Σε ‘θολά νερά’ από Οκτώβριο η απογραφή πληθυσμού

Στήριξη των Δήμων ζητούν οι Δήμαρχοι

Από τα μέσα Σεπτέμβρη έχει ξεκινήσει η απογραφή των κτιρίων όλης της χώρας από τους τομεάρχες, που έχουν επιλεγεί ύστερα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Μάλιστα στα μέσα Οκτώβρη αναμένεται να ξεκινήσει και η απογραφή πληθυσμού, ύστερα από την επιλογή των απογραφέων και να ολοκληρωθεί στα τέλη του Δεκέμβρη του 2021.

Η απογραφή διενεργείται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε δέκα χρόνια, με ενιαία πρότυπα και μεθόδους. Λόγω της σπουδαιότητας αλλά και της πολυπλοκότητάς της, η εκάστοτε απογραφή χαρακτηρίζεται διαχρονικά ως «η μεγαλύτερη επιχείρηση που διεξάγει το Κράτος σε περίοδο ειρήνης».

Να θυμίσουμε ότι η τελευταία απογραφή έχει πραγματοποιηθεί το 2011. Είναι βέβαιο ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς το πρόβλημα της υπογεννητικότητας είναι μεγάλο, μιας και οι θάνατοι είναι πλέον περισσότεροι από τις γεννήσεις. Αναφορικά με την απογραφή των κτιρίων, αυτή πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλη του Σεπτέμβρη, καθώς οι τομεάρχες καταγράφουν τα κτίρια με επιτόπια αυτοψία, λαμβάνοντας τις κατάλληλες συντεταγμένες και καταχωρώντας τα στοιχεία σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, ώστε να μειωθεί ο χρόνος επεξεργασίας των στοιχείων που απογράφονται.

Σε ‘θολά νερά’ η απογραφή 2021

Με πολλές απορίες και πολλές αλλαγές της τελευταίας στιγμής φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί η απογραφή του 2021, δέκα χρόνια μετά την τελευταία απογραφή στη χώρα.

Το βασικό θέμα που προκύπτει φέτος είναι ο τρόπος που θα διεξαχθεί, αφού η κατ’οίκον συνέντευξη και απογραφή που ίσχυε στις προηγούμενες απογραφές είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί λόγω των μέτρων πρόληψης κατά του κορωνοϊού.

Ένα δεύτερο ζήτημα που δεν υπήρχε παλιότερα, είναι το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων GPDR, τα οποία προστατεύονται από τον αντίστοιχο κανονισμό μεν, σύμφωνα όμως με το νόμο για τις απογραφές, η παροχή στοιχείων στην στατιστική υπηρεσία είναι υποχρεωτική και επιπλέον ο κανονισμός περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, έχει εξαίρεση για την παροχή πληροφοριών στη στατιστική υπηρεσία. Άλλωστε όλοι οι τομεάρχες έχουν δηλώσει ότι τα στοιχεία που θα συλλέξουν δεν θα τα διασπείρουν, οπότε δεν τίθεται ζήτημα.

Επίσης, σε περίπτωση αυτοαπογραφής ηλεκτρονικά λόγω covid19, θα υπάρξουν σίγουρα περιπτώσεις ανθρώπων που δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν έναν τόσο σύγχρονο τρόπο απογραφής, όπως είναι οι ηλικιωμένοι. Στους πολίτες αυτούς θα υπάρξει κάποιου είδους μέριμνα για να απογραφούν κανονικά.

Τέλος, το βασικό πρόβλημα του νομού μας είναι ότι ο πραγματικός πληθυσμός είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μόνιμο. Υπάρχει ημερομηνία αυτοαναφοράς, που είναι η 22α Οκτωβρίου. Ρωτάει στο ερωτηματολόγιο που διανυκτερεύσατε εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα. Αυτός που λέει ότι διανυκτέρευσε για μία μόνο βραδιά σε ένα συγκεκριμένο μέρος, συγκαταλέγεται στον πραγματικό πληθυσμό της περιοχής που διανυκτέρευσε. Ενώ εκεί που λέει ότι διαμένει μόνιμα το υπόλοιπο χρονικό διάστημα εκεί μπαίνει στον μόνιμο πληθυσμό.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι όσοι βρέθηκαν στην Ευρυτανία την ημέρα της απογραφής απογράφονται εδώ ως πραγματικός πληθυσμός, ενώ δεν είναι μόνιμος. Η συνθήκη αυτή ίσως είναι βοηθητική για τους δήμους που θέλουν να φαίνεται αρκετά μεγάλος ο πληθυσμός ώστε να παίρνουν χρηματοδοτήσεις, αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της ορεινής Ευρυτανίας. Για όσο το δυνατόν μικρότερη απόκλιση, η απογραφή αποφεύγεται να γίνεται σε τουριστική εποχή.

