Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία που ένα μεγάλο ποσοστό των μελών της έχουν μια πολύ ενοχλητική, επικίνδυνη και κυρίως ‘επιθετική’ συνήθεια. Το κάπνισμα. Είναι μια συνήθεια, που επηρεάζει τόσο αυτόν που την έχει αλλά και τους γύρω, οπότε καθίσταται επικίνδυνη για το σύνολο, μιας και αποδεδειγμένα πια είναι εξαιρετικά επιβλαβής για την υγεία του καπνιστή αλλά και του παθητικού καπνιστή.

Ο καταιγισμός διαφημίσεων παγκοσμίως από τις δεκαετίες ’20-’30 και έπειτα, μέχρι και το 2000 περίπου, των μεγάλων καπνοβιομηχανιών που προωθούσαν το κάπνισμα ανεξέλεγκτα, δημιούργησε και την παιδεία που υπάρχει ακόμη και σήμερα σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Τα τελευταία 15 χρόνια όμως, επειδή τα κρούσματα καρκίνου των πνευμόνων – και όχι μόνο – βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση, η επιστήμη έσκυψε πάνω από το πρόβλημα και απέδειξε ότι για τη συγκεκριμένη ασθένεια τα αίτια βρίσκονται στο συστηματικό κάπνισμα. Για το λόγο αυτό η δικαιοσύνη προχώρησε σε αποφάσεις, όπως είναι η αναγραφή στα πακέτα των τσιγάρων των ασθενειών που προκαλεί το κάπνισμα συνοδευόμενη από το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό.

Από την Κυριακή που μας πέρασε, όμως, η πλειονότητα των μεγάλων καπνοβιομηχανιών των ΗΠΑ άρχισε να δημοσιεύει σε εφημερίδες καταχωρίσεις και να προβάλει στην τηλεόραση σποτάκια που προειδοποιούν για τους κινδύνους του καπνίσματος, καθώς υποχρεώθηκαν να συμμορφωθούν σε μια δικαστική απόφαση που εκδόθηκε πριν από 11 χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της διαδικτυακής εφημερίδας  i-efimerida. Τον Νοέμβριο του 2006, ομοσπονδιακό δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι οι καπνοβιομηχανίες ψεύδονται και παραπληροφορούν το κοινό για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. Έπειτα από αυτήν την απόφαση, οι καπνοβιομηχανίες άσκησαν σειρά εφέσεων, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την αναβολή, για 10 και πλέον χρόνια, της δημοσιοποίησης των διορθώσεων των εσφαλμένων στοιχείων που παρουσίαζαν στους καταναλωτές. Αυτή ακριβώς η καθυστέρηση επέτρεψε στο να αποφύγουν την προβολή των σποτ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που οι νέοι χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον σήμερα. Τώρα, ωστόσο, οι καπνοβιομηχανιες πρέπει να συμμορφωθούν με την απόφαση πληρώνοντας για σποτάκια κατά του καπνίσματος που παρουσιάζουν με ζοφερό τρόπο τις επιπτώσεις του: «Το κάπνισμα σκοτώνει κατά μέσο όρο 1.200 Αμερικανούς την ημέρα και προκαλεί ετησίως περισσότερους θανάτους σε σύγκριση με τις δολοφονικές επιθέσεις, το AIDS, τις αυτοκτονίες, τα ναρκωτικά, τα τροχαία δυστυχήματα και το αλκοόλ, όλα μαζί» σημειώνεται σε ένα από αυτά.

Βέβαια, μπορεί αυτή η κίνηση να είναι μια πολύ καλή αρχή, αλλά είναι υποκριτικό να μιλάμε για αντικαπνιστική καμπάνια, όταν οι καπνοβιομηχανίες αποτελούν ένα από τα πιο ισχυρά λόμπι παγκοσμίως. Όταν μάλιστα, ερχόμαστε στην περίπτωση της Ελλάδας, τότε είναι αστείο να μιλάμε καν για κάτι τέτοιο, τη στιγμή που δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί ούτε για ένα εξάμηνο ο αντικαπνιστικός νόμος.

Δυστυχώς η παιδεία του Έλληνα σε αυτόν, τουλάχιστον, τον τομέα είναι πολύ περιορισμένη και δεν του επιτρέπει να δει την πραγματικότητα. Ακόμη και σήμερα θεωρείται μαγκιά να καπνίζει κάποιος και ένδειξη δυναμισμού(!). Επίσης, οι μη καπνιστές θα πρέπει να ανέχονται τη βρωμερή και εξαιρετικά επιθετική συνήθεια των καπνιστών σε κλειστούς χώρους, χωρίς να τολμούν να διαμαρτυρηθούν και χωρίς να προστατεύονται από κανέναν νόμο ή θα πρέπει να αποκλείονται από χώρους καφέ και εστίασης και να ζουν απομονωμένοι, λόγω μιας φασιστικής επιβολής της επιλογής κάποιων!

Δυστυχώς όταν ο κόσμος προχωρά, η Ελλάδα μένει πάντα πίσω. Θέλουμε να λεγόμαστε Ευρωπαίοι, αλλά σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Ας επιλέξουμε επιτέλους ποιοι είμαστε…

Ελένη-Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια