Όνομα: Ανάργυρος Γιάννης Μαυρομύτης

Ιδιότητα: Συνταξιούχος νομαρχιακός υπάλληλος, ιστοριοδίφης, συγγραφέας

Τόπος διαμονής: Καρπενήσι

Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι

Ο Ανάργυρος Γιάννης Μαυρομύτης γεννήθηκε στο Καρπενήσι το 1940 και ήταν συνταξιούχους νομαρχιακός υπάλληλος. Μετά τη συνταξιοδότησή του ασχολήθηκε ιδιαίτερα και επίμοχθα με την ευρυτανική ιστορία, ακολουθώντας τα χνάρια του «Δασκάλου» του, όπως δίκαια τον αποκαλούσε, Πάνου Ι. Βασιλείου, ο οποίος έθεσε και τις βάσεις της ιστοριοδιφικής έρευνας στην Ευρυτανία μας. Συνέχισε το έργο του επάξια και με τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες φώτισε αρκετές πτυχές της τοπικής μας ιστορίας και άνοιξε νέους δρόμους. Οι πολύχρονες και πολύμοχθες έρευνές του σε διάφορα αρχεία και  σε ειδικές εργασίες, είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση πολύτιμων στοιχείων, τα περισσότερα από τα οποία, με θαυμάσιο τρόπο και με περισσή δεξιοτεχνία,  τα παρέδωσε στην αιωνιότητα, μέσω του έντυπου λόγου.

Δημοσίευσε τις έρευνες: ‘‘Ευρυτάνες πολιτικοί του Αγώνα 1821’’, ‘‘Από τις πρώτες δημοτικές εκλογές στην Ευρυτανία, Κράβαρα 1550-1600’’, ‘‘Ευρυτανικά σχολεία από το 1833 μέχρι το 1900’’, ‘‘Καρπενησιώτες αγωνιστές στην έξοδο του Μεσολογγίου’’. Εξέδωσε ιστορικά λαογραφικά και χρονογραφηματα, συνεργάτης της Αιτωλοακαρνικής και Ευρυτανικής Νίκης Εγκυκλοπαίδειας και τα βιβλία «Καρπενήσι 1810 -1820», Αθήνα 2006 και «Μανώλης Ιερομνήμων, ο πρώτος δήμαρχος Καρπενησίου και πληρεξούσιος στην Εθνοσυνέλευση του 1844», Αθήνα 2019. Επιμελήθηκε την ποιητική συλλογή του αείμνηστου Γιάννη Μήτσιου.

Η θλιβερή είδηση του θανάτου του Ευρυτάνα ιστοριοδίφη προκάλεσε βαθιά λύπη στους συντοπίτες του και είναι από τις σπάνιες φορές, για πρόσωπο που δεν ασχολούνταν με την πολιτική, που σύσσωμοι οι Ευρυτανικοί σύλλογοι εξέδωσαν όλοι ψηφίσματα για το θάνατο του. Συγκεκριμένα τα ψηφίσματά τους αναφέρουν για το έργο και την προσφορά του:

Πανευρυτανική  Ένωση

‘‘Βαθιά θλίψη απλώθηκε σε όλους τους Ευρυτάνες – και όχι μόνο – με την είδηση της εκδημίας του Ανάργυρου – Γιάννη Μαυρομύτη, ενός εξαίρετου  και διακεκριμένου πνευματικού ανθρώπου. Η είδηση αυτή στις 26-1-2022  προκάλεσε βαθύτατη  και απέραντη οδύνη, στην κοινωνία του Καρπενησίου, αλλά και σ’ ολόκληρη την  Ευρυτανία και όχι μόνο. Μας συγκλόνισε και μας συγκίνησε. (…)

Η Πανευρυτανική Ένωση, που ευτύχησε να τον έχει ως ένα από τα εκλεκτότερα  μέλη  της, δημοσίευσε πλήθος άρθρων του στο Περιοδικό μας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ», δεκάδες ανακοινωθέντων  τεκμηριωμένων εισηγήσεών του στα πρακτικά  των διαφόρων επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων  που πραγματοποιήθηκαν  ανά τον Νομό μας και,  τέλος, είχε την εξαιρετική τιμή να εκδώσει και τα βιβλία του (…).

Μνημειώδεις είναι, επίσης  οι  αδημοσίευτες ακόμα εργασίες του:  «Ονοματολόγια χωριών της Ευρυτανίας 1454-1455 μ. Χ.»,  «Παλαιότυπα Εκκλησιαστικά Βιβλία 1551-1900 Ν. Ευρυτανίας», «Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Φραγκίστας», καθώς  και πολλές άλλες,οι οποίες δεν εκδόθηκαν ακόμη αυτοτελώς, για οικονομικούς λόγους. Μακάρι να βρεθούν χορηγοί για την έκδοσή τους…

Ο αείμνηστος Ανάργυρος Γιάννης Μαυρομύτης δεν διακρίθηκε μόνον για την επαγγελματική του ευσυνειδησία και τον πλούσιο αμητό των  ιστοριοδιφικών ερευνών του.  Υπήρξε πρώτα πρώτα άριστος οικογενειάρχης.  Ως σύζυγος επέδειξε υποδειγματική αφοσίωση και ως πατέρας υπήρξε λίαν στοργικός. Στην ανοδική πορεία του συμπαραστάτες του υπήρξαν η σύζυγός του Βασιλική και τα παιδιά του Διονύσης και Μαρία.’’.

