Μάθημα ζωής…

0
11414

Σοκ και θλίψη βιώνει ο τόπος μας τις τελευταίες ημέρες, με τον τραγικό θάνατο δύο νέων παιδιών από τροχαίο δυστύχημα, μπροστά στο ναό των Ευρυτάνων Αγίων στο Καρπενήσι.

Ίσως ο χειρότερος εφιάλτης κάθε μάνας, κάθε γονιού. Αυτό τριγύριζε συνέχεια στη σκέψη μου εκείνο το βράδυ που το ρεπορτάζ μας ξενύχτησε και οι λεπτομέρειες μας τάραξαν μέχρι το πρωί. Είναι ένα εξαιρετικά τραγικό συμβάν που δεν χωράει πολλές κουβέντες. Το πένθος πολύ βαρύ.

Πάνω στη συγκεκριμένη, όμως, συζήτηση, ήρθε και ένα άλλο περιστατικό που πραγματικά η αντιμετώπισή του, δίνει σε όλους μας πολύ κουράγιο και είναι ένα τεράστιο μάθημα ζωής.

Η Μαρία Σ. σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς επέστρεφε στο σπίτι της από την εργασία της.  Είχε 10 παιδιά, από 2 μηνών το μικρότερο, μέχρι 22 ετών το μεγαλύτερο.

Η κηδεία της τελέστηκε το περασμένο Σάββατο σε κλίμα βαθιάς οδύνης στην οποία παρέστησαν 10.000 άτομα και περίπου 30 ιερείς. Όσοι όμως παραβρέθηκαν στην κηδεία μιλούν για κάτι πραγματικά ασυνήθιστο, καθώς ήταν ο σύζυγός της και τα παιδιά της που έδιναν κουράγιο στους φίλους, τους γείτονες και τους υπόλοιπους συγγενείς και όχι το αντίθετο. Όλοι τους ήταν ντυμένοι στα λευκά, σχεδόν χαμογελούσαν και έψελναν το Αναστάσιμο Χριστός Ανέστη.

Η Μαρία ήταν μαία στο επάγγελμα, αλλά είχε τελειώσει τη θεολογική σχολή και πίστευε πολύ στον Θεό, όπως και όλη της η οικογένεια.

Ένας ιερέας δεν δίστασε, μάλιστα, να μοιραστεί μια συζήτησή του με την άτυχη Μαρία, η οποία περιέγραφε κάποιες κουβέντες με τα παιδιά της. Ο ιερέας δημοσίευσε τη συζήτησή τους στο blog αερικές εποχές.

«Μαρία ανησυχείς για τα παιδιά σου τώρα που μεγάλωσαν;

Δεν υπάρχει καλύτερος πατέρας και παιδαγωγός από τον ίδιο το Θεό. Κι όμως τα παιδιά του οι πρωτόπλαστοι αποφάσισαν να τον παρακούσουν καθώς και τις εντολές του και να φύγουν μακριά του… Εγώ δεν μπορώ παρά να αγωνίζομαι μόνο για μένα, για τα παιδιά μου απλά προσεύχομαι…

Δεν τα νουθετείς;

Αν το ζευγάρι ζει αγαπημένο δεν χρειάζεται τίποτε παραπάνω. Αυτό από μόνο του αρκεί. Εγώ προχωρώ μέσα στο σπίτι και αισθάνομαι τα παιδιά μου σαν τα παπάκια, παντού με ακολουθούν για να συζητήσουμε… Αφού τους το λέω, παιδιά με κάνετε να αισθάνομαι σαν την πάπια, αφήστε με και λίγο μόνη…»

Επίσης συγκλονιστικό στην υπόθεση είναι ότι η Μαρία σκοτώθηκε από σύγκρουση με νταλίκα, και πριν μια εβδομάδα συζητώντας με τα παιδιά της τους έλεγε:  “Να έχετε διάκριση όταν μιλάτε με τους ανθρώπους για θέματα πίστης, ανάλογα με τα βιώματα που έχουν. Για παράδειγμα, αν μια νταλίκα πέσει πάνω μου και σκοτωθώ τι θα πείτε στα μικρότερα; Ότι η μαμά σκοτώθηκε ή ότι πήγε στον ουρανό;”, όπως αναφέρει συγγενικό πρόσωπο της γυναίκας στο blog aerikes-epoxes.com.

Πόσο φως γέμισε την ψυχή μου αυτή η ιστορία. Πόσο απλά είναι τα πράγματα όταν είσαι τόσο κοντά στο Θεό. Πόσο μεγάλο μάθημα ζωής αυτή η γυναίκα και ολόκληρη η οικογένειά της. Εύχομαι μόνο, να βρίσκαμε κι εγώ και όλοι μας αυτή τη σπουδαία δύναμη της απόλυτης πίστης και να μεγαλώναμε έτσι τα παιδιά μας, χωρίς αγωνία αλλά με βαθιά εμπιστοσύνη στη Θεία νομοτέλεια…

Ελένη-Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια