Όνομα: Γιώργος Παπαζαχαρίας

Ιδιότητα: Ιδιοκτήτης Καφέ- Μεζεδοπωλείου ‘Μύλος’

Τόπος διαμονής: Καρπενήσι

Τόπος καταγωγής: Καστανιά

Ο Γιώργος Παπαζαχαρίας είναι ένας νέος επιχειρηματίας στην πόλη του Καρπενησίου και σε ότι αφορά την ηλικία του και σε ότι αφορά το πρώτο του επιχειρηματικό βήμα, τον ‘Μύλο’. Ήδη επιτυχημένος και διαρκώς θέτοντας υψηλότερους στόχους. Το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τον τόπο μας που ζητά νέους ανθρώπου, νέα μυαλά, νέα επαγγελματική φιλοσοφία. Η στήλη του Ευρυτάνα της εβδομάδας του αφιερώνεται.

ΕΠ. Γιώργο πως ξεκίνησε για σένα όλο αυτό το ‘ταξίδι’ στον χώρο της εστίασης;

ΓΠ. Όλο αυτό ξεκίνησε από τα 16 μου που έφυγα από το Καρπενήσι για να πάω να δουλέψω πάνω τουριστικά επαγγέλματα, όπου και σπούδασα στα τουριστικά αλλά και ως μάγειρας. Σπούδασα στο Γαλαξίδι στη ΣΤΕ Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Ο πατέρας μου ήταν εκείνος που με παρότρυνε πάρα πολύ να πάω να σπουδάσω. Με βοήθησε πάρα πολύ ότι έχουν δει τα μάτια μου πάρα πολλά πράγματα και είναι καλό για τον κάθε νέο να φεύγει και να βλέπει δέκα πράγματα και κατά τη δικιά μου γνώμη όποτε νιώσει αυτός έτοιμος και αγαπάει τον τόπο να γυρίσει πίσω, για να τον βοηθήσει. Δούλεψα 12 χρόνια πάνω στον τουρισμό και σε σεζόν. Ήμουν 1 χρόνο στην Κρήτη, 3 χρόνια στη Σκιάθο, 8 χρόνια στη Σαντορίνη και πιστέψτε με ότι είχα χίλιες ευκαιρίες μείνω εκεί και να μη γυρίσω στον τόπο μου. Κι όμως επέλεξα στα 30 μου να τα παρατήσω όλα και να γυρίσω στο Καρπενήσι να φτιάξω το ‘Μύλο’.

ΕΠ. Ο ‘Μύλος’ έχει μια μοντέρνα ματιά τόσο σε σχέση με το αισθητικό κομμάτι, αλλά και στο κομμάτι της γαστρονομίας. Τι σημαίνει αυτό για σένα;

ΓΠ. Μου αρέσει το όμορφο, σεβόμουν τον πελάτη είτε ως υπάλληλος, είτε και τώρα σαν ιδιοκτήτης μαγαζιού εστίασης, έτσι μου μάθανε από μικρό παιδί και το θεώρησα τιμή και προς τον πελάτη. Επίσης μου αρέσει να βλέπω έναν μοντέρνο χώρο και στο Καρπενήσι, γιατί δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι από κανέναν τόπο, πιστέψτε με. Έχω πάει σε όλους τους ορεινούς τόπους της Ελλάδας και δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα. Εγώ γύρισα στο Καρπενήσι με το σκεπτικό να φτιάξω κάτι το οποίο δεν υπάρχει σαν κουλτούρα αλλά και σαν όψη. Είχα κάποιες ιδέες στο μυαλό μου και τις υλοποίησα με τη βοήθεια ενός πολύ καλού φίλου αρχιτέκτονα.

ΕΠ. Γιατί ‘Μύλος’;

ΓΠ. ‘Μύλος’ γιατί, αν και δεν το γνώριζα έμαθα εντελώς τυχαία στην περιοχή που έφτιαξα το μαγαζί μου υπήρχε από ότι μου είπαν ο μοναδικός μύλος του Καρπενησίου και είναι κάτι που φέρει και λίγο μια νησιώτικη αύρα. Έτσι και αλλιώς με κυνηγάει αυτό το πράγμα, γιατί μεγάλωσα μέσα στα νησιά, έζησα μέσα στα νησιά και γι αυτό ονόμασα έτσι το μαγαζί, αλλά είναι και έτσι στημένο το μαγαζί αλλά και το μπαλκόνι του ‘Μύλου’ που να θυμίζει κάποια παραλία, με το βότσαλό του και τα τραπεζάκια του.

