Αυξημένες επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φέρνει το πρόγραμμα Κιούμαι Ηλεκτρικά, το οποίο θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Αυξάνεται κατά 33%, στα 8.000 ευρώ, η μέγιστη επιδότηση για τα φυσικά πρόσωπα στο νέο «Κινούμαι Ηλεκτρικά», έναντι των 6.000 ευρώ που ίσχυε στον πρώτο κύκλο.

Μεγάλη ζήτηση παρατηρείται και στα ηλεκτρικά ποδήλατα με τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν να φτάνουν τις 13.000, ποσοστό πάνω από 65%.

Το νέο πρόγραμμα αναμέενται να ξεκινήσει το αργότερο έως τα τέλη Απριλίου, ενώ δεν αποκλείονται αυξήσεις στις επιδοτήσεις που αφορούν σε εταιρικά αυτοκίνητα.

Το ενδιαφέρον ωστόσο από τους καταναλωτές φαίνεται από τους αριθμούς ταξινομήσεων των τελευταίων ετών.

Είναι ενδεικτικό ότι συνολικά ταξινομήθηκαν το 2021 6.967 ηλεκτρικά αυτοκίνητα από μόλις 480 το 2019 με το ποσοστό της αγοράς να εκτοξεύεται από το 0,4% του 2019 στο 7%.

Ωστόσο, με δεδομένους τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο του Κλιματικού Νόμου η ταχύτητα στην στροφή στην ηλεκτροκίνηση θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά.

Με βάση όσα ορίζει ο κλιματικός Νόμος, έως το 2025 όλα τα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά, όπως και το 30% των οχημάτων προς μίσθωση. Αντίστοιχα το 25% των εταιρικών αυτοκινήτων θα πρέπει να είναι υβριδικά ή ηλεκτρικά ενώ από το τέλος της δεκαετίας θα επιτρέπεται μόνο η πώληση επιβατικών αυτοκινήτων που θα είναι μηδενικών εκπομπών.

Στο πλαίσιο αυτό τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Μεταφορών ανεβάζουν ταχύτητες στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών. Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, με βάση τα σενάρια αύξησης των ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030, θα απαιτηθούν περισσότερα από 12.000 σημεία φόρτισης το 2025 με την πλειοψηφία να αφορά σε φορτιστές γρήγορης φόρτισης (έως 22 κιλοβάτ) και ο αριθμός αυτός θα πρέπει να φθάσει τις 90.000 έως το 2030 (ταχείας και υπερταχείας φόρτισης).

Τα κεφάλαια για το κόστος εγκατάστασής τους ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ ενώ για να επιταχυνθεί η προσπάθεια έχει σχεδιαστεί, σύμφωνα με την κ. Σδούκου, το πρόγραμμα «Φορτίζω παντού» με πόρους 80 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα επιδοτεί ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά φόρτισης, ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη φορτιστών σε περιοχές που υπό όρους ιδιωτικής οικονομίας δεν είναι ακόμη συμφέρον.

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωράει στην υλοποίηση του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (Μ.Υ.Φ.Α.Η) που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τους επόμενους μήνες. Στο μητρώο αυτό θα υπάρχουν πληροφορίες για το δίκτυο των δημοσίων προσβάσιμων φορτιστών, για τη διαθεσιμότητα, το κόστος και τον τρόπο πληρωμής που οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βρίσκουν σε ειδική εφαρμογή. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την λειτουργία των συνεργείων ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε πριν λίγες ημέρες στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ανάπτυξη σημείων φόρτισης. Σημείωσε πως το 2019 υπήρχαν στη χώρα μόλις 58 δημόσια σημεία φόρτισης και σήμερα λειτουργούν περίπου 1.200.

«Στην πολύ μεγάλη αύξηση βοήθησε και η συμφωνία με τους παραχωρησιούχους καθώς διαθέτουμε κάλυψη σε πυκνότητα ως 60 χιλιόμετρα» πρόσθεσε. «Εγκαταστήσαμε 120 φορτιστές στις εθνικές οδούς σε πρατήρια και ΣΕΑ. Μια σκέψη που έχουμε είναι να μπουν φορτιστές και στα σημεία ανάπαυσης πάνω στις εθνικές οδούς ώστε να πυκνώσει ακόμα περισσότερο το δίκτυο» τόνισε ο υπουργός Υποδομών.

Για να λειτουργήσουν υπηρεσίες που θα επιτρέπουν στους οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων να εντοπίσουν τα σημεία φόρτισης που είναι σε λειτουργία, αλλά και ελεύθερα προς χρήση, απαιτούνται διαλειτουργικές εφαρμογές στο κινητό τηλέφωνο ή άλλες φορητές συσκευές.

Οι συγκεκριμένες εφαρμογές θα παίρνουν τα στοιχεία από το Μητρώο Υποδομών Φόρτισης που όπως είπε χθες ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, αναπτύσσεται από το υπουργείο και θα καταγράφει τους δημόσιους φορτιστές. Ένα αντίστοιχο μητρώο, με επίκεντρο τις προσφερόμενες τιμές φόρτισης επιδιώκει να αναπτύξει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), όπως τόνισε ο πρόεδρός της Αθ. Δαγούμας, μιλώντας σε συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση.

Ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς υποστήριξε στο ίδιο συνέδριο πως το υπουργείο έχει καθορίσει δύο παραδοτέα για την ανάπτυξη του Μητρώου Υποδομών Φόρτισης. Την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσει από τους φορείς της αγοράς τα στοιχεία για τα στατικά δεδομένα, δηλαδή για τη θέση κάθε φορτιστή, τα σημεία σύνδεσης που διαθέτει (πόσα αυτοκίνητα μπορούν να φορτιστούν ταυτόχρονα), τις τιμές φόρτισης, κ.α.

«Αν υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την αγορά, τον Μάρτιο θα υπάρχει ο χάρτης με τα σημεία φόρτισης» είπε ο κ. Ξιφαράς. Αυτά τα στοιχεία θα μπορούν να ενταχθούν στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν ήδη οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή σε νέες εφαρμογές. «Κάθε φορά που θα εντάσσεται ένας νέος φορτιστής θα φαίνεται μετά από μια εβδομάδα στο χάρτη» είπε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών.

Περισσότερο δύσκολη είναι, όμως, η συλλογή των δυναμικών δεδομένων, δηλαδή των στοιχείων για το αν λειτουργεί ο φορτιστής ή αν είναι διαθέσιμος, δηλαδή δε χρησιμοποιείται μια δεδομένη στιγμή από κάποιον άλλο οδηγό. Αυτά τα στοιχεία, πάλι ανάλογα με την ανταπόκριση της αγοράς, μπορούν να είναι διαθέσιμα από τον Ιούνιο κατά τον κ. Ξιφαρά.

Το υπουργείο έχει ήδη εκδώσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία συνεργείων ηλεκτρικών αυτοκινήτων ενώ είναι σε εξέλιξη η ρύθμιση για τα προσόντα των τεχνιτών που θα εργάζονται σε αυτά, καθώς και τους όρους ελέγχου των ηλεκτρικών οχημάτων από τα ΚΤΕΟ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι με στόχο τα 20.000 ηλεκτροκίνητα ταξί θα προκηρυχθεί ειδικό πρόγραμμα για αντικατάσταση ταξί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπου θα προβλέπεται ενίσχυση ύψους 22.500 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού οχήματος με παράλληλη απόσυρση του υφιστάμενου.

dikaiologitika.gr