Λυχναράκια.Η παραδοσιακή κρητική συνταγή από το ταξίδι του Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας.

6253

Βαθμός Δυσκολίας **

Προετοιμασία: 30’|Χρόνος ψησίματος: 25′ |Μερίδες 27

Υλικά

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. γλυκιά μυζήθρα, καλά στραγγισμένη
  • 2 κ. σ. γεμάτες ζάχαρη
  • ½ αυγό, χτυπημένο (το μισό για τη γέμιση και το άλλο μισό για επάλειψη)

Για τη ζύμη:

  • 63 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 62 ml γάλα
  • ½ βανίλια
  • 10 γρ, μπέικιν πάουντερ
  • 375 γρ. αλεύρι μαλακό
  • ½ αυγό, χτυπημένο
  • λίγη κανέλα, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Για την γέμιση λιώνουμε την μυζήθρα με το πιρούνι και προσθέτουμε την ζάχαρη και το αυγό και ανακατεύουμε το μίγμα. Για τη ζύμη χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό, το γάλα και τη βανίλια. Για τη ζύμη αφού αναμίξουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι, το ρίχνουμε κι αυτό σταδιακά στο μπολ και ενσωματώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει πλέον στα χέρια. Συνεχίζουμε το ζύμωμα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια κι αφού πάρουμε μια μικρή δόση από τη ζύμη ανοίγουμε κάθε φορά ένα ένα το φύλλο για κάθε καλιτσούνι. Με τον πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε πάχος 2 χιλ περίπου και με ένα κουπ πατ ή ένα ποτήρι διαμέτρου περίπου 8 – 9 εκ κόβουμε το φύλλο στρογγυλό. Το παίρνουμε στο χέρι μας και με ένα μαχαίρι επάλειψης( με στρόγγυλη άκρη) απλώνουμε στη μέση του περίπου ένα κ. σ. από τη γέμιση της μυζήθρας. Απλώνουμε τη γέμιση σε μορφή πυραμίδας σχηματίζοντας ένα βουναλάκι στη μέση και σβήνοντας προς τις άκρες. Αρχίζουμε να δημιουργούμε τις πιέτες πιέζοντας με τα δύο μου δάχτυλα τη ζύμη προς το κέντρο του καλιτσουνιού. Συνεχίζουμε με τις επόμενες δημιουργώντας συνολικά 7 – 8 πιέτες σε κάθε καλιτσούνι. Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα πάνω στο ταψί αφήνοντας 3 εκ απόσταση μεταξύ τους γιατί θα «απλώσουν». Με ένα κουταλάκι του γλυκού αλείφουμε απαλά με λίγο χτυπημένο αυγό την μυζήθρα που φαίνεται και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180* C.

 

TIP. Μπορούμε να τα φυλάξουμε και στην κατάψυξη πριν ψηθούν.