Όνομα: Δημήτριος Ιωάν. Φαλλής

Ιδιότητα: Συγγραφέας, ερευνητής και μελετητής τοπικής ιστορίας

Τόπος κατοικίας: Αθήνα

Τόπος καταγωγής: Κλαυσείον (Κλαυσί)

Αφορμή για τον κ. Δημήτριο Φαλλή, γιανα βρίσκεται στη στήλη του Ευρυτάνα της εβδομάδας ήταν η πρόσφατη βράβευσή του από την Πανευρυτανική ένωση για την πολυετή προσφορά του στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και κληρονομιάς, στα πλαίσια της εκδήλωσης για τον Άγιο Λεωνίδη Κλαυσίου στην Αθήνα. Στην ουσία ο κ. Φαλλής είναι ένας αεικίνητος λάτρης της Ευρυτανίας και της ιστορίας της και παρά τα ενενήντα του χρόνια, υπερασπίζεται με το ίδιο σθένος και πάθος τον αγώνα για την ανάδειξή της.

Το όνομά του είναι στενά συνδεδεμένο με τις πρώτε ενέργειες για την ίδρυση ενός μουσείου στο Καρπενήσι, προκειμένου να στεγαστούν τα δεκάδες αρχαιολογικά ευρήματα που είχε συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια της έρευνά του. Εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ευρυτανία έχει πολλά ακόμα κρυμμένα μυστικά που συνδέονται με το αρχαίο ένδοξο παρελθόν της. Συγκεκριμένα αναφέρει:

‘‘Οι πιο χαρούμενες, οι πιο ευτυχισμένες μέρες της ζωής μου, ως Ευρυτάνας, δεν έχουν έρθει ακόμα. Κι αυτές οι μέρες θα είναι, οι μέρες που η Ευρυτανία μας θα φέρει στην επιφάνεια τους αμύθητους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς των χιλιάδων χρόνων που είναι θαμμένοι σε κάθε γωνιά της Ευρυτανικής γης, να τοποθετηθούν με τάξη και να ασφαλιστούν σε ένα Μουσείο μαζί με τις γραπτές μαρτυρίες των αρχαίων και νεότερων συγγραφέων, ώστε να γνωρίσουμε ζωντανά την πανένδοξη ιστορία μας και να ‘μαστε περήφανοι για τους προγόνους μας και για τον τόπο μας! Τότε θα ‘μαι ευτυχισμένος! Πιστεύω, πως αυτές οι μέρες θα ‘ρθουν σύντομα, δεν θα ‘ναι μακριά αυτός ο χρόνος, έστω κι αν ο γράφων αυτές τις σειρές βρίσκεται μαζί με τους ήρωες και αγίους προγόνους μας…’’. 

Γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά ιστορικά, αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία χρονολογούνται από την αρχαϊκή, κλασική, βυζαντινή και νεώτερη ιστορία της Ευρυτανίας, ενώ έχουν ήδη βρεθεί, αρκετά από αυτά και βρίσκονται διεσπαρμένα σε διάφορους χώρους, όπως π.χ. αγαλματίδια, επιγραφές, περικεφαλαίες, νομίσματα, είδη οικιακής χρήσεως κ.ά. (περίπου 200-300 ευρήματα έχουν κατατεθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία στη Λαμία και βρίσκονται στην Υπάτη από τον κ. Δημήτριο Φαλλή), κρίνεi απαραίτητο να συγκεντρωθούν, να αξιολογηθούν και να εκτεθούν στον κόσμο, μαζί με όσα τυχόν ανακαλυφθούν στο μέλλον από μεταγενέστερες έρευνες ή ανασκαφές, μια και υπάρχουν πολλές βάσιμες ενδείξεις ότι στο Ευρυτανικό χώμα κρύπτονται πολλές αρχαιότητες. ‘‘Αξιοποιώντας λοιπόν σωστά την προγονική πείρα που έχουν και την τεράστια σύγχρονη τεχνολογία, μπορούν να πετύχουν τα πάντα για την ειρήνη και την ευτυχία τους. Μέσα σ’ αυτούς τους λαούς με πανάρχαια και πολύ ένδοξη ιστορία, είμαστε κι εμείς οι Ευρυτάνες. O τόπος αυτός πάει πολύ μακριά στην ιστορία’’.

Στην ερώτηση για το αν σήμερα νιώθει δικαιωμένος από την πολυετή προσπάθειά και επιμονή του, λέει χαρακτηριστικά: ‘‘Νοιώθω δικαιωμένος, αλλά πιο πολύ είμαι χαρούμενος με την ανάδειξη του Άγιου Λεωνίδη γιατί πιστεύω ότι είναι το εξώφυλλο ενός μεγάλου τόμου ιστορίας που κρύβει στα σπλάχνα της η γη του Κλαυσίου, από τον Αϊ Ταξιάρχη του 1ου αιων. π.Χ (ανατολικότερα του Κλαυσίου), όπου ήταν το κέντρου του αρχαίου Καλλίου. Σίγουρα πάμε πολύ βαθιά πίσω στο χρόνο, στα μυθικά χρόνια και θα έρθουν στο φως εκπλήξεις για την ιστορία του τόπου. Το θεωρώ βέβαιο ότι θα φτάσουμε τελικά στο φως της ιστορίας της περιοχής’’.

‘Όλα ξεκίνησαν για τον κ. Φαλλή από τον παππού του  Κωνσταντίνο Φαλλή που γεννήθηκε το 1850 και ήταν ο πρώτος που του μετέφερε τις πρώτες ιστορίες από το χαμένο παρελθόν της περιοχής, αλλά έχει και πολλές μνήμες από του μεγαλύτερους γέροντες και όσα άκουγε να περιγράφουν. Θυμάμαι σαν παραμύθι που έπαιρνα στα χέρια μου κεραμίδια από το π.Χ. και επίσης τις περιγραφές ότι έβρισκαν καθώς έχτιζαν τα σπίτια τους χρυσά νομίσματα’’.

Σαν ερευνητής βρήκε και συγκέντρωσε δεκάδες ευρήματα που σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο της Λαμίας, αλλά και εκατοντάδες σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται σήμερα αναξιοποίητα στην Υπάτη.

Στο συγγραφικό του περιλαμβάνονται τρία βιβλία για την ιστορία της Ευρυτανίας. Αναλυτικά έγραψε ‘Το Κάλλιον Ευρυτανίας, νέα θεώρηση της ιστορία του’’, ‘‘Ευρυτανία αρχαία ιστορία και θρύλος’’ και ‘‘Άγιος Λεωνίδης’’. Για το τελευταίο που εκδόθηκε το 1999 έδωσε επιπρόσθετη προσοχή προκειμένου να τοποθετηθώ σωστά στην έρευνα, αφού δεν είμαι ούτε Θεολόγος, αλλά ούτε κληρικός’’. Σαν επίλογο κλείνουμε με μια παλαιότερη τοποθέτησή του για την ανάδειξη της ιστορίας της Ευρυτανίας: ‘‘Η Ευρυτανία μας λοιπόν έχει παλιά και ένδοξη ιστορία. Εμείς να πάψουμε να ολιγωρούμε γι’ αυτή. Καιρός να το καταλάβουμε αυτό, να αρχίσουν και οι ανασκαφές, να βρούμε τον θαμμένο ιστορικό πλούτο και να είμαστε περήφανοι ως Ευρυτάνες’’.