Όταν ο covid δεν είναι αριθμοί αλλά πρόσωπα… Όσα λένε οι συμπολίτες μας που νοσούν

Κόκκινη έχει γίνει η Ευρυτανία στον επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ, με τα κρούσματα να αυξάνονται μέρα με την ημέρα, έχοντας πλέον θορυβήσει τους πολίτες. Από τα 95 ενεργά κρούσματα στον τόπο μας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα οποία καταγράφηκαν από αρχές Νοεμβρίου, οι περισσότεροι αναρρώνουν στις οικίες τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ιατρών, χωρίς σοβαρά συμπτώματα. Τη Δευτέρα σημειώθηκαν τρία νέα κρούσματα, κάτι που μπορεί να αξιολογηθεί ως θετικό, καθώς κατά τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου οι αριθμοί των καθημερινών κρουσμάτων ήταν διψήφιοι.

Μέσα στον πανικό που έχει κυριεύσει όλον τον πληθυσμό της χώρας, αλλά και τους Καρπενησιώτες, μιας και τα κρούσματα εντοπίζονται στο Καρπενήσι και σε χωριό της Ποταμιάς, Ο Ευρυτανικός Παλμός συναντά (εξ αποστάσεως φυσικά!) τους ανθρώπους που βίωσαν την ασθένεια του covid-19 και μας δίνουν τη δική τους μαρτυρία για την δύσκολη αυτή περιπέτεια.

Τα συμπτώματα και η καραντίνα

Ήπια είναι τα συμπτώματα των περισσότερων ασθενών με κορωνοϊό στην Ευρυτανία. Με λίγες εξαιρέσεις, που εμφάνισαν πιο έντονα και δύσκολα συμπτώματα, οι θετικοί στον κορωνοϊό είναι ή ασυμπτωματικοί ή με συμπτώματα ελαφριάς γρίπης, πιο ήπιας και από τις συνηθισμένες. Δεν έλειψαν, βέβαια, οι μαρτυρίες ασθενών που μιλούν για έναν ύπουλο και εξαιρετικά επικίνδυνο ιό, ο οποίος προκαλεί ( ή τρέφεται από) τεράστιο φόβο και φυσικά μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξελιχθεί πολύ άσχημα. Η υποχρεωτική καραντίνα σε κάποιους μπορεί να λειτούργησε ως μια ασφυκτική κατάσταση, αλλά στους περισσότερους έδωσε την ευκαιρία να ξεκουραστούν, να κάνουν δουλειές που δεν προλάβαιναν να κάνουν στο σπίτι τους και φυσικά να περάσουν χρόνο με τις οικογένειές τους.

Βέβαια, σύμφωνα με μαρτυρίες που έφτασαν στον Ευρυτανικό Παλμό από δημότες, υπήρχαν κάποιοι που έδειξε το πρώτο τεστ θετικό και θέλησαν να ξανακάνουν δεύτερο τεστ με δικά τους έξοδα σε ιδιωτικό εργαστήριο και με εντολή των υπευθύνων, όπως μας είπαν, είχαν απαγόρευση εξόδου από το σπίτι τους ακόμα και για αυτό τον λόγο με την απειλή επιβολής υπέρογκων προστίμων. Επίσης, αρκετές ήταν οι μαρτυρίες πολιτών που τους σταματούσε η Αστυνομία στο δρόμο και ζητούσε τηλέφωνα από συγγενικά πρόσωπα που έψαχναν για ιχνηλάτηση.

Ο στιγματισμός και η αλληλεγγύη

Τεράστιο πρόβλημα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, στην προκειμένη συγκυρία, αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ο στιγματισμός των νοσούντων ή έστω των θετικών, από το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας, η οποία ακολουθώντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα πανικού και τρόμου, όχι μόνο δεν δείχνει κατανόηση και συμπόνια για όποιον νοσεί αλλά τον θεωρεί και υπεύθυνο για την εξάπλωση της νόσου στην πόλη. Τα φαινόμενα άσχημης συμπεριφοράς και περιθωριοποίησης συμπολιτών μας που δεν έχουν καν νοσήσει αλλά είναι θετικοί, έχουν εξαπλωθεί και στους χώρους εργασίας ακόμη και υπηρεσιών που φέρνουν σε δύσκολη θέση και συχνά προσβάλλουν το άτομο, όπως μας καταγγέλλουν. 

Όλοι ανεξαιρέτως, μιλούν για επιτακτική ανάγκη για αλληλεγγύη, για πρόνοια και σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση και τον ανθρώπινο πόνο. Είναι ίσως η υπέρτατη αναγκαιότητα αυτή τη στιγμή, να ξαναβρούμε αξίες όπως η συμπόνια, η ενσυναίσθηση, το νοιάξιμο για τον διπλανό μας, όπως έκαναν οι γιαγιάδες και οι μανάδες μας παλιότερα, που όταν αρρώσταινε κάποιος στη γειτονιά του άφηναν ένα πιάτο φαγητό και μια παρηγορητική κουβέντα για να του δώσουν θάρρος να ξεπεράσει τη δυσκολία, μας τονίζει σε μια κατάθεση καρδιάς, ασθενής που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη. Είναι η ώρα που πρέπει να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας (έστω και εξ αποστάσεως) και όχι να σπρώξουμε πιο βαθιά στο γκρεμό τον διπλανό μας.

Η πρόνοια από το Δήμο

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Σοφία Ζαλοκώστα, σε ερώτησή μας για το πώς βοηθά πρακτικά ο Δήμος κάποια οικογένεια που νοσεί, είναι σε καραντίνα και δεν έχει κανέναν να τη βοηθήσει, αναφέρει: «Βρισκόμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας που μας έχουν ανάγκη, τόσο σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας, καθώς και σε ανθρώπους που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό ή βρίσκονται σε καραντίνα. Μπορούν να μας καλούν στη Γραμμή δημότη στο 15455, που είναι ήδη ανοιχτή τις πρωινές ώρες και το προσωπικό που είναι υπεύθυνο στον εν λόγω τομέα να διεκπεραιώνει τα αιτήματα των πολιτών για αγορές τροφίμων από τοπικά μικρά καταστήματα, στηρίζοντας την αγορά του Καρπενησίου, για αποστολή εγγράφων, αγορά φαρμάκων ακόμη και για την πραγματοποίηση των εμβολίων από τη νοσοκόμα που διαθέτουμε από το πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Είμαστε ανοικτοί και καλούμε τους δημότες να ζητήσουν βοήθεια».

Όλα όσα λένε οι συμπολίτες μας που νοσούν…

Ελένη Τόλη

«Με ενημέρωσαν πως έχω έρθει σε επαφή με άτομο από το στενό μου κύκλο θετικό στον κορωνοϊό και έπρεπε να εξετασθώ. Αρχικά με κυρίευσε το άγχος που όλοι έχουμε μη νοσήσουμε. Αναμένοντας όμως τα αποτελέσματα, είχα ήδη αρχίσει να κάνω θετικές σκέψεις, ότι και να είμαι θετική όλα θα πάνε καλά. Τελικά το μοριακό τεστ ήταν θετικό, αλλά δεν πανικοβλήθηκα. Ενημερώθηκα από τον ΕΟΔΥ ότι θα πρέπει να μείνω σε καραντίνα για 14 μέρες μαζί με την οικογένειά μου. Δεν με άγχωσε αυτό. Ήξερα ότι είναι για το καλό όλων μας, και της οικογένειάς μου αλλά και των συνανθρώπων μου με τους οποίους έρχομαι σε επαφή καθημερινά λόγω της δουλειάς μου. Τα συμπτώματα ήταν ήπια, οπότε περάσαμε ευχάριστα το χρόνο μας, που ήταν άπλετος, μαζί με τον άντρα μου και τα παιδιά μου. Παίζαμε επιτραπέζια, φτιάχναμε παζλ, διαβάζαμε παιχνίδια κλπ.

Τα συμπτώματά μου ευτυχώς ήταν πολύ ήπια. Είχα λίγο βήχα που και που, λίγο μπούκωμα και αισθανόμουν κόπωση. Αυτά για δυο μέρες. Μετά ήμουν μια χαρά. Ο άντρας μου νόσησε κι αυτός. Έκανε πυρετό για τρία απογεύματα και είχε μυαλγία. Γενικά η κλινική του εικόνα ήταν καλή και αισθανόταν καλά. Οπότε ήμασταν αισιόδοξοι και ήρεμοι ότι όλα θα πάνε καλά κι έτσι πήγαν. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα.

