Οι παραδοσιακές χυλοπίτες της Ρούμελης με το χαρακτηριστικό έντονο κίτρινο χρώμα τους, ζωηρό και λαχταριστό απ’ τα φρέσκα χωριάτικα αυγά, δεν λείπουν ακόμα και σήμερα από κανένα στερεοελλαδίτικο σπίτι.

Παραδοσιακές, σπιτικές, φτιαγμένες από τα χεράκια των μαμάδων και των γιαγιάδων μας από συνταγές που κράτησαν από τις προγιαγιάδες μας. Ζυμωμένες με αγνά υλικά, σκληρό αλεύρι, σιμιγδάλι ψιλό, κατσικίσιο γάλα, χωριάτικα αυγά κα λίγο αλάτι για τη νοστιμιά. Ζυμωμένες στην ξύλινη σκάφη όπου το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι δημιουργούν μια λακουβίτσα για να ενωθούν με τ’ αυγά ελαφρά χτυπημένα και στο τέλος σιγά, σιγά με το γάλα.

Γι όταν η ζύμη γίνει ελαστική και ξεκουραστεί για πάνω από μια ώρα, έρχεται η ώρα να ανοιχτεί σε φύλλα ρουμελιώτικα. Ποιος δεν θυμάται την χαρακτηριστική μυρωδιά που απλώνονταν σε όλο το σπίτι μέσα από τα δωμάτια όπου είχαν απλωθεί πάνω στα κρεββάτια για να στεγνώσουν… Και όταν έφτανε η ώρα κόβονταν σε μικρές λωρίδες φύλλο- φύλλο με το χέρι και μαζεύονταν σε σακουλάκια από ύφασμα ή σε γυάλινα βάζα και αποθηκεύονταν  σε δροσερό και ξηρό σημείο για όλο τον χρόνο.

ΦΩΤΟ: www.asproylas.gr