Πώς θα γίνει η απογραφή πληθυσμού

Άγνωστος παραμένει ως τώρα ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθεί η απογραφή του πληθυσμού, διότι τα υγειονομικά δεδομένα λόγω του κορωνοϊού αλλάζουν συνεχώς. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ η συλλογή των στοιχείων τροποποιήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες Απογραφές (συμπλήρωση έντυπων ερωτηματολογίων με προσωπική συνέντευξη) με επαναπροσδιορισμό της απογραφικής διαδικασίας συνυπολογιζόμενης της υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα προσέγγιση βασίζεται στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ο πληθυσμός να απογραφεί μόνος του ηλεκτρονικά μέσω ειδικά σχεδιασμένης ηλεκτρονικής (web) εφαρμογής (ηλεκτρονική αυτοαπογραφή). Για κάθε ερώτηση ή πρόσθετη πληροφορία που ενδέχεται να χρειαστούν οι απογραφόμενοι, μπορούν να επικοινωνούν με απογραφέα της ΕΛΣΤΑΤ για να τους κατευθύνει. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτοαπογραφής, η Απογραφή θα πραγματοποιηθεί μέσω συνέντευξης, λαμβανομένων όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Υποχρεωτική η απογραφή

Υποχρεωτική είναι η απογραφή για όλους τους κατοίκους της Ελλάδας σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, το οποίο ορίζει ότι η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 διενεργείται βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις Απογραφές Πληθυσμού και Στέγασης και του Νόμου 4772/2021. Για το λόγο αυτό καλό είναι όλοι οι πολίτες να συνεργαστούν, τόσο με τους απογραφείς, όσο και με την ΕΛΣΤΑΤ, ώστε η απογραφή να διεξαχθεί ομαλά, δίχως προβλήματα και να εξαχθούν έγκυρα και αξιόπιστα αποτελέσματα αναφορικά με τον πληθυσμό της Ελλάδας.

Οι αφίσες – προσκλήσεις Σουλιώτη – Καρδαμπίκη

Ανησυχία προκαλεί στις αρχές του τόπου η απογραφή, διότι ο πληθυσμός της Ευρυτανίας τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραματικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ευρυτανία έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους νομούς με τον γηραιότερο πληθυσμό.

Από τη μεριά τους ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης ετοιμάζεται –σύμφωνα με πληροφορίες- να τυπώσει ειδικές αφίσες ενώ ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης έχει ήδη δημοσιοποιήσει αφίσα, με σκοπό να ενημερώσουν τον κόσμο για την απογραφή πληθυσμού, ώστε οι μόνιμοι κάτοικοι να βρίσκονται το διάστημα αυτό στις μόνιμες κατοικίες τους. Τα αποτελέσματα της απογραφής αναμένεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τους δύο αυτούς Δήμους, τόσο σε επίπεδο πόρων και την υλοποίηση έργων, αλλά ακόμη και στην συγχώνευση των υπηρεσιών, αν ο αριθμός του πληθυσμού είναι εξαιρετικά μειωμένος. Ο Δήμαρχος Αγράφων αναφέρει μάλιστα σε ανακοίνωσή του ότι: «Ο πληθυσμός λοιπόν που θα απογραφεί στα Άγραφα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τους πόρους του Δήμου για τα επόμενα χρόνια και συνεπώς τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις και έργα που θα εκσυγχρονίσουν τις υποδομές μας και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των χωριών και των οικισμών μας. Απευθύνουμε έκκληση σε όσους αγαπούν αυτόν τον τόπο, να στηρίξουν τον Δήμο Αγράφων απογραφόμενοι σε αυτόν είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι είτε έρχονται εδώ για να απολαύσουν στιγμές ξεκούρασης και αναζωογόνησης. Τα Άγραφα σε χρειάζονται, στήριξέ τα έμπρακτα!»

Πόσοι ήμασταν στην προηγούμενη απογραφή

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα της προηγούμενης απογραφής του 2011 που κατά κοινή ομολογία, κάπως βγήκαμε πολλοί περισσότεροι στην Ευρυτανία! Χαρακτηριστικά είναι τα επίσημα αποτελέσματα της απογραφής κατοικιών και πληθυσμού από τη Ελληνική Στατιστική Αρχή, τα οποία μας δείχνουν ότι στην Περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας απογράφηκαν 20.081 μόνιμοι κάτοικοι, 13.105 στο Δήμο Καρπενησίου και 6.976 στο Δήμο Αγράφων. Από αυτούς οι 15.686 γεννήθηκαν στο Δήμο μόνιμης διαμονής (Δήμος Καρπενησίου: 9.704, Δήμος Αγράφων: 5.982) ενώ οι υπόλοιποι 863 σε άλλο δήμο στην ίδια περιφερειακή ενότητα, οι 2.672 σε άλλη περιφερειακή ενότητα και 860 σε χώρα του εξωτερικού.

Όσο για το νόμιμο πληθυσμό, δηλαδή τους δημότες που δεν μένουν απαραίτητα μόνιμα στην Ευρυτανία οι αριθμοί έχουν ως εξής:

ΠεριγραφήΝόμιμος Πληθυσμός (δημότες) 2011
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ30.790
ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ17.261
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ10.857
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ1.228
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ992
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑΣ1.216
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΥΣΟΥ1.604
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΟΥΡΝΑ1.364
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ13.529
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΙΝΙΑΝΗΣ1.746
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΡΑΦΩΝ3.209
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΠΕΡΑΝΤΙΩΝ3.293
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ2.730
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ2.551