Μικρό χωριό, μεγάλες προκλήσεις

1820

Σήμερα εγκαινιάζεται ένα καινούριο μουσείο σύγχρονης τέχνης και ερευνητικό ινστιτούτο στην απομακρυσμένη κοινότητα των ελβετικών Άλπεων Susch. Το Muzeum Susch, όπως ονομάζεται, ίδρυσε η πολωνή συλλέκτρια σύγχρονης τέχνης και επιχειρηματίας Grażyna Kulczyk. Ανοίγει τις πόρτες του παρουσιάζοντας μία έκθεση από 30 διεθνείς καλλιτέχνες που θέτουν ερωτήματα για τις παραδοσιακές αντιλήψεις της θηλυκότητας και του γυναικείου σώματος. Το Μουσείο θα αντλεί το υλικό του από τις συλλογές της Kulczyk, από έργα που θα δημιουργούνται στους χώρους του, ενώ θα οργανώνονται περιοδικές εκθέσεις. Σε συνεργασία με το Institut Kunst της Βασιλείας θα λειτουργήσει ως κέντρο έρευνας και μάθησης, διοργανώνοντας εργαστήρια, φόρουμ, φιλοξενώντας συγγραφείς, καλλιτέχνες, επιμελητές τέχνης, χορογράφους, ερευνητές. Ένας από τους σκοπούς του μουσείου είναι να προβάλλει ιδέες και καλλιτέχνες που βρίσκονται «εκτός του κανόνα» δίνοντάς τους μία ευκαιρία να ακουστούν.
Το Μουσείο χτίστηκε στον χώρο ενός μοναστηριού του 12ου αιώνα, και οι εργασίες έγιναν με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική. Το Susch, ένα ειδυλλιακό χωριό μόλις 206 κατοίκων βρίσκεται στο προσκυνηματικό μονοπάτι του St. James, το οποίο ακολουθούσαν οι πιστοί τον Μεσαίωνα για να φτάσουν στην Ισπανία για να ασπαστούν τα λείψανα του αγίου. Σύμφωνα με την ιδρύτρια το νέο μουσείο θα αποτελέσει χώρο περισυλλογής, στοχασμού και κατά κάποιον τρόπο ένα νέο είδος προσκυνήματος.
Παρά τη γειτνίαση του Susch με το Γκστάαντ και το Σαιν Μόριτζ το εγχείρημα παραμένει τολμηρό αν σκεφθεί κανείς ότι έχει ελάχιστους κατοίκους, κάτι λιγότερο από το Μεγάλο Χωριό στην Ευρυτανία. Η απάντηση φυσικά βρίσκεται στην αξία του αλπικού τοπίου, στην αναγνώρισή του ως εγγύηση για επενδύσεις, στη δυνατότητα που προσφέρει για πνευματική, καλλιτεχνική και κάθε είδους ανάπτυξη.
Οι πληροφορίες του κειμένου προέρχονται από το άρθρο εδώ: http://www.artnews.com/…/collector-grazyna-kulczyk-plans-m…/ (Πηγή: Ελληνικό Σχολείο Προυσού/Hellenic School of Proussos)