Ο κορωνοϊός, οι μάσκες, το πρώτο κουδούνι και οι αντιδράσεις

Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η έναρξη όλων των σχολικών μονάδων μετά από μια σειρά συζητήσεων και σκέψεων της Υπουργού Παιδείας και των επιστημόνων σχετικά με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, καθώς οι υπεύθυνοι ταλαντεύονταν ανάμεσα στις 7 και 14 Σεπτεμβρίου. Στόχος της Υπουργού και των επιδημιολόγων είναι να διασφαλιστεί η υγεία όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών, καθώς η απειλή του κορωνοϊού είναι ακόμη ορατή. Πολλά είναι τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν από εκπαιδευτικούς και μαθητές αρχικά με τη χρήση μάσκας από όλους, την τήρηση των αποστάσεων, αλλά και τη συχνή χρήση αντισηπτικών. Στο τραπέζι «έπεσε» και η πρόταση μείωσης των αριθμών των μαθητών στις τάξεις με την κα. Κεραμέως να αποφασίζει ότι κατά μέσο όρο ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη θα ανέρχεται στους 17. Όσον αφορά τα σχολεία της Ευρυτανίας, όπου φέτος θα φοιτήσουν 1.547 μαθητές, 668 στη Δευτεροβάθμια, 688 στα Δημοτικά και 191 στα Νηπιαγωγεία, οι αρμόδιοι φορείς, Αντιδήμαρχοι Καρπενησίου και Αγράφων, οι Διευθύντριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων προχώρησαν σε δηλώσεις για το διαφορετικό αυτό άνοιγμα των σχολείων λόγω του κορωνοϊού, την ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται και τα μέτρα προστασίας που έχουν ήδη ληφθεί για την αποφυγή διάδοσης του ιού.

Σε ετοιμότητα δηλώνουν οι φορείς

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας Καρπενησίου κα Σοφία Ζαλοκώστα

«Μια νέα χρονιά ξεκινά, όπως φαίνεται δύσκολη και αβέβαιη για την εξέλιξή της. Από την πλευρά μας, με στόχο και προτεραιότητα την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς προετοιμαζόμαστε έχοντας ήδη κάνει έναν προγραμματισμό: ολοκληρώσαμε την πρόσληψη των καθαριστριών, οργανώσαμε συνεργεία για το καθαρισμό των εξωτερικών χώρων των σχολείων αλλά και ομάδα εργασίας για τον έλεγχο και τη συντήρηση  των σχολικών κτιρίων. Όλα τα σχολεία διαθέτουν ήδη επαρκείς ποσότητες αντισηπτικών και ειδών απολύμανσης και καθαρισμού, έτσι ώστε να πορευόμαστε με ασφάλεια κατά του COVID-19. Είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων με κοινό στόχο την ομαλή έναρξη της χρονιάς.

Ευχή μας η υγεία όλων και η επίτευξη του εκπαιδευτικού στόχου.»

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας Αγράφων κα Χρυσούλα Σουλιώτη

«Σε όλα τα δημοτικά σχολεία του δήμου μας, πραγματοποιήθηκαν οι τοποθετήσεις των Δασκάλων Γενικής Εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος θα υπάρχει εξειδικευμένη παράλληλη στήριξη στο Δημοτικό Παλαιοκατούνας, Ραπτοπούλου, Κρέντης, Δαφνούλας και Βαλαώρας, με εκκρεμή αίτημα για επιπλέον δασκάλους που αναμένεται να αξιολογηθεί στην δεύτερη φάση πιθανόν εντός του μήνα Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά τα νηπιαγωγεία του δήμου μας, αναμένεται η έκδοση του Φ.Ε.Κ για το νεοσυσταθέν νηπιαγωγείο Δάφνης, και η πλήρωση της κενής θέσης του νηπιαγωγείου Αγράφων. Σε όλες τις σχολικές μονάδες έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή και ασφαλή έναρξη του σχολικού έτους.»

