Τροχιοδεικτική για τους επόμενους στόχους της κυβέρνησης ήταν η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στη Βουλή, καθώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δύο νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας: πρώτον, επεκτείνεται η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% για ακόμη ένα μήνα, τον Φεβρουάριο, και, δεύτερον, επεκτείνονται για ακόμη δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει. Το χρονικό εύρος των νέων μέτρων δείχνει να αποκρυπτογραφεί και το πότε υπολογίζει η κυβέρνηση να αρχίσει να κάμπτεται η πανδημία και να δούμε την πρώτη επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό υπολογίζεται περί τα τέλη Μαρτίου.  

Κοινωνική ατζέντα  

Τα προαναφερθέντα μέτρα κοινωνικής στήριξης, μαζί με μια αναφορά του πρωθυπουργού για όσα έλαβαν χώρα το 2020, δείχνουν πως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο φτάνουμε –καλώς εχόντων των πραγμάτων– στο τέλος της πανδημίας, θέλει να μεταφέρει την πολιτική ατζέντα στο κοινωνικό πεδίο. 

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε εκτενώς στο ότι η κυβέρνησή του το προηγούμενο έτος έδωσε «24 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ» και επωφελήθηκαν «700.000 από την επιστρεπτέα προκαταβολή». Ως αποτέλεσμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης», ενώ «από την 1η/1/2021 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματός τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών». 

Το σχέδιο εμβολιασμού  

Ο πρωθυπουργός, αφού υπογράμμισε την αναγκαιότητα του να ανοίξει η οικονομία με προσεκτικό τρόπο, καθώς τα δεδομένα το επιτρέπουν, αναφέρθηκε στο έτερο μείζον θέμα, αυτό του εμβολιασμού. «Μέχρι σήμερα έχουμε κλείσει 122.000 ηλεκτρονικά ραντεβού. Η Ελλάδα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσον όρο σχετικά με την ταχύτητα των εμβολιασμών», τόνισε και πρόσθεσε πως αστοχίες είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν, το θέμα είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να λύνονται. 

«Εως τώρα, στη χώρα μας τα προβλήματα είναι μικρά, και όλα βαίνουν βάσει του σχεδιασμού. Είναι σημαντικό από όλα τα κόμματα να εκπέμπεται το μήνυμα πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά», επεσήμανε. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα αποκάλυψε πως εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθένα από τα οποία θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιάζει 20.000 πολίτες ημερησίως. «Εως τον Μάρτιο θα έχουμε 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του πρώτου τριμήνου είναι εφικτό να έχουμε εμβολιάσει περί τα δύο εκατομμύρια πολίτες. Ο στόχος, έως τις αρχές καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός, είναι εφικτός», υπογράμμισε. 

kathimerini.gr