Και όχι (!) δεν μιλάω για το facebook… αλλά για διαγραφές στον εγκέφαλο που συχνά παραφορτώνεται και νιώθω ένα μικροκάψιμο…!

Για έναν συναρπαστικό τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ελευθερώνει χώρο για να χτίσει καινούργιες και δυνατότερες συνδέσεις έτσι ώστε να μάθουμε περισσότερα, διάβασα σε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα ‘αφύπνιση συνείδησης’, χθες και ενθουσιάστηκα.

Όπως αναφέρει το άρθρο, στην νευροεπιστήμη γνωρίζουν ότι όσο περισσότερο επεξεργαζόμαστε ένα νευρωνικό κύκλωμα, τόσο δυνατότερο γίνεται, ωστόσο, στη σημερινή εποχή οι ερευνητές έχουν μάθει ακόμα ένα μέρος της αλήθειας: για να μάθουμε κάτι, ακόμα πιο σημαντική από την πρακτική είναι η ικανότητα να ξε-μάθουμε ή να σπάσουμε τις παλιές νευρωνικές συνδέσεις. Αυτό λέγεται «συναπτική αποκοπή».

Το άρθρο αναλύει επιστημονικά την όλη διαδικασία του ‘κλαδέματος’ των συνάψεων που δεν χρειάζονται για να δημιουργηθεί νέος χώρος από τα μικρογλοιακά κύτταρα, ενώ επισημαίνει πως οι ερευνητές απλώς ξεκινούν να ξεμπερδεύουν αυτό το μυστήριο, αλλά αυτό που ξέρουν είναι ότι οι συναπτικές συνδέσεις που χρησιμοποιούνται λιγότερο σημαδεύονται από την πρωτεΐνη C1q (και από άλλες) και όταν τα μικρογλοιακά κύτταρα ανιχνεύουν αυτό το σημάδι, δεσμεύονται με την πρωτεΐνη και καταστρέφουν- ή κλαδεύουν- την σύναψη.

Έτσι ο εγκέφαλος μας ελευθερώνει χώρο για να χτίσουμε καινούργιες και δυνατότερες συνδέσεις έτσι ώστε να μάθουμε περισσότερα.

Όταν μαθαίνουμε πολλά πράγματα, ο εγκέφαλος μας χτίζει συνδέσεις αλλά είναι ανεπαρκείς και χρειάζεται να «κλαδέψει» πολλές τέτοιες συνδέσεις και να χτίσει πιο δυναμικούς και αποτελεσματικούς δρόμους. Το κάνει όταν κοιμόμαστε.

Όταν κοιμόμαστε τα εγκεφαλικά κύτταρα συστέλλονται έως και 60% για να δημιουργήσουν χώρο ώστε τα νευρογλοιακά κύτταρα να έρθουν και να μαζέψουν αυτά που δε χρειάζονται. Έτσι κλαδεύουν τις συνάψεις μας.

Για τον ίδιο λόγο ο σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας ωφελεί τόσο τις γνωστικές μας ικανότητες. Ένας δεκάλεπτος ή εικοσάλεπτος ύπνος δίνει την ευκαιρία στα μικρογλοιακά κύτταρα να εισέλθουν και να καθαρίσουν κάποιες αχρησιμοποίητες συνδέσεις και αφήνουν χώρο για να μεγαλώσουν καινούργιες.

Το πιο σημαντικό που αναφέρει το άρθρο είναι ότι οι συνδέσεις που δεν χρησιμοποιούμε σημαδεύονται για ανακύκλωση ενώ αυτές που χρησιμοποιούμε ενυδατώνονται και οξυγονώνονται. Οπότε, να προσέχουμε τι σκεφτόμαστε.

Τελειώνοντας αναφέρει το άρθρο: ‘Αν ας πούμε ξοδεύετε πολύ χρόνο διαβάζοντας θεωρίες σχετικά με το τέλος του «Game of Thrones» και πολύ λίγο στην δουλειά σας, μαντέψτε ποιες συνάψεις πρόκειται να σημαδευτούν για ανακύκλωση

Αντί να εστιάζετε στα πράγματα που σας κρατάνε πίσω, επικεντρωθείτε σε αυτά που σας κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Αντί να φαντάζεστε σενάρια που πιθανώς δε θα συμβούν ποτέ, διαλογιστείτε. Καθαρίστε το μυαλό σας. Φέρτε το μυαλό σας στο παρόν και χρησιμοποιήστε την ψυχική σας ενέργεια σε αυτά που σας ωφελούν.

Είναι πραγματικά παιχνίδι στρατηγικής. Χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε έξυπνα το μυαλό σας, να είστε έξυπνοι. Το να αντιστέκεστε σε πειρασμούς που δεν σας ωφελούν, αυτό σας κάνει έξυπνους.

Για να διαγράψετε κάτι, απλώς σταματήστε να το σκέφτεστε. Ακόμα και όταν το θυμάστε, αλλάξτε την συγκέντρωση και την προσοχή σας. Αργά ή γρήγορα θα σημαδευτεί για ανακύκλωση. (Πηγή: Μετάφραση: awakengr.com via spiritualunite.com)

Αυτή η είδηση μου έφτιαξε τη μέρα και ελπίζω και την καθημερινότητα! Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τον εαυτό σου, τη ζωή σου, τη δουλειά σου. Αυτό το άρθρο μου θύμισε την απάντηση του σπουδαίου πνευματικού, π. Δοσίθεου Κανέλου, του Ηγούμενου της Μονής Τατάρνης, όταν τον ρώτησα πώς ξεπερνά κάποιος τον πειρασμό. Η απάντηση ήταν: «Εύκολα. Απλά δεν το σκέφτεσαι…».

Τόσο απλά και τόσο έξυπνα!

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια