτογραφία του Μιχάλη Σταφυλά κατά την ομιλία του σε ένα από τα πάμπολλα συνέδρια που συμμετείχε και στο οπισθόφυλλο του τεύχους αυτού ο αναγνώστης θα βρει εξώφυλλα βιβλίων του Μιχάλη Σταφυλά με Ευρυτανικό περιεχόμενο και επίσης τις καθιερωμένες Χριστουγεννιάτικες ευχές του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανευρυτανικής Ένωσης.

Στις υπόλοιπες σελίδες του περιοδικού ο αναγνώστης θα διαβάσει ενδιαφέροντα κείμενα, όπως : Εγκύκλιος Χριστουγέννων 2018, του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (3), 7 Ιουνίου 1729, Κοίμησις Αναστασίου του Γορδίου (1654-1729, 7 Ιουνίου 2018, Μνήμη Αναστασίου του Γορδίου, του Κωνσταντίνου Σ. Τσιώλη (33-34), Κυριακή, 5 Αυγούστου 2018 Μνήμη Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού, του Ιδίου (35), Πώς είδε το Καρπενήσι Άγγλος Ανθυπολοχαγός τον Νοέμβριο του 1944, του Χρήστου Σπ. Μπαρτσόκα (37-38), Ξεφυλλίζοντας στη Βιβλιοθήκη μου (Οι Καρπενησιώτες γ’ύφτοιθ στα Ρουμελιώτικα πανηγύρια) του Γιάννη Μάκκα (39-42), Εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ – Βιβλιοθήκη ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ της Σύνταξης (43-46), Ανάσταση (Ιούλης 74) (ποίημα) Γιάννη Μάγκα (46), Ευρυτανία και Βιβλία (Βιβλιοπαρουσιάσεις, Επιμέλεια: Κ. Α. Παπαδόπουλος) (47-50) Όλα εν τω Καρπενησίω μεγαλοπρεπή. Το ταξίδι του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη στο Καρπενήσι του Κων/νου Τσιώλη, Παναγιώτη Σαλαγιάννη (50-51), Από τις δραστηριότητες της Πανευρυτανικής Ένωσης (Παρουσίαση του μνημειώδους έργου «Τα Δημοτικά Τραγούδια της Ευρυτανίας, Συλλογή Σπύρου Περιστέρη 1959,1962» σε Αθήνα, Δομνίστα και Λιβαδειά (52-56), Τιμήθηκαν κι εφέτος οι Άγιοί μας στην Αθήνα (57-6)), Εκείνοι που έφυγαν (Στέφανος Βασιλόπουλος, Βασίλης Πριόβολος – Ερμής) της Σύνταξης (61-66), Επιτάφια ρόδα στη μνήμη Γιώργου Ι. Φλώρου του Ανάργυρου – Γιάννη Μαυρομύτη (66), Τα τραγούδια των βουνών (ποίημα) του Κώστα Καλαπανίδα (67), Συνδρομές (67) κ.ά.