Όνομα: Ανδρέας Καμπιζιώνης

1931 -2023

Επιφανής εκπρόσωπος της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ, Δρ. Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Francis Marion και πρ. πρόεδρος της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής “Το Bελούχι”

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Καμπιζιώνης (Andrew Kampiziones), επιφανής εκπρόσωπος της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ, Δρ. Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Francis Marion και πρ. πρόεδρος της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής “Το Bελούχι”. Η απώλεια του γέμισε το διαδίκτυο δημοσιεύματα και αναρτήσεις για το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει πίσω του και για την μεγάλη προσφορά του στην ομογένεια. Ανάμεσα σ’ αυτά ξεχώρισαν αυτά των Ευρυτάνων φίλων του, που με συγκίνηση θέλησαν να εκφράσουν το ‘ευχαριστώ’ και το τελευταίο αντίο στον πολιτογραφημένου Ευρυτάνα.

Ο Ανδρέας Καμπιζιώνης γεννήθηκε το 1931 στη Λαμία και ήταν απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας, όπου δίδαξε επί τριετία. Παιδί έζησε τα γεγονότα της γερμανικής κατοχής, διαμορφώνοντας από την εφηβεία έντονη προσωπικότητα και ανήσυχο πνεύμα. Το 1956 παντρεύτηκε την Ευρυτάνισσα, με καταγωγή από την Αγία Βλαχέρνα (Ερκίστα) Ευρυτανίας, Παναγιώτα (Γιούλα) Χονδρού και από εκέινη τη στιγμή ξεκινούν οι άρρηκτοι δεσμοί του με την Ευρυτανία. Το 1957 μετανάστευσαν οικογενειακώς στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκαν στο Φλόρενς της Ν. Καρολίνας. Μία πρόταση της Atlantic Bank τον έφερε στη N.Y. όπου εργάστηκε και παράλληλα σπούδασε οικονομικά αποφοιτώντας το 1963. Διακρινόταν για το μεγάλο πάθος του για μάθηση και απέκτησε τρία πτυχία, στους τομείς παιδείας, οικονομίας και φιλοσοφίας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ της τράπεζας First Reliance Bank στη Ν. Καρολίνα μέχρι τώρα. Ιδιαίτερα διέπρεψε ως Πανεπιστημιακός καθηγητής φιλοσοφίας, την έδρα όπου κατείχε μέχρι το 2017.  Έτυχε μεγάλων αναγνωρίσεων όπως: «Του Άρχοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως», «το μετάλλιο του Αμερικανισμού παρά των θυγατέρων της Αμερικανικής Επαναστάσεως», καθώς και το ανώτερο βραβείο – αναγνώριση που απονέμεται σε πολίτη, εκ μέρους της πολιτείας της Ν. Καρολίνας «το Τάγμα του Φοίνικος».

Το επιστημονικό έργο του Καθηγητή παρουσιάστηκε σε τρεις τιμητικές εκδηλώσεις το 2017, μία στην πόλη του Καρπενησίου, μία δεύτερη στην Αθήνα και στην γενέτειρά του την Λαμία, προκειμένου όλοι οι Στερεοελλαδίτες να γνωρίσουν την πολυσύνθετη πνευματική μορφή του.

Ένας δυναμικός πρεσβευτής του Ελληνισμού

Μεγάλη η ανησυχία του να διατηρηθούν τα ήθη και τα έθιμα στην ομογένεια , γι αυτό πάντα τόνιζε στις διαλέξεις του, την αξία της γλώσσας μας, των εθίμων και της Ορθοδοξίας. «Έξω διδάσκω Ελλάδα» έλεγε. Ήταν από τους λίγους έλληνες μετανάστες  που γνώριζαν “δύο κλειδάρες γράμματα” όπως έλεγε ο ίδιος. Απετέλεσε  έναν από τους κορυφαίους πρεσβευτές του Ελληνικού πνεύματος στην Αμερική. Παρέμεινε έως τον θάνατό του αειθαλής και έφηβος σε όλα τα πεδία των δραστηριοτήτων του. Πάντα ακούραστο και ανήσυχο πνεύμα, συμμετείχε σε πολλά Φόρουμ, υπήρξε «ενεργός πολίτης και πολίτης του κόσμου», στην πόλη που ζούσε με πλούσια δραστηριότητα στα πολιτιστικά δρώμενα, αλλά και στην Ελλάδα, συμμετείχε πάντα σε συνέδρια, όπως σε όλα τα συνέδρια της Πανευρυτανικής Ένωσης, όπου υπήρξε και εκπρόσωπός της στις ΗΠΑ, καθώς συμπόσια που οργάνωνε σε Αθήνα και Καρπενήσι.

Η ’φωνή’ των Ευρυτάνων

Με την σύζυγό του κυρία Γιούλα έζησαν αρμονικά και σε αυτή τη σχέση αγάπης οφείλονταν και η αγάπη του ίδιου στην Ευρυτανία. Ο Ανδρέας Καμπιζιώνης ήταν μέλος της Ενώσεως Ευρυτάνων Αμερικής, διετέλεσε και πρόεδρος της. Πάντα τα καλοκαίρια τον έβρισκαν με συμπόσια και συνέδρια σε Αθήνα και Ευρυτανία. ‘‘Η παρουσία του έδινε έναν άλλο τόνο, πάντα ευγενής, με χιούμορ και πάντα με φιλοσοφική ματιά σε ότι έβλεπε γύρω του.’’, είναι όσα θυμούνται οι φίλοι του από την παρουσία του στην Ευρυτανία. Τα καλοκαίρια επισκέπτονταν συχνά την Ευρυτανία και είχε ενεργό συμμετοχή σε εκδηλώσεις για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου. Ενδεικτικά ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην βιβλιοπαρουσίαση της κας Μαρίας Ρέλια στη Φυυρνά κα συμμετείχε επίσης το 2013 στις εργασίες του Συνεδρίου στη Δημοτική Ενότητα Προυσού (ΠΡΟΥΣΟΣ, ΚΑΣΤΑΝΙΑ, ΤΟΡΝΟΣ) που είχε θέμα: «Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ – 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΣ 1912-13», που πραγματοποιήθηκε στην Καστανιά.

Για το θάνατό του εξέδωσε ψήφισμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανευρυτανικής Ένωσης μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του.