Τρεις μέρες αφιερωμένες στους ήρωες της Ευρυτανίας

Ένα τριήμερο αφιερωμένο στους ήρωες της Ευρυτανίας ήταν το περασμένο Παρασκευο-Σαββατοκύριακο σε Καρπενήσι και Άγραφα. Μετά από τα σκληρά δύο χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού που είχαν ακυρωθεί οι τιμητικές εκδηλώσεις των δύο Δήμων, φέτος τα ‘ΜΠΟΤΣΑΡΕΙΑ’ και τα ‘ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ’ επανήλθαν δυναμικά.

Διήμερο τιμητικών εκδηλώσεων ‘Μποτσάρεια 2022’

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του ήρωα Μάρκου Μπότσαρη που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022. Συνολικά 35 Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Φιλαρμονικές από όλα τα μέρη της Ελλάδας, πάνω από 600 άτομα πλημμύρισαν την πόλη του Καρπενησίου και τίμησαν με την παρουσία τους τις διήμερες εκδηλώσεις.

Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 5 Αυγούστου με την πομπή Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων και με τη συνοδεία των Φιλαρμονικών Καρπενησίου και Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στην οδό Ζηνοπούλου με κατεύθυνση προς την πλατεία Μάρκου Μπότσαρη. Στο μνημείο του ήρωα ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της Κεντρικής Εξουσίας ηγεσίας των Τοπικών Αρχών αλλά και των φιλοξενούμενων συλλόγων.

Υπεγράφη η Αδελφοποίηση Δήμου Καρπενησίου – Ι.Π. Μεσολογγίου

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εντάχθηκε και το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Καρπενησίου και της Ι.Π. Μεσολογγίου.

Οι Δήμαρχοι των Αδερφών Πόλεων Νίκος Σουλιώτης και Κώστας Λύρος υπέγραψαν το πρωτόκολλο αδελφοποίησης και αντάλλαξαν δώρα φιλοφρόνησης και ενθύμια από τον κάθε τόπο. Επιστέγασμα των ομιλιών τους ήταν τα κοινά χαρακτηριστικά που ενώνουν τους δύο Δήμους καθώς και η δέσμευση για προάσπιση της φιλίας, της συνεργασίας και του αγώνα για εκπλήρωση κοινών στόχων και οραμάτων.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου της Ι.Π. Μεσολογγίου αποτελούνταν από τον Δήμαρχο κ. Κώστα Λύρο, τον Αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Μασαούτη και τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου της Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Νικόλαο Χατζή.

Στο πλαίσιο της Αδελφοποίησης των δύο πόλεων ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης ως οικοδεσπότης, ανήμερα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ξενάγησε τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Κώστα Λύρο και την αντιπροσωπεία του Δήμου καθώς και την Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χριστιάνα Καλογήρου που παρέμεινε στην περιοχή για το διήμερο των εκδηλώσεων προς τιμήν του ήρωα Μάρκου Μπότσαρη, στο Μοναστήρι της Βράχας όπου απόλαυσαν τη ζεστή φιλοξενία και γεύτηκαν κεράσματα με τοπικό χαρακτήρα. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το χωριό της Φουρνάς όπου συνομίλησαν με ντόπιους αλλά και επισκέπτες, αντάλλαξαν απόψεις και καλές πρακτικές. Την αντιπροσωπεία συνόδευσαν ο Πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου Αδελφών Πόλεων Καρπενησίου.

Η ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης στις εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων μνήμης και τιμής ‘Μποτσάρεια 2022’, ο Δήμος Καρπενησίου είχε τη χαρά να υποδεχτεί ως εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού τη Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χριστιάνα Καλογήρου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Καρπενήσι, δόθηκε η ευκαιρία να ξεναγηθεί στο Μουσείο Βουνού και να βρεθεί στο Δημαρχείο Καρπενησίου παρουσία του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων προκειμένου να συζητήσουν θέματα, προβληματισμούς καλές πρακτικές για την αναβάθμιση των υπηρεσιών μας προς το δημότη.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

Οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής «Μποτσάρεια 2022» κορυφώθηκαν στο ηρωικό όπου αφού απέτισαν τις δέουσες τιμές στον ήρωα, ο Δήμαρχος Καρπενησίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης, εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας και ακολούθησε η μεγάλη πομπή των 32 Πολιτιστικών Σωματείων και 4 Φιλαρμονικών.

Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε για το Καρπενήσι φέτος η παρουσία του πληρεξούσιου της οικογένειας Απόγονων Μάρκου Μπότσαρη ο οποίος έφερε τα δύο σπαθιά μάχης του Μάρκου Μπότσαρη που του τα χάρισε ο Αλί Πασάς όταν φοιτούσε στη Στρατιωτική Ακαδημία το 1810, καθώς και το δαχτυλίδι με σφραγιδόλιθο του παππού του, που το φορούσε και ο Μάρκος Μπότσαρης. Τα κειμήλια αυτά αποτελούν τη μοναδική περιουσία που άφησε ο Μάρκος Μπότσαρης στον γιο του Δημήτρη και έχουν περάσει από γενιά σε γενιά.

Η αυλαία των εκδηλώσεων έπεσε με το θεατρικό πολυμεσικό δρώμενο «Τελευταία Νύχτα» Αναπαράσταση της Μάχης του Κεφαλόβρυσου με τον ρόλο του Μάρκου Μπότσαρη νε ενσαρκώνει ο Νίκος Ανδρέου, όπου με τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών της περιοχής, μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναγίας, του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού “Ο Λιάρος”, του Συλλόγου Αναβίωσης Σάλωνα του ’21, του Συλλόγου Νεδουσαίων «Ο Νικηταράς», του Αγήματος Ιστορικής Αναβίωσης Πατρών «Παναγιώτης Καρατζάς» και του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, παρουσιάστηκε η επίθεση του Μάρκου Μπότσαρη, η θυσία και ο ηρωικός του θάνατος.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους: η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χριστιάννα Καλογήρου ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Θανάσης Μπούρας, ο Βουλευτής Ευρυτανίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Αριστείδης Τασιός και Κατερίνα Καλαντζή, ο Δήμαρχος Καρπενησίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Σουλιώτης, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κώστας Λύρος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και επίσημοι προσκεκλημένοι.

Οι συντελεστές ήταν:

Σχεδιασμός: Νατάσα Μποζίνη

Μουσική, μελοποίηση: Μιχάλης Αβραμίδης

Αφήγηση: Λεωνίδας Κακούρης, Λεωνίδας Χρυσομάλης, Αντριάνα Αργυροκαστρίτη, Παναγιώτης Πραγαλός,Νατάσα Μποζίνη, Χρήστος Αναγνώστου

Το μοιρολόι του Μάρκου Μπότσαρη ερμηνεύει η Νεκταρία Καραντζή

Διεύθυνση παραγωγής: Αναστάσιος Βασιλείου

Φώτα: Γεωργία Πυρρωστή

Κανόνι: Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Ήχος – συντονισμός: Χρύσα Σουλιώτη

Οργάνωση, γενικός συντονισμός, υπεύθυνη Μποτσαρείων: Ελένη Σιαξαμπάνη

Οι ηχογραφήσεις, η επεξεργασία του ήχου και το sound design έγιναν από το Studio Amid.

Παραγωγή: Δήμος Καρπενησίου, Σύλλογος Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Ο Μάρκος Μπότσαρης».

Συντελεστές: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Αντιπεριφέρεια Π.Ε. Ευρυτανίας, ΟΠΑΣΤΕ, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας, Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι».

Ο Δήμος Καρπενησίου ευχαριστεί θερμά:

Όλους τους εθελοντές – πρωταγωνιστές των διήμερων εκδηλώσεων. Όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν στην οργάνωση των διήμερων εκδηλώσεων, τον Αθλητικό Σύλλογο Ευρυτανίας και τον Κολυμβητικό Σύλλογο ΑΟΛ Εύρυτος. Όλα τα Πολιτιστικά Σωματεία της περιοχής μας αλλά και τα φιλοξενούμενα σωματεία. Τη Δημοτική Φιλαρμονική Καρπενησίου και τις φιλοξενούμενες Φιλαρμονικές. Την Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας. Το ΕΚΑΒ. Το εργατικό προσωπικό του Δήμου. Όλους όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση των Μποτσαρείων 2022.