Η Διευθύντρια Α/θμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας Δρ Ευαγγελία Ρόγκα

«Στους μαθητές και στους γονείς τους, στους εκπαιδευτικούς, στο διοικητικό προσωπικό αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία φορείς, θα ήθελα να ευχηθώ, υγεία στο απαιτητικό μεν, δημιουργικό έργο μας δε. Οι συνθήκες εκπαίδευσης κατά την παρούσα κατάσταση χρειάζονται κατανόηση και δύναμη, αλλά με τη δέουσα αισιοδοξία θα υπερβούμε κάθε δυσκολία.

Έχω βιώσει την εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, τόσο ως διδάσκουσα όσο και ως διδασκομένη, και προσβλέπω στην ολόπλευρη μόρφωση και ανάπτυξη μαθητών μας κατά τις προσταγές του συντάγματος και τις απαιτήσει της σύγχρονης κοινωνίας.  Ως εκ τούτου αντιλαμβάνομαι πλήρως τους προβληματισμούς των συναδέλφων και τα δικαιώματα των μαθητών. Ελπίζω να σταθούμε όλοι γενναιόδωροι αρωγοί στον καθημερινό αγώνα για μία καλύτερη εκπαίδευση που χρειάζεται η χώρα μας, η κοινωνία μας και οι μαθητές μας. Οφείλουμε να προωθήσουμε την επιστημονική γνώση και την τεκμηριωμένη κριτική.

Η άσκηση διοίκησης δεν είναι υπόθεση ενός μόνο ανθρώπου αλλά η συνείδηση των ευθυνών και αίσθηση της ισονομίας, ισοπολιτείας και αξιοκρατίας είναι ο σκοπός για την επίλυση όλων των θεμάτων αρμοδιότητάς μας. Στοχεύω να  προασπίζομαι σε προσωπικό, διοικητικό και επιστημονικό επίπεδο όλες και όλους ανεξαιρέτως, διασφαλίζοντας το δίκαιο κατά τις επιταγές του νόμου, αποφεύγοντας κάθε Διοικητική αυθαιρεσία εξωθεσμικών λειτουργιών και οποιαδήποτε ποδηγέτηση συνειδήσεων.»

Η Διευθύντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας κα Ηλιοπούλου Βασιλική

«Όλα τα αιτήματα εκπαιδευτικών και γονέων θα ληφθούν υπόψη από την Κεντρική Πολιτεία, την Περιφερειακή Διεύθυνση, τη Γενική Γραμματέα και την Υπουργό Παιδείας και θα έχουμε πολύ έγκαιρα την επίλυση του προβλήματος που έχει εντοπιστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα. Εμείς μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ό,τι μας έχει κάνει γνωστό το Υπουργείο σχετικά με τον αριθμό των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, τις μάσκες, τα αντισηπτικά και τις καθαρίστριες του Δήμου. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις από συλλόγους εκπαιδευτικών και όλα αυτά συνεκτιμώνται. Αυτή τη βδομάδα ολοκληρώνεται η α’ φάση αναπληρωτών με τοποθετήσεις και μεταθέσεις. Μέχρι το τέλος της βδομάδας όλα αυτά τα θέματα θα έχουν επιλυθεί και θα ξεκινήσει με καλούς οιωνούς η νέα σχολική χρόνια.»

Η Διευθύντρια του ΕΠΑΛ – Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ευρυτανίας κα Καρφή Θέα

«Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς δεν μοιάζει σε τίποτα με τις προηγούμενες. Δεν επιστρέφουμε από τη θερινή ραστώνη με γεμάτες μπαταρίες αλλά αντίθετα γυρνάμε μετά από ένα καλοκαίρι που κύλησε μέσα σε ένα κλίμα πένθους για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αγωνίας για όσους νοσηλεύονται και φόβου για το τι μέλλει γενέσθαι. Σε κάθε περίπτωση όμως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν….

