Πολλές χειροπέδες βλέπουμε να μπαίνουν τα τελευταία χρόνια στις ειδήσεις καθημερινά σχεδόν. Χειροπέδες σε εγκληματίες, σε βιαστές, σε εμπόρους ναρκωτικών (λιγότερους), σε παράνομους γενικά, σε ανθρώπους που χρωστάνε χρήματα στο δημόσιο και σε ανθρώπους που διαμαρτύρονται.
Ο νόμος είναι νόμος, λέει το κράτος και φυσικά σε γενικό πλαίσιο έχει δίκιο. Πώς μπορεί όμως να είναι στο ίδιο τσουβάλι ο άνθρωπος που δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του στην εφορία ή στις τράπεζες ή έστω και να έκανε οικονομικής φύσεως εγκλήματα, με τον άνθρωπο που σκότωσε τη γυναίκα του, βίασε τα παιδιά του, ντιλάρει ναρκωτικά σε ανήλικα, είναι μαστροπός και ούτε καθεξής…
Είναι αδιανόητο να προσάγεται κάποιος για διαμαρτυρία για τα εργασιακά του δικαιώματα, να κρατείται για μέρες και τελικά να τον περιφέρουν με χειροπέδες λες κι έκανε το χειρότερο έγκλημα. Όταν μάλιστα η διαμαρτυρία προέρχεται από ολόκληρο κλάδο και προσάγονται και κατόπιν συλλαμβάνονται δεκάδες διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι, τότε το πράγμα πάει αλλού.
Το βίντεο που παρακολούθησα στο διαδίκτυο πριν από λίγες ημέρες με τους υγειονομικούς που χειροκροτούσαμε πριν από λίγες ημέρες, να βρίσκονται στην Ευελπίδων αλυσοδεμένοι σαν να ήταν οι χειρότεροι εγκληματίες, επειδή ζητούσαν την επαναπρόσληψη των ανεμβολίαστων υγειονομικών, μου έφερε εικόνες άλλων εποχών.
Με σύνθημά τους οι συγκεντρωμένοι υγειονομικοί «Είμαστε επιστήμονες και όχι εγκληματίες…» συμπαραστέκονταν στους συλληφθέντες συναδέλφους τους που οδηγούνταν με χειροπέδες στον Εισαγγελέα να ορίσει δικάσιμο. Ότι δηλαδή τι; Θα το έσκαγαν προς άγνωστη κατεύθυνση οι γιατροί και νοσηλευτές που κρατούνταν αν δεν τους είχαν έτσι δεμένους;
Είναι εικόνα Ευρωπαϊκού κράτους αυτή;
Η αιτία ήταν ότι οι υγειονομικοί, που βρίσκονται σε 11μηνη αναστολή, λόγω της άρνησής τους να εμβολιαστούν, πραγματοποίησαν την Πέμπτη το βράδυ διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού, στον Λυκαβηττό.
Ο λόγος σύλληψης; Οι 50 συνολικά υγειονομικοί που συμμετείχαν, προσήχθησαν από την αστυνομία στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες στους 39 εξ’ αυτών, η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη για απείθεια και παρακώλυση συγκοινωνιών.
Όπως γίνεται γνωστό από το site vimapoliti.gr μεταξύ αυτών που οδηγήθηκαν με χειροπέδες στον εισαγγελέα ήταν ο Ευρυτάνας καρδιολόγος Αργύρης Νταλιάνης και ο Διευθυντής του Ε.Κ.Α.Β Δημήτρης Ευθυμιάδης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό όπως ανέφερε ο γιατρός που είχε προσαχθεί, ο εισαγγελέας μετέτρεψε την προσαγωγή σε σύλληψη χαρακτηρίζοντας φαιδρές τις κατηγορίες.
Σε ανακοίνωσή τους οι Υγειονομικοί αναφέρουν:
«”Η ειρηνική διαμαρτυρία που οργανώθηκε από τους υγειονομικούς κατά της Υποχρεωτικότητας ανήμερα της ονομαστικής εορτής του Πρωθυπουργού έξω από το σπίτι του στον Λυκαβηττό οδήγησε στη σύλληψη τους κ την προσαγωγή τους στην ΓΑΔΑ.
Στις 8-7-22 κ μετά από ολονυχτία παραμονή στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ οδηγήθηκαν στην Ευελπίδων με τις κατηγορίες της απείθειας κ της παρακώλυσης συγκοινωνίας, όπου μετά από τετράωρη παραμονή στο μεταγωγικό όχημα, καθορίστηκε δικάσιμος για τις 19/10/22.
Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί από το πρωί, για να αποθεώσει τους ήρωες με τις λευκές μπλούζες, την μόνη γνήσια εστία αντίδρασης στην Ελλάδα. Είμαστε πολλοί κ είμαστε μαζί, ποτέ δεν θα ενδώσουμε στην υποταγή, ήταν το κυρίαρχο σύνθημα. Οι υγειονομικοί που τώρα αντιμετωπίζονται σαν κοινοί εγκληματίες είναι αυτοί που χειροκροτήσαμε στα μπαλκόνια μας πριν από δύο χρόνια. Είναι αυτοί που σε πείσμα όλων παρέμειναν όρθιοι, τηρώντας τον όρκο του Ιπποκράτη κ την ιατρική δεοντολογία τους.
Οι Έλληνες πολίτες έχουν στερηθεί δέκα μήνες τώρα τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Ήρθε η ώρα να επιστρέψουν. Νικητές!»