Σε διαμεσολάβηση η δικαστική διαμάχη Κοντογεώργου – Κώτσια

Μια νέα εξέλιξη έχει προκύψει από την υπόθεση της δικαστικής διαμάχης του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου και του πρ. Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Θωμά Κώτσια, πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού, στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μια εκ νέου προσπάθεια διαμεσολάβησης για εξωδικαστική διευθέτηση των εκατέρωθεν αγωγών Κοντογεώργου και Κώτσια, διαδικασία που ζήτησε ο κ. Κοντογεώργος. Στη συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας τέθηκαν κάποια ζητήματα και από τις δύο πλευρές και συμφωνήθηκε με αίτημα και των δύο ανδρών να οριστεί μια νέα διαμεσολάβηση όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες και τα αιτήματα και των δύο πλευρών προς μια εξωδικαστική διευθέτηση της διαμάχης. Η νέα διαμεσολάβηση ορίστηκε για τις 8 Οκτωβρίου 2021, δηλαδή λίγες μόνο ημέρες μετά την πρώτη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Βουλευτής Ευρυτανίας, πριν από ένα χρόνο περίπου, αφού είχε στείλει εξώδικο στον κ. Κώτσια, απαιτώντας να του ζητήσει δημόσια συγγνώμη για ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον κάλεσε, όπως ορίζει ο νόμος, σε εξωδικαστική διαμεσολάβηση προκειμένου να λυθεί η όποια διαφορά εκτός δικαστηρίων – κάτι που πρέπει να σημειωθεί ότι ουδέποτε επιχείρησε στην περίπτωση του Ευρυτανικού Παλμού πριν κινηθεί δικαστικά κατά της εφημερίδας – αλλά η διαδικασία δεν είχε αίσιο τέλος, αφού διακόπηκε η επικοινωνία των δικηγόρων Κώτσια – Κοντογεώργου. Άγνωστο γιατί, ο κ. Κοντογεώργος έκρινε ότι έπρεπε να ακολουθήσει και αυτή τη φορά, το δρόμο της αγωγής ζητώντας μάλιστα 50.000 ευρώ για να αποζημιωθεί για τη βλάβη που θεωρεί ότι έχει υποστεί από την ανάρτηση του κ. Κώτσια.

Το ιστορικό

Η αγωγή Κοντογεώργου

Μετά την αγωγή ύψους 30.000 ευρώ κατά του Ευρυτανικού Παλμού, ο Βουλευτής του νομού μας, τον περασμένο Απρίλιο κατέθεσε νέα αγωγή κατά του πρώην Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Θωμά Κώτσια, αυτή τη φορά ύψους 50.000 ευρώ.

Όπως αναφέραμε και τότε, στο εκτενές ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού το Μάιο του 2021, η αγωγή κατά του κ. Κώτσια αφορά σε ανάρτηση του πρώην Βουλευτή στο Facebook στις 16 Οκτωβρίου 2019 με τίτλο “Το μεγάλο ΌΧΙ του Βουλευτή Ευρυτανίας” για την πιθανή έλευση προσφύγων και μεταναστών στο Καρπενήσι, αλλά το εξώδικο διαμαρτυρίας από τον κ. Κοντογεώργο σχετικό με τη συγκεκριμένη ανάρτηση επιδόθηκε στις 29 Ιουνίου 2020. Εννέα μήνες μετά δηλαδή. Ενώ η αγωγή κατατέθηκε στις 21 Απριλίου 2021, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανάρτηση του κ. Κώτσια.

Η απάντηση Κώτσια

Μετά την αγωγή εναντίον του από το Βουλευτή, τον Απρίλιο του 2021, ο κ. Κώτσιας δήλωσε τότε στον Ευρυτανικό Παλμό: «Την 21η Απριλίου 2021 o βουλευτής Ευρυτανίας της Ν.Δ. κ. Κοντογεώργος κατέθεσε στο πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή εναντίον μου ζητώντας σαν αποκατάσταση για ηθική βλάβη το ποσό των 50.000 ευρώ, επιδίκαση επί πλέον  εξόδων καθώς και απειλή φυλάκισης αν δεν μπορώ να ανταποκριθώ οικονομικά σε περίπτωση δικαίωσής του για προσβολή της προσωπικότητας του, όπως ισχυρίζεται ότι υπέστη, από άρθρο μου που δημοσιεύτηκε το 2019. Στο επίμαχο άρθρο μου ασκούσα κριτική στην πολιτική του δράση σχετικά με την άρνησή του να γίνει εγκατάσταση προσφύγων στο Νομό Ευρυτανίας…».  

«Ο κ. Κοντογεώργος απάντησε τότε με ψευδείς και συκοφαντικούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς εναντίον μου, όπως “άεργος”, “επαγγελματίας συνδικαλιστής”, “βολεμένος” κ. α. γνωρίζοντας πολύ καλά την δουλειά μου σε καθεστώς βάρδιας για 32 χρόνια στα διυλιστήρια Ασπροπύργου, μέχρι την τελευταία μέρα που συνταξιοδοτήθηκα και συνολικά 39 χρόνια δουλειάς. Τώρα, δύο χρόνια μετά, προχωρά σε αγωγή εναντίον μου.  

Ο κ. βουλευτής στην αγωγή του εναντίον μου με ανυπόστατους ισχυρισμούς και ψεύδη, μου καταλογίζει πρόθεση προσβολής της προσωπικότητάς του με χαρακτηρισμούς, όπως “φασίστας”, “ρατσιστής” κ.α.    

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ποτέ και πουθενά σε κανένα σημείο του δημοσιεύματος μου δεν του απέδωσα τέτοιους χαρακτηρισμούς, έκρινα μόνο και χαρακτήρισα τις απόψεις του για τους πρόσφυγες, οι οποίες απόψεις θεωρώ ότι δεν είναι υπεράνω κριτικής όσο και να ενοχλείται ο κ. βουλευτής».   

Και κλείνοντας, ο κ. Κώτσιας, αναφέρει: «Η άσκηση διώξεων και αγωγής εναντίον μου οδηγεί και εμένα σε μια δικαστική περιπέτεια που ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να ακολουθήσω. Ένα τέτοιο επίπεδο αντιπαράθεσης μπορεί να είναι γνώριμο στον πολιτικό βιότοπο του κ. Κοντογεώργου, είναι όμως άγνωστο και απεχθές σε μένα. Αλλά δυστυχώς δεν έχω άλλη επιλογή…»

Τελικά, ο κ. Κώτσιας κατέθεσε και αυτός αγωγή κατά του κ. Κοντογεώργου για τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς του Βουλευτή εναντίον του, η οποία θα εκδικαστεί τον Ιούνιο του 2022.

Τι θα γίνει αν δεν ‘ευδοκιμήσει’ η νέα διαμεσολάβηση

Η εξωδικαστική διαμεσολάβηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες, στις 8 Οκτωβρίου, θα δώσει ουσιαστικά τη δυνατότητα να βρουν οι δύο άνδρες μια χρυσή τομή στη διαμάχη που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια περίπου, όπως είδαμε παραπάνω. Πολύ σύντομα, δηλαδή, θα μάθουμε αν μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα των δύο πρώην πολιτικών αντιπάλων, αποφεύγοντας πολυέξοδες δικαστικές διαμάχες ή θα φτάσει μέχρι τέλους.

Σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί αυτή η νέα προσπάθεια διαμεσολάβησης, οι δύο αγωγές θα συνεκδικαστούν στις 6 Ιουνίου 2022, αφού η εκδίκαση της αγωγής Κοντογεώργου προς Κώτσια που θα εκδικαζόταν στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 αναβλήθηκε για να εξεταστεί τον Ιούνιο μαζί με την ανταγωγή του αντιδίκου του.

Το ενδιαφέρον στην εξέλιξη αυτή είναι ότι αν δεν επιτύχει και αυτή τη φορά η εξωδικαστική διαμεσολάβηση και με τα σενάρια πρόωρων εκλογών την άνοιξη του ’22 πολύ ενεργά, η συνεκδίκαση των αγωγών θα συμπέσει με μια προεκλογική περίοδο πολλών ανακατατάξεων. Από την έκβαση της διαμεσολάβησης θα φανεί αν ο κ. Κοντογεώργος έχει την πρόθεση να είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής για την Ευρυτανία ή θα τραβήξει το δρόμο της ακραίας πολιτικής, όπως συνεχίζει πηγαίνοντας στα δικαστήρια απέναντι από έναν ανενεργό εδώ και πολλά χρόνια πολιτικό του αντίπαλο.