Μεγαλειώδης ήταν η πανελλαδική δράση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Ιουλίου στην κορυφή της ιστορικής Νιάλας των Αγράφων, ενάντια στα σχέδια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή. Οι ασταθείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για να συναντηθούν στα Άγραφα σύλλογοι απ΄ όλη τη χώρα, συμμετέχοντας στη μαζικότερη πορεία διαμαρτυρίας σε υψόμετρο 1.800μ.

Με πανηγυρική και θερμή διάθεση εκπρόσωποι φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, συλλογικότητες και πολίτες από τοπικά και πανελλήνια αγωνιστικά κινήματα, έστειλαν όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στα σχέδια εγκατάστασης αιολικού πάρκου στο σημείο.

Τα μέλη των ομάδων πραγματοποίησαν συγκέντρωση το πρωί της Κυριακής στο διάσελο του Αγίου Νικολάου Μ. Βραγγιανών  και στη συνέχεια όλοι μαζί πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή πεζοπορία 7 χιλιομέτρων, μέχρι το μνημείο της Νιάλας, όπου έγινε η κορύφωση της εκδήλωσης και οι χαιρετισμοί των φορέων που συμμετείχαν.

Στη δράση συμμετείχαν μεταξύ άλλων από την Ευρυτανία τοπικοί σύλλογοι, ο Φυσιοδιφικός και Πεζοπορικός Σύλλογος Καρπενησίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης και ο πρώην Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Θωμάς Κώτσιας. Συγκινητικό το αγωνιστικό μήνυμα που έστειλαν στα Άγραφα περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης από την κορυφή του Ψηλορείτη με το σύνθημα: ‘‘ Μήνυμα πέμπω στ’ Αγραφα από τον Ψηλορείτη, λεύτερα να’ ναι τα βουνά σε όλο τον πλανήτη! Ακολουθεί ορειβατικό – αγωνιστικό τριήμερο, στις 18-19-20 Ιουλίου, που θα γίνει στα Καμάρια Αγράφων.