Είναι κάτι «θαύματα» χωρίς θεϊκή παρέμβαση. Είναι τα «θαύματα» που κάνει ο άνθρωπος για τον συνάνθρωπό του που έχει ανάγκη και προσωρινά, πιθανόν να έχει χάσει τον δρόμο και την «πυξίδα» της ζωής του. Αυτά τα θαύματα έχουν ένα κορυφαίο ανθρώπινο χαρακτηριστικό που αντικαθιστά την όποια θεϊκή παρέμβαση, την αλληλεγγύη. Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων πραγματικά δίνουν καθημερινά αυτή την μάχη της ανθρωπιάς, για να βοηθήσουν συνανθρώπους μας, που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο.

Από αριστερά οι κκ. Έφη Ζιώγα -προϊσταμένη διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας, Βάσω Δοβλατανιώτη -κοινωνική λειτουργός- προϊσταμένη στο τμήμα Κοινωνικών Δομών και Κερασία Δαλακώνη -κοινωνική λειτουργός της διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής

Οι δομές του Δήμου Λαρισαίων αφορούν την στέγαση, την σίτιση, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικά Οδοντιατρεία, το σπίτι των αστέγων, την δομή γυναικών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Εκεί μπορεί να παρέμβει και να βοηθήσει ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός. Μάλιστα αναμένεται να λειτουργήσει Κοινωνικό φροντιστήριο για ωφελούμενους για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου. Τα φροντιστήρια της πόλης εξυπηρετούν δωρεάν παιδιά που έχουν ανάγκη για την Β΄και Γ’ Λυκείου.

Ήταν άστεγη και άνεργη και πέρασε στο Πανεπιστήμιο

Η 40χρονη Λαρισαία στα μέσα του 2018 έχασε την δουλειά της με την οποία κατάφερνε να τα βγάζει πέρα. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς χτύπησε την πόρτα των Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητώντας στέγη. Η οικογένειά της δεν μπορούσε να την βοηθήσει. Της δόθηκε στέγη, υποστηρίχθηκε από το Κοινωνικό Παντοπωλείο με τρόφιμα, εντάχθηκε στο Κοινωνικό Συσσίτιο του Δήμου, βοηθήθηκε από το Κοινωνικό Οδοντιατρείο και το Δημοτικό Πολυιατρείο. Είχε κάποια προβλήματα υγείας και ακολούθως καλύφθηκε με φάρμακα τα οποία ήταν απαραίτητα. Χρησιμοποίησε χώρο για φιλοξενία σε περιόδους ακραίων θερμοκρασιών. Αφού εξασφάλισε ότι είχε ανάγκη αποφάσισε να διαβάσει και να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις τον περασμένο Ιούνιο. Οι υπηρεσίες ήταν εκεί σε αυτή της την προσπάθεια ενισχύοντάς την με σχολικό υλικό που της ήταν απαραίτητο για να κάνει το όνειρο της ζωής της, πραγματικότητα. Διάβασε έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο Πανεπιστήμιο, σε Σχολή θεωρητικής κατεύθυνσης, σε άλλη πόλη της Ελλάδας. Πρόσφατα μετακόμισε για να αρχίσει να παρακολουθεί τα μαθήματα. Όμως και σε αυτή τη νέα φάση της ζωής της, οι υπηρεσίες συνέχισαν την πολύ σημαντική δουλειά τους. Οι Κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου ήρθαν σε επικοινωνία με τις κοινωνικές υπηρεσίες της άλλης πόλης, ώστε η Λαρισαία να συνεχίσει να στηρίζεται για να συνεχίσει απρόσκοπτα να σπουδάζει και να προοδεύει. Αυτό είναι ένα «θαύμα» των Κοινωνικών υπηρεσιών και της αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο!

Οι δομές και τα προγράμματα έφεραν αποτελέσματα

Σήμερα σύμφωνα με τους ανθρώπους των Κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη φαίνεται πως εύκολα ζητούν βοήθεια. Παρά το γεγονός ότι βγαίνουμε από την κρίση τα περιστατικά που ζητούν βοήθεια δεν μειώθηκαν, αλλά παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Όμως φαίνεται ακριβώς λόγω αυτής της ολιστικής παρέμβασης των υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια είχαμε μείωση των αστέγων στην πόλη.

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι αν η κρίση έφερε ενδοοικογενειακή βία ή παραμέληση ανηλίκων στην πόλη. «Το σημαντικό είναι ότι σε αυτόν τον τομέα έχουμε μείωση στα περιστατικά το προηγούμενο έτος. Με τα προγράμματα και με την υποστήριξη που λαμβάνουν οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια μειώθηκε και ο αριθμός των παιδιών που ακούσια απομακρύνθηκαν από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Η μείωση αυτή ήταν περίπου στο 10%. Οι δομές και τα προγράμματα βοήθησαν και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα», αναφέρει η Βάσω Δοβλατανιώτη κοινωνική λειτουργός- προϊσταμένη στο τμήμα Κοινωνικών Δομών.

Πρόγραμμα στέγαση και εργασία

Το πρόγραμμα στέγαση και εργασία έχει ξεκινήσει και χρηματοδοτείται από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είναι ένα πρόγραμμα που αφορά άστεγους. «Πρόκειται να ενοικιαστούν 32 μικρά διαμερίσματα κυρίως για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και για οικογένειες. Ήδη οι πρώτοι 10 ωφελούμενοι έχουν μπει στα πρώτα διαμερίσματα», σημειώνει η κα Κερασία Δαλακώνη, κοινωνική λειτουργός της διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής. Οι υπηρεσίες αναζητούν κι άλλες κατοικίες για να στεγάσουν και τους υπόλοιπους. Δόθηκε προτεραιότητα στους άστεγους που φιλοξενούνταν στο υπνωτήριο αστέγων. (πηγή: larissanet.gr)