Βοηθητικό για τους μικρούς Δήμους το νέο πρόγραμμα

2 έργα της Ευρυτανίας προϋπολογισμού 5,3 εκατ. ευρώ εντάσσονται ήδη

Η παρουσίαση Θεοδωρικάκου για τη Στερεά Ελλάδα στη Χαλκίδα

Ένα νέο Πρόγραμμα ενίσχυσης των Δήμων της χώρας έρχεται να αντικαταστήσει τα δύο προηγούμενα Προγράμματα «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», τα οποία αποσκοπούσαν στο να δώσουν ένα ‘χέρι βοήθειας’ για την υλοποίηση έργων στους Δήμους όλης της Επικράτειας. Το όνομα αυτού Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα πολιτικού και οραματιστή Δημάρχου Αθηναίων.

Η Παρουσίαση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» στη Χαλκίδα

Παρουσία των 25 Δημάρχων της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας από την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού και του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών Στερεάς Ελλάδας από το Β’ Βαθμό, πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα παρουσίαση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, χθες Τρίτη 7 Ιουλίου 2020, στις 12 μ. Ακολούθησε γόνιμος διάλογος και δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες για την έναρξη των διαδικασιών υποβολής προτάσεων. Το πρόγραμμα αφορά σε 11 διαφορετικές δράσεις και χρηματοδοτείται με 2,5 δις. Ευρώ (βλ. σελ.16)

50 έργα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ύψους 115 εκατ., μεταφέρονται στο «Αντώνης Τρίτσης»

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» στην ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδος, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το δημιουργικό και αποτελεσματικό της έργο, ενώ χαρακτήρισε το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μεγάλη θετική πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση καθώς καλείται να διαχειρισθεί έργα 2,5 δισ. ευρώ, με βασικό όρο την απόλυτη διαφάνεια και τον σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων πολιτών. «Στην τήρηση της διαφάνειας θέλω να ζητήσω απ’ όλους να συμβάλλεται αποφασιστικά. Είναι 2,5 δισ. αυτά τα έργα. Είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να τα πραγματοποιήσουμε μέσα στην τετραετία. Είναι ένας δύσκολος στόχος. Μια μεγάλη θετική πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού. Τα χρήματα αυτά πρέπει να τα διαχειριστείτε με όρους απόλυτης διαφάνειας και σεβασμού της νομιμότητας και της χρηστής διαχείρισης των χρημάτων του ελληνικού λαού. Ξέρω ότι θα το κάνετε και ξέρετε ότι θα είμαστε δίπλα σας για να υπάρξει αυτή η απόλυτη διαφάνεια», είπε.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών θύμισε ότι η ανάγκη του νέου προγράμματος προέκυψε επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εντάξει σε πρόγραμμα προϋπολογισμού 134 εκατ. ευρώ έργα 1,234 δισ. ευρώ. Τα 502 αυτά έργα κινδύνευαν να ‘‘τιναχθούν στον αέρα’’, σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος. Και υπενθύμισε ότι με απόφασή του όλα τα έργα που είχαν ενταχθεί χωρίς χρηματοδότηση στο «Φιλόδημος Ι» μεταφέρθηκαν στο «Αντώνης Τρίτσης», του οποίου οι στόχοι είναι αναπτυξιακοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί.

Τα έργα της Στερεάς Ελλάδας που μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι 50 προϋπολογισμού 115.698.880,32 €

Για την Ευρυτανία έργα 5,3 εκατ. ευρώ

Για την Ευρυτανία σε πρώτη φάση εντάχθηκαν δύο έργα που αφορούν στην ύδρευση και εκκρεμούσαν από το «ΦιλόΔημος Ι». πρόκειται για τα εξής έργα:

  • ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ – ΥΔΡΕΥΣΗ: Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Δήμου Καρπενησίου – 1.598.335,48 € Πρόσκληση I: Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση.
  • ΑΓΡΑΦΑ – ΥΔΡΕΥΣΗ: Σύστημα ελέγχου διαρροών & εξοικονόμησης ενέργειας δικτύων ύδρευσης Δήμου Αγράφων – 3.711.820,96 €

Να σημειωθεί ότι η μεταφορά του έργου του Δήμου Καρπενησίου από το «ΦιλόΔημος» στο «Αντώνης Τρίτσης» θα συζητηθεί στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο για άμεση έγκριση ένταξης.

Κριτήριο επιτυχίας για το πρόγραμμα είναι η συμμετοχή όλων των Δήμων της χώρας στο πρόγραμμα, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας ότι οι δήμοι που δεν έχουν επαρκείς τεχνικές υπηρεσίες να παίρνουν μηχανικούς από το Μητρώο Μηχανικών της ΕΕΤΑΑ, ενώ υπάρχει ειδικός άξονας στο πρόγραμμα που θα χρηματοδοτεί τις μελέτες. Η ρύθμιση αυτή θα επιταχύνει τις διαδικασίες όπως και η υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού για αλλαγή του ν.4412.

