Στο πλαίσιο του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, το οποίο διεξάγεται στη Ρόδο και συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, εξήγγειλε πρόσθετα μέτρα και δράσεις καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.

Στη 2η Θεματική Ενότητα του συνεδρίου με θέμα: «Οι Περιφέρειες δίπλα στους Πολίτες – Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη», ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός αναφέρθηκε ειδικά για το ζήτημα της γυναικείας κακοποίησης:

Στον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, που χρηματοδοτήθηκε με 1,4 εκατ. ευρώ και λειτουργεί ήδη στη Λαμία.

Στις Δομές Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας, που χρηματοδοτήθηκαν με 500.000 ευρώ και λειτουργούν στην Λαμία, τη Χαλκίδα και τη Θήβα.

Ανακοίνωσε ακολούθως, το σχεδιασμό και την υλοποίηση των κάτωθι πρόσθετων μέτρων και δράσεων:

  • Δημιουργία επιπλέον ξενώνων φιλοξενίας σε πόλεις της Στερεάς Ελλάδας.
  • Επέκταση και ενίσχυση των δομών που λειτουργούν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
  • Υποστήριξη στην ανατροφή των τέκνων γυναικών που φιλοξενούνται στον ξενώνα.
  • Υποστήριξη γυναικών, που διαβιούν σε ξενώνες φιλοξενίας, για την προώθησή τους στην κοινωνική επιχειρηματικότητα.
  • Σειρά ημερίδων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλες της Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλάδας.
  • Συνδρομή του εξειδικευμένου προσωπικού της δομής «ΓΕΦΥΡΑ» σε γυναίκες-θύματα κακοποίησης.
  • Σύσταση κλιμακίων επιστημονικού προσωπικού για την ενημέρωση μαθητών ΔευτεροβάθμιαςΕκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Επισημαίνεται ότι στην αρχή της συνεδρίασης, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού και εισήγηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, η ΕΝ.ΠΕ. εξέδωσε ψήφισμα για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ανέφερε σχετικά: «Απαντούμε στην έμφυλη βία με πράξεις υψηλού συμβολισμού, αλλά και με πρακτικές ωφέλιμες αποφάσεις. Φυσικά, θέλουμε η σύγχρονη γυναίκα να είναι ασφαλής και ενημερωμένη. Ακόμη περισσότερο, όμως, θέλουμε να είναι ισχυρή και ανεξάρτητη. Και αυτό είναι ευθύνη όλων μας!»