Ο απόηχος των Γερμανικών εκλογών στην Ε.Ε. και στην  Ελλάδα

6247

Πάταγος για την Ευρώπη ήταν τα αποτελέσματα της κάλπης από τις πρόσφατες γερμανικές εκλογές. Η ήττα της Μέρκελ είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή που δείχνουν τα μειωμένα ποσοστά του κόμματός της. Η πολιτική του “ότι ο καθένας πληρώνει τα χρέη του”, του “εμείς είμαστε οι καλοί μαθητές” και το ξενοφοβικό κλίμα έφεραν στο προσκήνιο την άκρα δεξιά, που έχει φασιστικά χαρακτηριστικά. Τεράστια ευθύνη επίσης είναι αυτή των ηττημένων Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι στήριξαν ανοιχτά την γερμανική κυριαρχία πάνω στην Ευρώπη. Στήριξαν την λιτότητα, την υπερχρέωση των κρατών-μελών, αποθέωσαν τις τράπεζες και τα funds και το σκληρό ευρώ. Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε ότι δεν ήταν τα αποτελέσματα που περίμενε. Το συνολικό ποσοστό του 13% που κέρδισε η ακροδεξιά  (Εναλλακτική για την Γερμανία) ήταν αυτό που έφυγε από το Μεγάλο Συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών, που ζητούσε πιο σκληρές πολιτικές, πιο αντιευρωπαϊκές, περισσότερη λιτότητα για τους άλλους Ευρωπαίους, ώστε να εδραιωθεί η γερμανική κυριαρχία. Το πρόσωπο βέβαια που έφερε τα πάνω κάτω στην πατρίδα της Μέρκελ είναι η Φράουκε Πέτρι, η επικεφαλής του ξενοφοβικού κόμματος ΑFD (Εναλλακτική για την Γερμανία). Τόλμησε να δηλώσει δημόσια ότι “η Αστυνομία θα πρέπει να χρησιμοποιεί όπλα κατά των προσφύγων” και καταχειροκροτήθηκε η πρότασή της από τους σκληροπυρηνικούς ακροδεξιούς. Το κόμμα αυτό βέβαια που απουσίαζε από την προηγούμενη γερμανική βουλή, είναι γνωστό ότι είναι το κόμμα των πλουσίων. Αντιπροσωπεύει ευθέως μεγάλους βιομήχανους, τραπεζίτες, τις παραδοσιακά πλούσιες οικογένειες της Γερμανίας. Έχει ακραία φιλελεύθερες απόψεις. Ζητά μικρότερο κράτος, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και επιμόνως το Grexit.Το ότι το κόμμα αυτό πήρε την τρίτη θέση δεν πρέπει να μας παραξενεύει και τόσο πολύ, το ίδιο δεν συμβαίνει στην Γαλλία και στην Ελλάδα;

Είναι γεγονός βέβαια  ότι η Μέρκελ έχει εξασφαλίσει την τέταρτη θητεία της ως καγκελάριος, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια κυβέρνηση θα έχει. Διερευνητικά πέρα από το ενδεχόμενο της συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα των Φιλελευθέρων που εξασφάλισε το 10,7% είναι μια λύση για τα προβλήματα της Μέρκελ. Κατ΄ αυτό τον τρόπο θα στείλει μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει. Έπειτα μπορεί να στείλει μήνυμα και στο εσωτερικό της Γερμανίας, ότι η χώρα τους θα ορίζει πάντα τις τύχες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ένταση τις διαδικασίες σχηματισμού της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Δεν τρέφει ψευδαισθήσεις, γνωρίζει ότι η κατάσταση μπορεί να είναι περίπλοκη. Γι’ αυτό και θα επιδιώξει να κλείσει έγκαιρα την τρίτη αξιολόγηση. Άλλωστε και τα όσα συνέβησαν γύρω από τις ελληνικές τράπεζες τις τελευταίες ημέρες, ήταν μια ισχυρή ένδειξη, ότι θα βρεθεί μπροστά σε αλλεπάλληλους εκβιασμούς. Σημασία μεγάλη έχει και η διαμόρφωση των τελευταίων ισορροπιών. Η  Ελληνική κυβέρνηση δεν κατελήφθη από “κατήφεια” το βράδυ των γερμανικών εκλογών, όπως ισχυρίστηκαν μερικοί. Πέρασε και χειρότερα, με την σκληρότατη διαπραγμάτευση του 2015 και συνεχίζει χωρίς να χάσει τον βηματισμό της..!

 

                                                                                      Κώστας Μπουμπουρής

                                                                                 Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                                                       (k.boubouris@yahoo.gr)