Όμως το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με όρους τέτοιους ώστε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί να μην νιώθουν άβολα ή ανήσυχοι αλλά να αισθανθούν ασφάλεια για τους σχεδιασμούς του κράτους…

Πρέπει να οργανωθούν μια σειρά από θέματα όπως η αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος στο σχολείο, η οργάνωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αν χρειαστεί και για αυτά περιμένουμε τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα του Υ.ΠΑΙ.Θ .

Το πιο σημαντικό και πιο άμεσο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί είναι αυτό της καθαριότητας στα σχολικά κτίρια. Από το Δήμο Καρπενησίου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας και είναι έτοιμοι για την κάλυψη των σχολείων με έμπειρο προσωπικό. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε καταμέτρηση απολυμαντικών μέσων, που για το δικό μας σχολείο είναι επαρκή για το πρώτο διάστημα, προκειμένου να μας εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ποσότητες για το μέλλον. Και βέβαια εξακολουθεί και φέτος να υπάρχει το πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού. Παρά τις προσλήψεις αναπληρωτών έχουμε ακόμα πολλά κενά που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και μάλιστα μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες και πολύ δύσκολες συνθήκες.»

Ο διευθυντής του Γυμνασίου Λ.Τ. Ραπτόπουλου, κ.Κων/νος Πασσιάς

«Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε ξανά με ασφάλεια τους μαθητές μας στις τάξεις χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και εκπαιδευτικούς. Η στελέχωση των σχολείων έγινε έγκαιρα με διδακτικό προσωπικό στις περισσότερες ειδικότητες. Τα βιβλία είναι από την αρχή του καλοκαιριού στα σχολεία έτοιμα να διανεμηθούν στους μαθητές την ημέρα του αγιασμού 14 Σεπτεμβρίου, ώστε η ημέρα αυτή να σηματοδοτήσει και την εύρυθμη λειτουργία της νέας σχολικής χρονιάς παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.»

Διευθυντής 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου – Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ευρυτανίας κ. Σιδέρης Μοτσιόλας,

«Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ευρυτανίας στην πλειοψηφία τους έχουν ανοίξει και έχουν στελεχωθεί με εκπαιδευτικούς. Ελάχιστα είναι τα κενά που υπάρχουν και αναμένεται εντός Σεπτεμβρίου με τη δεύτερη φάση των προσλήψεων να καλυφθούν από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Αναμένοντας τις επίσημες οδηγίες από το ΥΠΑΙΘ οι εκπαιδευτικοί από σήμερα προετοιμάζονται να υποδεχθούν με ασφάλεια τους μαθητές. Μέχρι στιγμής δεν έχουν φθάσει στα σχολεία οι μάσκες και τα παγούρια για τους μαθητές. Οι καθαρίστριες βρίσκονται στις θέσεις τους και έχουν ξεκινήσει την καθαριότητα. Από φέτος στην πλειοψηφία αυτών έχει αλλάξει η σύμβαση εργασίας και θα βρίσκονται καθόλη τη διάρκεια των μαθημάτων στο σχολείο και θα φροντίζουν την απολύμανση και καθαριότητα.»

Οι αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων

Πολλές ήταν και οι  αντιδράσεις που σημειώθηκαν από εκπαιδευτικούς και γονείς για τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα που αποφασίστηκαν. Ειδικότερα, η Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Νομού Ευρυτανίας αναφέρει μεταξύ άλλων για το θέμα: «Το Υπουργείο Παιδείας σπατάλησε τον πολύτιμο χρόνο του καλοκαιριού και δεν προετοίμασε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μέσα σε συνθήκες πανδημίας. Το μόνο μέτρο που πήρε είναι η καθολική χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές καθώς και η πρόθεση χορήγησης παγουριού σε μαθητές της πρωτοβάθμιας!..Το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει για τη δημιουργία μικρότερων τμημάτων και την πρόσληψη επαρκούς διδακτικού προσωπικού ειδικά για τη φετινή δύσκολη σχολική χρονιά…Για να συσκοτίσει δε την πραγματικότητα και για να δώσει περιτύλιγμα «επιστημονικού λόγου» στις επιλογές της, δε διστάζει να βάλει «πρόθυμους» λοιμωξιολόγους να μας πουν ότι οι αποστάσεις στο σχολείο δεν αποτελούν κίνδυνο!!!Απαιτούμε τώρα, την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση και τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.»

Η ανοιχτή επιστολή Συλλόγου Διδασκόντων και Γονέων και Κηδεμόνων Γενικού Λυκείου Καρπενησίου

Από τη μεριά τους ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γενικού Λυκείου Καρπενησίου δεν έμειναν άπραγοι και απέστειλαν ανοικτή επιστολή προς όλους του αρμόδιους φορείς εκφράζοντας τις έντονες αντιδράσεις τους επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Με βαθιά λύπη και απογοήτευση ενημερωθήκαμε ότι μέσα σε συνθήκες νέας έξαρσης της πανδημίας η Πολιτεία αποφάσισε και όρισε ως μοναδικό μέσο προστασίας όλων των μαθητών και μαθητριών της χώρας και των οικογενειών τους και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας τη χρήση της μάσκας και των αντισηπτικών προϊόντων, ενώ αρνείται να εφαρμόσει το αποτελεσματικότερο όλων των μέσων, αυτό της φυσικής απόστασης… Τα σχολεία μας θα συνεχίζουν να λειτουργούν σε πλήρη σύνθεση, ως να μη βρισκόμαστε σε περίοδο μη κανονικότητας, όπου όλοι μας –σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς επιστήμονεςκαλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν αόρατο ύπουλο εχθρό.

Στο Γενικό Λύκειο Καρπενησίου η καθημερινή πραγματικότητα από τις 14 Σεπτεμβρίου και μετά θα βρει τις αίθουσες της Α’ Λυκείου με 26 μαθητές και μαθήτριες κι έναν/μια εκπαιδευτικό, ενώ και στις άλλες τάξεις ο αριθμός των διδασκομένων θα υπερβαίνει κατά πολύ τους 20. Το γεγονός αυτό, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, καθιστά αδύνατη την τήρηση όχι μόνο των προτεινόμενων, αλλά και των στοιχειωδών αποστάσεων μεταξύ μας και ανενεργό το ισχυρότερο όπλο που έχουμε ενάντια στον ιό.

Λόγω των παραπάνω, εκπαιδευτικοί και γονείς είμαστε σε μεγάλη ανησυχία, η οποία επιτείνεται από το γεγονός ότι, ενώ ήδη βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων, δεν ακούσαμε τίποτα για πρόβλεψη παρουσίας, το πρωί έστω κατά την προσέλευση μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών, κάποιου/ας νοσηλευτή/τριας ώστε να αναλάβει τη θερμομέτρηση όλων μας.». Οι ίδιοι συνεχίζουν λέγοντας: «θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στη λειτουργία των σχολείων με τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα και τους φόβους και την αγωνία μας για τη διασφάλιση της υγείας των παιδιών μας και των οικογενειών τους, των γονιών και των παππούδων τους, οι οποίοι, εδώ στην επαρχία, σε πάρα πολλές περιπτώσεις κατοικούν στον ίδιο σπίτι με τα εγγόνια τους, καθώς και των εκπαιδευτικών τους». Τέλος, εκπαιδευτικοί και γονείς ζητούν το σχολείο να μη γίνει προαιρετικό, να γίνουν δωρεάν τεστ για τον ιό σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα σε 15, να βρεθούν αίθουσες διδασκαλίας ύστερα από τη συνεργασία σχολείων και Δήμου Καρπενησίου, να προσληφθεί επαρκές προσωπικό καθαριότητας με αξιοπρεπείς όρους εργασίας και να προνοήσουν για την παρουσία κατά την πρωινή προσέλευση στο σχολείο ειδικού στα υγειονομικά θέματα.