Τα νέα έργα

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι αιτήσεις για την ένταξη νέων έργων θα γίνουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και η αξιολόγησή τους θα ξεκινήσει αμέσως. Στη δε Επιτροπή αξιολόγησης για πρώτη φορά μετέχουν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και συμβολικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι γι’ αυτήν την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΥΠΕΣ δεν υπάρχει καμία διάκριση ανάμεσα στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες. Για μένα όλοι είστε το ίδιο. Η Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που ενώνει τους Έλληνες. Δεν μας ενδιαφέρει υπό ποία κομματική σημαία εξελέγη ο καθένας. Η κυβέρνηση αυτή είναι ταυτισμένη με τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης την οποία θέλουμε ισχυρή και ανεξάρτητη» τόνισε ο υπουργός.

Οι δηλώσεις Σπανού, Σουλιώτη, Καρδαμπίκη Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός στην προσφώνησή του μεταξύ άλλων είπε:

«Καλωσορίζουμε τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο στην Περιφέρειά μας, μαζί με τους συνοδοιπόρους μας, τους 25 Δημάρχους της Στερεάς Ελλάδας. Καλωσορίζουμε και το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που θα καλύψει στοχευμένες ανάγκες της Αυτοδιοίκησης και θα δώσει καύσιμο στο όχημα της ανάπτυξης και των ευκαιριών. Καλωσορίζουμε, τέλος και κυριότερα, την δέσμευση του κ. Υπουργού για μεταφορά των έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προϋπολογισμού 115 εκατομμυρίων ευρώ από τον αμφίβολης χρηματοδότησης Φιλόδημο Ι, σε ένα περιβάλλον εξασφαλισμένων πόρων. Σε αυτά θα προσθέσουμε νέα ώριμα έργα και μελέτες που θα αποδοθούν με τρόπο γρήγορο και ουσιαστικό στους πολίτες. Με σκληρή δουλειά και συνεργασία, υλοποιούμε δράσεις που λύνουν προβλήματα, ανοίγουν δρόμους και το κυριότερο, κάνουν το υστέρημα του πολίτη, να «πιάνει τόπο».»

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Σουλιώτης απηύθηνε χαιρετισμό στην εκδήλωση και αναφέρει:

«…Με το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ αφενός μεν διασφαλίζουμε ότι τα πολύ σημαντικά, για τις τοπικές κοινωνίες έργα, που είχαμε μελετήσει και εντάξει στο πρόγραμμα  ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, θα εκτελεστούν απρόσκοπτα, αφετέρου δεοι έντεκα δράσεις του προγράμματος με την σημαντική και εξασφαλισμένη χρηματοδότησή του, μας δίνουν  την δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους δήμους να λύσουμε  χρόνια προβλήματα των περιοχών μας, να ανασυγκροτήσουμε την κοινωνία και τις πόλεις μας.Αν και δεν τελειώνουν σήμερα τα προβλήματα, βλέπουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μας παρέχει τα απαραίτητα  εργαλεία να ολοκληρώσουμε μελέτες και να διεκδικήσουμε τις χρηματοδοτήσεις. Είναι επίσης πολύ σημαντικό που το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει μία θεσμοθετημένη τεχνική βοήθεια μέσω της ΕΕΤΑ, δίνοντας την δυνατότητα στους μικρούς και υποστελεχωμένους δήμους να μην μείνουν παρατηρητές, αλλά ενεργοί διεκδικητές. Κύριε υπουργέ, θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη να αλλάξουμε ταχύτητα στην απορρόφηση των κονδυλίων, θεσμοθετώντας εύκολες αλλά διαφανείς διαδικασίες με ευελιξία στην προετοιμασία μελετών για την υποβολή των προτάσεων και  ταχύτητα στη διαδικασία των δημοπρατήσεων… Παράλληλα πρέπει άμεσα να σταματήσει η αιμορραγία των  μετατάξεων χωρίς την σύμφωνη γνώμη των δήμων…».

Ο Δήμαρχος Αγράφων δήλωσε για το πρόγραμμα:

«Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι μεγάλη πρόκληση για τους Δήμους, τις Περιφέρειες και την κυβέρνηση. Βασική προϋπόθεση για την απορροφητικότητα είναι η άμεση στελέχωση των Δήμων με προσωπικό κάτι που υπολείπεται και στον Δήμο Αγράφων. Σε κάθε περίπτωση εκτός από τα αναγκαία δημοτικά έργα απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης των Αγράφων αλλά και όλης της Ευρυτανίας είναι οι οδικές συνδέσεις με τους όμορους νομούς όπως Παραμεγδόβιος, Γέφυρα Τατάρνας, Ιόνια οδός και η ασφαλτόστρωση και βελτίωση όλων των οδικών δρόμων που οδηγούν στον νομό μας. Είναι στο χέρι όλων μας, το πρόγραμμα να υλοποιηθεί κ να πετύχει υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης κονδυλίων».