ΕΠ. Πριν λίγο καιρό έγιναν και τα εγκαίνια του μπαλκονιού του ΄Μύλου’. Τι βρίσκουμε εκεί;

ΓΠ. Βρίσκουμε τα ίδια πράγματα. Το μενού έχει μεγαλώσει και άλλο, εννοείται πάντα στην ίδια κουλτούρα και το ίδιο σκεπτικό που έχουμε φτιάξει το μαγαζί μας, απλά έχουμε ανοίξει και άλλο το χώρο μας, έχουμε το μπαλκόνι που λειτουργεί και τη μέρα, είτε για καφέ, είτε για μεζέ, είτε για φαγητό. Ανοίγουμε 6.30 πμ. γιατί έχουμε ένα πολύ δυνατό κωδικό τον καφέ, καθαρά take away, δεν έχουμε delivery, φυσικά όποιος θέλει μπορεί να πιει και τον καφέ του και στο μαγαζί. Κατά τα άλλα ο ‘Μύλος’ κινείται σε μια ματιά ενός σύγχρονου μεζεδοπωλείου και κάποιες βραδιές με ζωντανή μουσική.

ΕΠ. Ποια είναι η φιλοσοφία του ‘Μύλου’;

ΓΠ. Προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι μικρό και ζεστό χώρο. Επίσης δίνουμε μεγάλη βάση στις πρώτες ύλες και έχουμε δικά μας γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς η μητέρα μου έχει φάρμα στην Καστανιά Ευρυτανίας και έχουμε και το δικό μας σαγανάκι που είναι από γίδινο γάλα, αλλά και το κλασικό για όσους δεν αρέσει, έχουμε το δικό μας τσαλφούτι, τα ορεκτικά μας είναι όλα χειροποίητα όπως τα τυροπιτάκια, οι αλοιφές μας, έχουμε φέρει τους σαντορινιούς ντοματοκεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες και μετά έχουμε πολλές τηγανιές, ποικιλίες κρεάτων και ψαρικών, δημιουργικές σαλάτες και σερβίρουμε πια και πίτσα για όσους θέλουν να συνοδέψουν την μπύρα τους στο μπαλκόνι μας.

ΕΠ. Κατάγεσαι από την Καστανιά Ευρυτανίας και αναφέρεσαι συχνά στο χωριό σου. Είναι σημείο αναφοράς για σένα;

ΓΠ. Εκεί μεγάλωσα, εκεί είναι το χωρίο μου και εκεί πήγα στο Δημοτικό. Στο Γυμνάσιο ήρθα στο Καρπενήσι. Όποτε με ρωτάνε για τον τόπο καταγωγής μου δεν λέω από Καρπενήσι αλλά από Καστανιά Ευρυτανίας. Εκεί μένουν οι γονείς μου και εκεί έχουμε τη δική μας φάρμα που παράγουμε αγνές πρώτες ύλες για τον ΄Μύλο’, τυριά, λαχανικά, κρέατα, τσίπουρο.

ΕΠ. Θα ήθελα την άποψή σου για την γαστρονομία της Ευρυτανίας.

ΓΠ. Θα πω ότι για να ασχοληθείς με την εστίαση, όπως μου μάθανε, όχι μόνο οι καθηγητές μου αλλά και οι εργοδότες μου, θα πρέπει να είσαι 100% επαγγελματίας και αυτό να βγαίνει προς τα έξω, είτε στο φαγητό σου, είτε στην καθαριότητά σου, είτε στο χώρο σου. Αυτή είναι η δικιά μου γνώμη. Μακάρι στην Ευρυτανία να γυρίσουν και άλλα νέα μυαλά και να ανοίξουν αλλά δέκα ‘Μύλοι’, με καινούρια πράγματα και ιδέες.

ΕΠ. Ο ‘Μύλος’ έλαβε και μια διάκριση σε σχέση με τις προτιμήσεις του κοινού. Μίλησέ μας γι αυτή.

ΓΠ. Πήραμε τη δεύτερη θέση με πάνω από 100 κριτικές πελατών στο Τrip advisor, Google και Facebook στην Ευρυτανία, που είναι πολύ σημαντικό εμάς, γιατί το 2019 δεν ήμασταν ούτε ένα χρόνο σε λειτουργία. Είναι πολύ θετικό αυτό και παλεύουμε για το καλύτερο.

2η θέση στο Καρπενήσι σε κριτικές κοινού τον 1ο χρόνο λειτουργίας
Τα ‘μεζεδάκια’ του ‘Μύλου’
Η οικογένεια Παπαζαχαρία