Η περιπέτεια αυτή δεν μας επηρέασε αρνητικά. Ο άντρας μου από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα μου, ψύχραιμος και αισιόδοξος για να το αντιμετωπίσουμε. Τα παιδιά μου είναι σε μικρή ηλικία και αρχικά τρομοκρατήθηκαν για το ‘τόσο σοβαρό’ που συνέβη στη μαμά τους, σύμφωνα με τα όσα ακούμε. Τα καθησύχασα όμως, ότι η μαμά τους είναι καλά και ότι θα έχουμε πολύ χρόνο όλοι μαζί. Τους άρεσε η ιδέα, ηρέμησαν και το απόλαυσαν.

Η δική μου εμπειρία δεν ήταν κακή, εφόσον όλα πήγαν καλά, τα συμπτώματα ήταν ήπια και δεν ταλαιπωρήθηκα. Εύχομαι ο ιός να εξασθενήσει και όλος ο κόσμος που νοσεί να το περνάει τόσο ήπια.

Θα ήθελα όμως να τονίσω, ότι το να νοσεί κάποιος δεν είναι ντροπή, ούτε τον καθιστά απαραίτητα ανεύθυνο που δεν πρόσεχε και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να στιγματίζεται, αλλά να αντιμετωπίζεται με συμπόνια και αλληλεγγύη».

Γιάννης Μπουμπουρής

«Είμαι θετικός και τώρα είμαι 2 μέρες στο νοσοκομείο δεν έχω πυρετό 24 ώρες τώρα αλλά έχω χαμηλό οξυγόνο. Είχα πυρετό μια βδομάδα και αυτό ήταν και το σύμπτωμα που είχα, μπήκα με τον πρώτο πυρετό σε καραντίνα με όλη την οικογένεια μου και είμαστε από την προηγούμενη Δευτέρα. Είχα ακροαστικά και η ακτινογραφία έδειξε αρχή πνευμονίας. Μου δώσανε αντιβίωση και σήμερα είμαι καλύτερα. Να είναι πάντα καλά ο κύριος Πέτρου και ο κύριος Δαλαδήμος που είναι στο νοσοκομείο όλη μέρα είτε εφημερεύουν είτε όχι η κύρια Ζαγκώτση που δίνει μάχη όλη μέρα και όλο το προσωπικό που δίνει πάλι πάνω από το 100% όπως πάντα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους. Ο κόσμος πάνω από όλα πρέπει να προσέχει παραπάνω γιατί έχει χαλαρώσει και δεν πρέπει, τώρα που έχουμε πάρα πολλά κρούσματα στο Καρπενήσι. Επίσης να δώσει βάση στο να έχει δυνατό οργανισμό, ας πάρει και καμία βιταμίνη C, ψευδάργυρο, βιταμίνη D, πορτοκάλι χυμό με μέλι και κανέλα και να τρέφεται σωστά γιατί όλα αυτά μετράνε και για να μην αρρωστήσουν και αν αρρωστήσουν να την περάσουν πιο εύκολα. Υπομονή και επιμονή και όλα θα πάνε καλά!!!!!!»

Δημήτρης Κατσακιώρης

Κάτοικος Καρπενησίου

«Βρίσκομαι στην 10η μέρα και διανύω την τρίτη μέρα απύρετος και χωρίς αντιπυρετικά. Το πρώτο τέστ που το έκανα γιατί εμφάνισα πυρετό, βγήκε αρνητικό, αλλά το δεύτερο ήταν θετικό στον COVID 19. Από τα υπόλοιπα συμπτώματα είχα υπερβολικό πόνο στα κόκκαλα και στις αρθρώσεις και παντελή έλλειψη γεύσης, ευτυχώς η υπόλοιπη εικόνα μου ήταν καλή παρά το γεγονός ότι ανήκω στις ευπαθείς ομάδες. Αισθάνομαι ήδη πολύ καλύτερα, με τον πόνο στις αρθρώσεις να υπάρχει ακόμα και παραμένω σε αυστηρή καραντίνα, απομονωμένος, μέχρι να συμπληρωθεί η 14η μέρα και να κάνει ο ιός τον κύκλο του».