Τα Πολιτιστικά Σωματεία που συμμετείχαν είναι:

Πολιτιστικός Σύλλογος Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Ο Μάρκος Μπότσαρης», Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας, Σπαθιά Μάρκου Μπότσαρη, Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ελευσίνας, Σύλλογος Πανηγυριστών «Ο ΑηΣυμιός»,  Όμιλος Φουστανελοφόρων Αττικής, Χορευτικό Τμήμα Ι.Π Μεσολογγίου «Ο Άγιος Συμεών, Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας Έπαχτος, Πολιτιστικός Σύλλογος Βέργας, Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων «Ο Νικηταράς», Επτανήσιων και Μικρομάνης Νομού Μεσσηνίας, Άγημα Ιστορικής Αναβίωσης Πατρών «Παναγιώτης Καρατζάς», Σύλλογος Γρηγόρης Λιακατάς, Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων Παράρτημα Φανερωμένης “Οι  Θεριστάδες”, Σύλλογος Αρματωμένων Μάστρου «Οι Αγιωργήτες», Σύλλογος Μεσολογγιτών «Ο Αθανάσιος Ραζή – Κότσικας», Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αιτωλικού, Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσα 1821, Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής, Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, Σύλλογος Αναβιώσης Σάλωνα του ’21, Λαογραφικός Σύλλογος «Μωραΐτες εν Χορώ»,  Όμιλος Διαφύλαξης και Αναβίωσης της Ιστορίας του Αιτωλικού «Οι Ταξιάρχες», Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών και Αρματολοί, Σύνδεσμος Ευρυτάνων νομού Φθιώτιδας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καστέλας «Αγγελής Γοβιός», Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού “Ο Λιάρος”, Φιλαρμονική Καλαμάτας, Φιλαρμονική Δήμου Λοκρών, Φιλαρμονική Δήμου Μεσολογγίου, Φιλαρμονική Δήμου Καρπενησίου.

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα «Κατσαντώνεια» στα Άγραφα

Την Κυριακή στις 7 Αυγούστου 2022 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση προς τιμήν του οπλαρχηγού Κατσαντώνη στη Φούρκα Μοναστηρακίου Αγράφων (κοντά στη σπηλιά).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Αγράφων, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε. Ευρυτανίας, την Πανελλήνια Ένωση Σαρακατσανέων και τον Σύλλογο Απανταχού Μοναστηρακιωτών «Η Σπηλιά του Κατσαντώνη».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Κατσαντώνη, την κατάθεση στεφάνων, αλλά και τον χαιρετισμό των Θεσμικών Φορέων. Εξαιρετική ήταν η ομιλία του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιο Καψάλη  με τίτλο: «Ο ήρωας Κατσαντώνης και ο μαρτυρικός θάνατός του», όπου και έγινε η περιγραφή με γλαφυρότητα της μορφής του επαναστατικού ήρωα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έφτασε στο τέλος του. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της τελευταίας μάχης και σύλληψής του, αλλά και του μαρτυρικού θανάτου του από τον Αλή Πασά, από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου, Ξηρομέρου και Ευρυτανίας: “Οι Σταυραετοί των Αγράφων”, οι οποίοι υποδύθηκαν με επιτυχία τόσο τον Κατσαντώνη, όσο και τους συνεργάτες του. Επίσης παρουσιάστηκε το δρώμενο ανακήρυξης του Κατσαντώνη ως αρχηγού της Επανάστασης το 1807, στη σύνοδο των οπλαρχηγών στην Αγία Μαύρα Λευκάδας.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε και η ερμηνεία της Ιωάννας Τσαούση, την ώρα διεξαγωγής της μάχης, σε ένα παραδοσιακό κλέφτικο τραγούδι. Πλήθος κόσμου όπως κάθε χρόνο έτσι φέτος, με εξαίρεση τα τελευταία χρόνια που η εκδήλωση αυτή πραγματοποιούνταν κάτω από αυστηρά μέτρα και λίγο κόσμο λόγω της πανδημίας, επισκέφτηκαν τα γραφικά Άγραφα για να βιώσουν από κοντά τα γεγονότα και μάθουν πληροφορίες για τη ζωή, αλλά και τον τρόπο σκέψης, του μεγάλου αυτού ήρωα της Επανάστασης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή ορχήστρα και χορούς, άφθονο φαγητό και ποτό.