Εδώ και δυο μήνες περίπου, υπάρχει μια έντονη κινητικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυρίως και σε κάποιες εφημερίδες, ηλεκτρονικές και έντυπες, για ένα πρόσωπο που αγωνίζεται μέσα από τη λάσπη να βγει σε μια κορυφή.

Ο λόγος για το Βασίλη Δημάκη, κρατούμενο στις φυλακές Κορυδαλλού, ο οποίος με πολύ κόπο κατάφερε μέσα από τη φυλακή να τελειώσει το Λύκειο και να περάσει στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο φοιτούσε κανονικά μέχρι πρόσφατα, όταν τον μετέφεραν στις φυλακές Γρεβενών από όπου δεν μπορούσε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του και διαμαρτυρόμενος ξεκίνησε απεργία πείνας.

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Ο Δημάκης, κρατούμενος φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, μετήχθη με προσωπική απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, στις 17/4/2020 από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών γιατί συμμετείχε ως εκπρόσωπος των κρατούμενων στις ειρηνικές κινητοποιήσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών εν μέσω COVID-19. Ξεκίνησε αμέσως απεργία πείνας (με υπεύθυνη δήλωση από 21/4) και δίψας (από 27/4) ζητώντας την επαναμεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού για να συνεχίσει την εκπαιδευτική του προσπάθεια με αυτοπρόσωπη παρουσία, όπως είχε κερδίσει με τον αγώνα του το 2018. Μετά από τις αντιδράσεις των καθηγητών και των συμφοιτητών του, αλλά και με τη στήριξη ενός μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης χιλιάδων πολιτών και δεκάδων φορέων, το Συμβούλιο Φυλακών Γρεβενών έκανε δεκτό το αίτημα της επαναμεταγωγής του στις 30/4/2020, οπότε και ο Βασίλης έληξε την απεργία πείνας και δίψας.

Όταν μετά από νέες πιέσεις και με καθυστέρηση, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής υπέγραψε τη μεταγωγή του στις 8/5/2020, ο Βασίλης Δημάκης μετήχθη την επομένη πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού: αντί όμως να οδηγηθεί στο κελί του στην Δ’ Πτέρυγα, απομονώθηκε από τους συγκρατούμενούς του και οδηγήθηκε στην ειδική πτέρυγα των κρατούμενων για τρομοκρατία στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Παρόλες τις υποσχέσεις που δόθηκαν με δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτης στις 10/5/2020 ότι ο Βασίλης θα συνεχίσει την εκπαίδευσή του και η μεταγωγή του στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού οφείλεται στην 14ημερη καραντίνα λόγω κορονοϊου, ο Βασίλης παραμένει κλεισμένος στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού μετά την λήξη της 14ήμερης καραντίνας, χωρίς πρόσβαση σε υπολογιστή για τα μαθήματά του. Ο Βασίλης Δημάκης με δήλωσή του στις 24/5/2020 ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε τροφή, νερό και επικοινωνία (με πληροφορίες από ThePressProject).

Αναρωτιέται λοιπόν, κάποιος, σε μια χώρα που εγκλήματα μένουν ατιμώρητα ή παραγράφονται (έχουμε πολλά παραδείγματα πρόσφατα), καλοανατεθραμμένα παιδιά χρειάζονται εκατοντάδες ώρες φροντιστηρίων και χιλιάδες ευρώ για να περάσουν σε μια οποιαδήποτε σχολή και όχι στο πολιτικό της Νομικής, γιατί θα πρέπει να εξαντληθεί η αυστηρότητα ή και αδικία σε έναν νέο άνθρωπο που κατάφερε μόνος του να βγει από τη λάσπη και να αποτελεί παράδειγμα αυτοσωφρονισμού; Μήπως ακόμη σήμερα το 2020 δεν επιδιώκουμε ως κοινωνία το σωφρονισμό, αλλά την εκδίκηση; Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο βρίσκεται στις φυλακές ο Δημάκης, αλλά γνωρίζω καλά ότι ένα τέτοιο σύστημα σωφρονισμού, γεννά εγκληματίες.

Αυτό που με σημάδεψε και ασχολήθηκα με την υπόθεση, πέρα από το προφανές, είναι μια φράση του ίδιου του Βασίλη Δημάκη, ο οποίος όταν άρχισε την πρώτη απεργία πείνας στα Γρεβενά, είπε: «δεν θα σας επιτρέψω να με ξανακάνετε αυτό που ήμουν»…

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια