Ορόσημο για την ιστορία της Ευρυτανίας Με κάθε επισημότητα τα εγκαίνια του ΚΙΠΕ

30271

Την Δευτέρα του Πάσχα 29 Απριλίου 2019, με καλοκαιρινό καιρό και κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ). Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με τον εθιμοτυπικό αγιασμό και ακολούθησε ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου. Την εκδήλωση και το πλήθος των παρευρισκομένων στη συνέχεια χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς κ. Κώστας Μπακογιάννης,  ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας  και ένας από τους βασικούς συντονιστές για την υλοποίησή του, κ. Αριστείδης Τασιός, ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Εκπρόσωπος  Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, οι υποψήφιοι βουλευτές Ευρυτανίας κυρία Θωμαΐς Οικονόμου και Κλεομένης Λάππας, πρόεδροι Ευρυτανικών Συλλόγων. Το κοινό είχε την ευκαιρία για πρώτη φορά να ξεναγηθεί στις αίθουσες του ΚΙΠΕ, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πλούσιο μπουφέ.

Από το όραμα στην υλοποίηση

Σε μία πορεία που διήρκησε 17 χρόνια και με συνολική επένδυση 870.000 €, ένα κτήριο εγκαταλειμμένο κατάφερε να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο πολυθεματικό μουσείο. Το όραμα για την δημιουργία του ΚΙΠΕ ξεκινά το 2002 όταν και ιδρύεται το σωματείο Εύρυτος με σκοπό την ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου στο Καρπενήσι. Η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σύμφωνη με την ιδέα αυτή και διεκδικεί την παραχώρηση κτηρίου για την στέγαση του μουσείου. Το 2006 το κτήριο του Παλαιού Δασαρχείου περνά στα χέρια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευρυτανίας, με σκοπό την δημιουργία Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου. Το 2009 εκπονείται μελέτη για ανακαίνιση του κτηρίου από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας. Το έργο της ανακαίνισης ξεκινά με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ προϋπολογισμού 500.000 € στα τέλη του ίδιου έτους. Οι εργασίες δεν σταματούν και έτσι το 2014, με την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή το έργο της ανακαίνισης του κτηρίου συνεχίζεται με προϋπολογισμό έργου ύψους  63.000 €, χωρίς όμως να ολοκληρώνονται οι εργασίες. Επί θητείας Κώστα Μπακογιάννη και συγκεκριμένα το 2015 με ένα ακόμη έργο ύψους 60.000 € ολοκληρώνεται η ανακαίνιση του κτηρίου η οποία τελειώνει στα τέλη του 2016, δίνοντας την δυνατότητα στην σημερινή Αντιπεριφέρεια και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αριστείδη Τασιό να προχωρήσει προς την δημιουργία του μουσείου. Τότε ξεκινά η μουσειολογική – μουσειογραφική μελέτη και μελέτη εφαρμογής με σκοπό να δοθεί συγκεκριμένη κατεύθυνση για ένα σύγχρονο μουσείου το οποίο δεν θα είναι μονοθεματικό (αρχαιολογικό, λαογραφικό, βυζαντινό κλπ) αλλά θα παρουσιάζει το σύνολο της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής, με σύγχρονο και διαδραστικό τρόπο. Ένα σύγχρονο πολυθεματικό μουσείο ΚΙΠΕ, το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας γεννήθηκε.

Το περιεχόμενο του μουσείου άρχισε να δημιουργείται από το 2016 σε συνεργασία με τους Μουσειολόγους -Σχεδιαστές της έκθεσης Ζιώγα Ηλιάνα και Αθανασιά Αθανάσιο και με τα ΓΑΚ και την Προϊσταμένη τους κα Μαρία Παναγιωτοπούλου. Η τελική μορφή που θα έπερνε το μουσείο παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2018 σε διαβούλευση με τους Συλλόγους, με τον Εύρυτο, με τα ΓΑΚ, με την Ιερά Μητρόπολη. Το 2018 ολοκληρώνεται η μουσειολογική – μουσειογραφική με ένα έργο των 190.000€, με το οποίο εξοπλίζεται το μουσείο, με τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά και τα απαραίτητα εκθέματα.

Στόχοι του ΚΙΠΕ

Είναι ένα Πρωτότυπο Μουσειακό Κέντρο που έχει τρείς στόχους. Αρχικά να παρουσιάσει με καινοτόμο και βιωματικό τρόπο την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρυτανίας τόσο στον επισκέπτη όσο και στον κάτοικο της περιοχής ως το κεντρικό μουσείο της Ευρυτανίας στην έδρα του Νομού. Επίσης να λειτουργεί σας προπομπός και για τα υπόλοιπα μουσεία και πολιτιστικά μνημεία της Ευρυτανίας και να υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να εξερευνήσουν την ιστορία, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και με την χρήση μουσειοβαλίτσας. Το ΚΙΠΕ με την μουσειοβαλίτσα του μπορεί να ταξιδεύει σε σχολεία τόσο εντός όσο και εκτός Ευρυτανίας

Αναφορές στην ιστορία των ΜΜΕ της Ευρυτανίας

Το εσωτερικό του ΚΙΠΕ

Το ΚΙΠΕ αναπτύσσεται σε 6 αίθουσας και έχει 2 εκθέσεις, μία μόνιμη και μια περιοδική. Στις δύο πρώτες αίθουσες αναπτύσσεται η μόνιμη έκθεση με τίτλο «Οι θησαυροί της Ευρυτανίας». Στην πρώτη αίθουσα πληροφορούμαστε για το πως πήρε το όνομά της η Ευρυτανία, παρατηρούμε τη συλλογή Σταθάτου που αφορά κοσμήματα της εποχής, το πως ήταν χωρισμένη η Ευρυτανία και ποιες ονομασίες είχε η κάθε περιοχή. Επίσης βλέπουμε τον θεό Διόνυσο. Άλλο ένα σημαντικό έργο είναι το ψηφιδωτό του ναού του Αγίου Λεωνίδη και οι αγιογραφίες στη βυθισμένη Μονή Επισκοπής. Στη δεύτερη αίθουσα περνάμε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας παρατηρώντας το έρημο Καρπενήσι. Βλέπουμε σημαντικούς μοναχούς που υπήρξαν ΄δάσκαλοι του Γένους’ και πολλά μοναστήρια της περιοχής. Προχωρώντας περνάμε στα χρόνια του Ά και ΄Β Παγκοσμίου πολέμου, στην Κατοχή και στον Εμφύλιο. Σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η μετανάστευση. Και στις δύο αυτές αίθουσες παρουσιάζονται σημαντικά εκθέματα, χαρακτηριστικά της ανθρώπινης πολιτιστικής δραστηριότητας σε κάθε χρονική περίοδο και δημιουργούν μια εικόνα για την ιστορία της περιοχής που καλύπτει την ιστορική περίοδο από την αρχαιότητα έως τη σημερινή εποχή. Ωστόσο μέσω διαδραστικών εφαρμογών ο επισκέπτης μπορεί να κάνει την περιήγησή του πολύ ενδιαφέρουσα. Στην τρίτη αίθουσα παρουσιάζεται η πρώτη περιοδική μας έκθεση με τίτλο «Τα γεφύρια της Ευρυτανίας» και μότο οι «γέφυρες ενώνουν». Στην τέταρτη αίθουσα, την αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων ο επισκέπτης μπορεί διαδραστικά να έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική κληρονομία της περιοχής βλέποντας το πως χτίστηκαν τα γεφύρια. Τέλος στις δύο τελευταίες αίθουσες ο επισκέπτης ταξιδεύει μέσω ειδικής τεχνολογίας είτε σε χρόνο είτε σε τόπο που τώρα δεν μπορεί να παραβρεθεί. Στην μία υπάρχει το ταξίδι στην μάχη στο Κεφαλόβρυσο και στην άλλη η περιήγηση στον βυθισμένο στην Λίμνη Κρεμαστών Ναό της Επισκοπής.

Οι αγιογραφίες στη Μονή Επισκοπής
O Θεός Διόνυσος και στο βάθος το ψηφιδωτό του ναού του Αγίου Λεωνίδη

Περιοδική Έκθεση: Τα γεφύρια της Ευρυτανίας

Τα «γεφύρια της Ευρυτανίας» αποτελούν τη πρώτη περιοδική έκθεση της Π.Ε Ευρυτανίας και του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ). Η περιοδική αυτή έκθεση δημιουργήθηκε με σκοπό να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσει στο ευρύ κοινό την Ευρυτανία. Η έκθεση περιλαμβάνει ομοιώματα των κυριότερων γεφυριών  των κοιλάδων της Ευρυτανίας, διαδραστικές εφαρμογές για τα γεφύρια, οπτικοακουστικό υλικό με μαρτυρίες μαστόρων που με την μοναδική τέχνη τους τους έδωσαν ζωή. Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει μια ταινία με ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (virtualreality) διάρκειας περίπου 4 λεπτών, στην οποία προβάλλεται η διαδικασία κατασκευής του ιστορικού γεφυριού του Μανώλη. Σημαντική θέση στην έκθεση αυτή έχουν και τα μεγάλα ποτάμια και τα βουνά της Ευρυτανικής γης που σκιαγραφούν το ιδιαίτερο μορφολογικό περιβάλλον της χωρίζοντάς τη υδρογραφικά σε τέσσερις μεγάλες περιοχές. Τέσσερις κοιλάδες δημιουργούνται προκειμένου να απορροφήσουν τα νερά των ποταμών της. Οι κοιλάδες των Καρπενησιώτη, Κρικελλοποτάμου και Τρικεριώτη, Μέγδοβα, Αγραφιώτη, Αχελώου και των μικρότερων παραποτάμων που καταλήγουν σε αυτούς δημιουργούν αυτό το ιδιαίτερο γεωμορφολογικό ανάγλυφο πριν καταλήξουν στη τεχνική λίμνη Κρεμαστών.

Μακέτα αναπαράστασης Ευρυτανικού Γεφυριού

Η πρωτότυπη διαδραστική- βιωματική ξενάγηση

Ξεχωριστή στιγμή το δρώμενο που παρουσίασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου, αναβιώνοντας προσωπικότητες  και ιστορικές στιγμές της Ευρυτανικής ιστορίας. Την ημέρα των εγκαινίων παρουσιάστηκε η διαδραστική- βιωματική ξενάγηση σε έμπνευση των μουσειολόγων-σχεδιαστών της έκθεσης Ζιώγα Ηλιάνα και Αθανασιά Αθανάσιο, που επιμελήθηκαν το σενάριο και σκηνοθεσία με τίτλο “Ζωντανεύοντας την ιστορία της Ευρυτανίας”, Ήταν ένας πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης των εκθεμάτων και της ιστορίας της περιοχής. Στη δραματοποίηση συμμετείχε ο Πολιτιστικός σύλλογος Καρπενησίου. Κατά σειρά εμφάνισης διαδραματίστηκαν τα εξής: Νερό: Βασιλική Οικονόμου, Βασιλιάς Εύρυτος: Κωνσταντίνος Μπακόλας, Θεός Διόνυσος: Νικόλαος Παπαδογούλας, Μάρκος Μπότσαρης: Γεώργιος Κατσιάρης, Μάνα στην Νιάλα Αγράφων: Βίκυ Σιαμπούλη,  Στρατιώτης στην Νιάλα Αγράφων: Ηλίας Μανταλιός, Ζαχαρίας Παπαντωνίου: Ηλίας Τσώνης.

Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου για εκπαιδευτικούς σκοπούς
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς κ. Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε συγκινημένος για την ολοκλήρωση του ΚΙΠΕ

Δηλώσεις Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου

‘‘Στολίδι του τόπου, που θα αποτελέσει πυρήνα για όλους τους τουρίστες που θα επισκεφτούν την Ευρυτανία, μιας και αυτός ο τόπος έχει ταυτίσει την πρόοδό του με την τουριστική ανάπτυξη’’

Δηλώσεις Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. κ. Αριστείδη Τασιού

‘‘Είναι μια ιστορική μέρα για την Ευρυτανία, μια ιστορική μέρα για το Καρπενήσι. Γιατί εκπληρώνεται ένα όνειρο, μία ανάγκη ετών. Μια ανάγκη που πάντα ήταν πρωταρχική τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η ανάγκη της δημιουργίας ενός μουσείου στο Καρπενήσι. Ενός μουσείου στην έδρα της Ευρυτανίας’’.

Οι Μουσειολόγοι της έκθεσης Ζιώγα Ηλιάνα και Αθανασιάς Αθανάσιος