…μια άλλη Ελλάδα που μας υπερβαίνει και μας διδάσκει.

20422

Ένα ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο των Αστερισμών και της ελληνικής Μυθολογίας

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης,  διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στις Βρυξέλλες φέτος, μια εκδήλωση που ταξίδεψε όσους την παρακολούθησαν στον μαγευτικό κόσμο των αστερισμών και της μυθολογίας, αλλά και της ελληνικής μουσικής και ποίησης.

Οι μικροί και μεγάλοι φίλοι της Αστρονομίας που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιηγήθηκαν σε κάθε γωνιά του έναστρου νυκτερινού ουρανού στο πρώτο σκέλος της εκδήλωσης που είχε θέμα τη «Μυθολογία των Αστερισμών». Οδηγός τους σε αυτή την περιήγηση ήταν ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης. Ο Χρήστος Σωτηρόπουλος στο ρόλο του αφηγητή ταξίδεψε το πολυπληθές κοινό στις απαρχές της ελληνικής αστρονομικής μυθολογίας και «στα παραμύθια των άστρων» ξεκινώντας από την Μεγάλη Άρκτο, τον Αρκτούρο και την Κασσιόπη και καταλήγοντας με την Κόμη της Βερενίκης. Μαζί του η Ελισάβετ Βερούλη, ο Χρήστος Κοτσαύτης και ο Γιώργος Λουτσέτης, οι οποίοι με τις φωνές και την κιθάρα τους διάνθισαν τη βραδιά με μουσικές του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι, αλλά και με ποιήματα του Σεφέρη, του Βρεττάκου, του Ελύτη, και άλλων διακεκριμένων Ελλήνων ποιητών.

Στο δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης η αίθουσα πλημμύρισε με τις υπέροχες φωνές της αστροφυσικού Φιόρης-Αναστασίας Μεταλληνού, και της κιθαρίστριας -μονωδού Κασσιανής Λάζαρη, ενθουσιάζοντας τους Έλληνες και ξένους παρευρισκόμενους. Οι δύο ερμηνεύτριες μετέφεραν το κοινό στην Ελλάδα με γνωστές και αγαπημένες μουσικές εμπνευσμένες από τον ουρανό, τη σελήνη και τους αστερισμούς. Στη διαφορετική αυτή εκδήλωση έδωσαν το «παρών» ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, η διακεκριμένη ευρωβουλευτής κα Sylvia Costa που έχει διατελέσει και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, πολλοί Έλληνες και Κύπριοι Ευρωβουλευτές καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας αλλά και πλήθος κόσμου. της αστροφυσικού Φιόρης-Αναστασίας Μεταλληνού, και την κιθάρα της Κασσιανής Λάζαρη

Μια σπουδαία εκδήλωση στην καρδιά της Ευρώπης που προάγει τον ελληνικό πολιτισμό. Εκτός όμως από το προφανές, αυτό που με έκανε να ασχοληθώ παραπάνω με αυτή την εκδήλωση, ήταν η δήλωση του κ. Γραμματικάκη.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης στην εναρκτήρια ομιλία του, λοιπόν, δήλωσε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη «δυνάμεων της Τέχνης, της Επιστήμης και της Παιδείας, που δίδουν τον αγώνα τον καλό και τον δύσκολο μέσα στον Λαβύρινθο της κρίσης». Με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε «στους Ευρωπαίους φίλους, που δεν έπαψαν να μας κοιτούν με βλέμματα  καχύποπτα, ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, που μας υπερβαίνει και μας διδάσκει». Παράλληλα προβάλλοντας «τον καλύτερο της εαυτό και τις πνευματικές της παραδόσεις αποδεικνύει ότι μπορεί να αφήσει τη σφραγίδα της στο κέντρο της Ευρώπης». Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού αναφέρθηκε στην «αμφίδρομη σχέση της Αστρονομίας και της Μυθολογίας που διαρκεί αιώνες» ενώ σημείωσε ότι «δικαιωματικά  η Αστρονομία, και οι αρχαίοι μύθοι της, παρουσιάζονται σήμερα στο Κέντρο της Ευρώπης, και μάλιστα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

 

Πόσο σπουδαία λόγια, ενός σπουδαίου πνεύματος, που αγγίζουν μια ευαίσθητη χορδή στην ψυχή του καθενός μας. Ο καθηγητής, κατάφερε να θυμίσει σε όλους μας ότι η Ελλάδα μας ξεπερνάει και μας διδάσκει διαρκώς… δείχνοντάς μας γενναιόδωρα το δρόμο τον καλό και το δύσκολο!

 

Ελένη- Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια