Προγράμματα για 37.260 ανέργους θα τρέξει ο ΟΑΕΔ μέσα στον Νοέμβριο και αφορούν κοινωφελούς εργασίας σε δημόσιους φορείς και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

Ο ΟΑΕΔ αναμένεται να εκδόσει τις προκηρύξεις για τα δύο προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ενώ ανοιχτό αναμένεται και το πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας. Αναλυτικότερα μέσα στον Νοέμβριο θα προκηρυχθούν:

– το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 25.000 ωφελούμενους. Η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ανέργους γίνεται, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr. Μάλιστα ο ΟΑΕΔ είναι έτοιμος μόλις δημοσιευθεί η ΚΥΑ να ξεκινήσουν άμεσα οι αιτήσεις από τους ανέργους.

Στο νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για δήμους, Περιφέρειες και δημόσιους φορείς δεν μπορούν να συμμετέχουν ωφελούμενοι των προηγούμενων προγραμμάτων Κοινωφελούς εργασίας δηλαδή οι ωφελούμενοι που συμμετείχαν στις προηγούμενες προκηρύξεις με αριθ. 9/2017, 16/2017, 4/2018, 8/2018, 10/2018, 3/2019 και 4/2020 Δημόσιες Προσκλήσεις του ΟΑΕΔ. Η νέα δράση “Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων” αφορά σε 7 μήνες εργασίας και 1 μήνα κατάρτισης.
Ο νέος κύκλος θα αφορά 25.000 ωφελούμενους ενώ η ημερήσια αμοιβή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 21,84 ευρώ, ενώ η μηνιαία έως 546 ευρώ.

– το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας «Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης -ΥΠΥΤ)» για 1.560 ανέργους που αφορούν υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και 700 ανέργους για Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αντικείμενο της δράσης είναι η προώθηση στην απασχόληση ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ μέσω της τοποθέτησής τους για συνολικό χρονικό διάστημα οκτώ μηνών σύμφωνα με το ν. 4152/2013, όπως η δημόσια πρόσκληση θα εξειδικεύσει, σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης -ΥΠΥΤ), καθώς και η συμμετοχή στην κατάρτιση για την περαιτέρω ενδυνάμωση και αναβάθμιση των προσόντων και των δεξιοτήτων των ανέργων σε συνδυασμό με την απασχόλησή τους προς την επίτευξη του στόχου της ένταξης / επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.
Η ημερήσια αμοιβή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 21,84 ευρώ, ενώ η καθαρή μηνιαία έως 546 ευρώ.

– το νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας από τον ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα θα επιδοτήσει ο ΟΑΕΔ κατά 100%, δηλαδή και το μισθό και τις εισφορές των δικαιούχων. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν κάθε μήνα το ποσό των 650 ευρώ (μεικτά). Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προετοιμασία ανέργων νέων σε εργασιακό περιβάλλον του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη σταθερή ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Ωφελούμενοι της πράξης είναι 10.000 άνεργοι νέοι, ηλικίας 18-29 ετών, εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας της περιφέρειας Αττικής (6.500 άνεργοι) και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (3.500 άνεργοι).Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 7 μήνες πλήρους απασχόλησης. Οι ωφελούμενοι θα πρέπει κατά την υποβολή αίτησης συμμετοχής και κατά την έναρξη της πράξης να βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης απασχόλησης ή κατάρτισης.

Ανοιχτά προγράμματα

Στο μεταξύ ανοιχτά παραμένουν τα εξής προγράμματα του ΟΑΕΔ. Ειδικότερα:

1. Πρόγραμμα ΟΑΕΔ “Επιταγή Επανένταξης στην αγορά εργασίας” 9.200 δικαιούχοι, 80% επιδότηση, 830 ευρώ επιδοτούμενος μισθός.
Το πρόγραμμα επιχορηγεί για 12 μήνες εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους με «επιταγές επανένταξης» σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησής τους, καθώς και στους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που αποφασίζουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην

2. Πρόγραμμα Απασχόλησης 8.500 Μακροχρόνια Ανέργων, 55-67 ετών.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, και το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται στο 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών έως τα 750 ευρώ μηνιαίως.

3. Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας στο ψηφιακό μάρκετινγκ για 5.000 ανέργους ηλικίας έως 29 ετών (Β’ ΚΥΚΛΟΣ).

Η δράση απευθύνεται σε εγγεγραμμένους ανέργους ηλικίας έως 29 ετών που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing) τουλάχιστον 50 ωρών και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους (κύριους ή δευτερεύοντες) οικονομικής δραστηριότητας με συνάφεια προς το ψηφιακό μάρκετινγκ ή διαθέτουν τμήματα μάρκετινγκ και επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία τοποθέτησης ανέργων νέων ηλικίας έως 29 ετών για χρονικό διάστημα 6 μηνών. Ο ΟΑΕΔ καταβάλλει κάθε μήνα στους ασκούμενους καθαρή ημερήσια αποζημίωση 25 ευρώ (και όχι πάνω από 22 ημέρες τον μήνα) που αφορά 6ωρη εργασιακή εμπειρία.

4. Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 3.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30, στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού, δημόσιου και κοινωνικού τομέα, που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το 3μηνο πριν από την αίτηση. Ωφελούμενοι είναι άνεργοι ηλικίας 18-30 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, οι οποίοι έχουν αποκτήσει τον τίτλο σπουδών τους εντός της προηγούμενης τριετίας. Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι επτά μήνες και ο ΟΑΕΔ καταβάλλει μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό με πλήρεις εισφορές.

5. Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 1.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30 ετών στις Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

Ωφελούμενοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας των Περιφερειών Δυτ. Ελλάδας και Ηπείρου, ηλικίας 18-30 ετών, απόφοιτοι οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Το πρόγραμμα διαρκεί 7 μήνες και ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει στους ωφελουμένους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

dikaiologitika.gr