Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιωτίσσης, η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου Αρχιμανδρίτη Ιωαννικίου Βαρβαρέλη, η οποία ευλογήθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιο.

Η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου είναι σημαντική για την Ι.Μ. Προυσού, εντάσσοντας στο δυναμικό της και επίσημα έναν ακόμη άνθρωπο που προσφέρεται να την υπηρετήσει. Παρόντες στην εκδήλωση ενθρόνισης ήταν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερωνύμου και Αιτωλίας & Ακαρνανίας Κοσμά, οι οποίοι συμπροσευχήθηκαν, για την ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου, ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Κοτρώτσος, ο Ηγούμενος Αγάθωνος π. Γερμανός, ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας π. Επιφάνιος, πλήθος κληρικών και πιστών, ενώ ανάμεσά τους βρέθηκε η Ευρυτάνισσα Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρης Τασιός και ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης.

Με την ολοκλήρωση της ενθρόνισης ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος ευχήθηκε στον νέο Ηγούμενο υγεία, καθώς και να επιδείξει πολύκαρπο έργο, διακονώντας επ’ αγαθώ την Μονή μετανοίας του. Οι εκπρόσωποι του Δήμου Καρπενησίου ανέφεραν: «Ευχόμαστε ολόψυχα στον νέο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Προυσού, πατέρα Ιωαννίκιο, που ενθρονίστηκε στα νέα του καθήκοντα, να είναι πάντα άξιος και ο Θεός να του χαρίζει υγεία, δύναμη και κουράγιο για να στεφθεί το έργο του με απόλυτη επιτυχία, επ’ ωφελεία της Ιεράς Μονής Παναγίας Προυσιώτισσας».

Λίγα λόγια για τον νέο Ηγούμενο

Ο Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος εκάρη μοναχός το 1975 στην Ιερά Μονή Προυσού από τη συνοδεία του μακαριστού γέροντα Γρηγορίου Ζουμή, που στη συνέχεια μετέβη στη Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους. Κατόπιν βρέθηκε δίπλα στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο στο μοναστήρι της Παναγίας Ξενιάς, που κατέρρευσε από τον σεισμό το 1981.Ο μακαριστός Χριστόδουλος τον χειροτόνησε διάκονο το 1982 και το ’83 πήγε στην Αμερική, όπου έμαθε την αγγλική γλώσσα και συνδέθηκε με αρκετούς ομογενείς. Το 1986 χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης και στη συνέχεια έγινε Αρχιερατικός Επίτροπος Αγιάς. Έπειτα, o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος, τον όρισε Αρχιερατικό Επίτροπο στον Αλμυρό. Το 2009 μετέβη στη Λάρισα όπου ανέλαβε την οικοδόμηση της νέας Ενορίας της Αγίας Σοφίας επί 11 χρόνια. Το 2020 ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος ζήτησε επίσημα από τον Σεβ. Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερώνυμο τη μετακίνηση του στη Ιερά Μονή της Μετανοίας του, την Παναγιά Προυσιώτισσα. (Πηγή στοιχείων: www.orthodoxianewsagency.gr)