Συλλογος Καρπενησιωτων Αθηνας ‘Το Βελούχι’

Ο ακάματος και σεμνός σκαπανέας της ιστορικής έρευνας. Ένας από τους σημαντικότερους Ευρυτάνες ιστοριοδίφες, που διέσωσαν σημαντικά στοιχεία της ιστορίας της Ευρυτανίας, είναι αναμφίβολα ο Ανάργυρος  Γιάννης Μαυρομύτης, που πλέον δεν βρίσκεται ανάμεσά μας.

Άνθρωπος σεμνός, προσηνής με σπάνια μετριοφροσύνη και προσωπική αξιοπρέπεια πορεύτηκε στα μονοπάτια της ζωής και της ιστορίας της Ευρυτανίας, αφήνοντας πίσω του έργο αξίας που είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί άμεσα.

Ο Μαυρομύτης θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί συνεχιστής του έργου του μεγάλου και πρωτοπόρου Πάνου Βασιλείου, καθώς με το ίδιο πάθος, με την ίδια μεθοδολογία, με την ίδια ακρίβεια και επομένως εγκυρότητα, χρησιμοποίησε την ερευνητική σκαπάνη στα σκονισμένα αρχεία, απ΄ όπου ανέσυρε σπάνια ντοκουμέντα για γεγονότα και πρόσωπα της πατρίδας μας.

Δεν υπήρξε συνέδριο ή ημερίδα με αντικείμενο την τοπική ιστορία, όπου ο Μαυρομύτης δεν παρουσίαζε μια πρωτότυπη ερευνητική εργασία του. Δεν υπήρξε ευρυτανικό έντυπο, ανάμεσά τους και τα δικά μας ‘ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΙΚΑ’ που δεν φιλοξένησε κάποια «ανακάλυψη» του Μαυρομύτη.

Είχε ένα μοναδικό προσόν: Τις γνώσεις του στην Παλαιογραφία, δηλαδή την ικανότητά του να διαβάζει παλαιά έγγραφα, ακόμη και τα πιο δυσανάγνωστα, και να τα αποδίδει στα νέα Ελληνικά. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δικαστικά έγγραφα ή συμβόλαια, όπου ο εκάστοτε γραφέας χρησιμοποιούσε τα λεγόμενα «καλλιγραφικά» γράμματα με τις καμπύλες τους και τις ουρίτσες τους, σε συνδυασμό με την έννοια των λέξεων, που πολλές φορές διαφέρει της σημερινής, ενώ ιδιαίτερη δυσκολία εμφανίζουν τα ονόματα. Γι αυτό πολλοί σημερινοί ερευνητές προσέφευγαν στον Μαυρομύτη, ο οποίος ουδέποτε αρνήθηκε να δώσει τη βοήθειά του. (…)

Η απουσία του Ανάργυρου Γιάννη Μαυρομύτη, αυτού του ακάματου σκαπανέα της ιστορικής έρευνας θα είναι αισθητή. Ελπίζουμε και άλλοι νέοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου, μετά το θλιβερό άγγελμα  του θανάτου του κ. Αναργύρου- Ιωάννη Μαυρομύτη, πολυγραφότατου λογίου, ιστοριοδίφη και ακούραστου ερευνητή της ιστορίας του τόπου μας, συνήλθε εκτάκτως και ομόφωνα αποφάσισε τα εξής: εκφράσει τη βαθιά λύπη των μελών του και τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος και καταθέσει στέφανο στη μνήμη του.

Ψήφισμα ΕΥΚΕΣΕ

Τα μέλη του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών μόλις πληροφορήθηκαν το θάνατο του Ανάργυρου – Ιωάνννη Μαυρομύτη συναποφάσισαν τα εξής: 1) Να παραστούν όσοι μπορούν στην κηδεία του θανάτου του, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του ΕΥΚΕΣΕ. 2) Να συλλυπηθούν προφορικώς και γραπτώς την οικογένειά του. 3) Να εξάρουν σε κάθε ευκαιρία την προσωπικότητα, το ήθος και το συγγραφικό του έργο, το οποίο συνέβαλε στην πραγμάτωση των σκοπών του ΕΥΚΕΣΕ. 4) Να δημοσιεύει άρθρα του στο περιοδικό του αρχείου Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Στα Μεγ. Βραγγιανά, στην πηγὴ ”Φοντάνα”, στις 10 Αυγούστου 2008, ομιλητής στο Συνέδριο Τα Άγραφα στη διαδρομή της Ιστορίας

Η πνευματική παρακαταθήκη του Α.Γ. Μαυρομύτη