Όπως για όλους τους μήνες, με το βλέμμα του τύπου που ανέκαθεν λειτουργούσε και λειτουργεί, ως κυρίαρχο όργανο έκφρασης και συσπείρωσης των αντιτιθέμενων πλευρών για την κάθε εποχή έτσι και ο Ιούλιος. Αη Λιάτη, Αλωνάρη και Αλωνιστή τον λένε λόγω της γιορτής του Προφήτη Ηλία, των γεωργικών ασχολιών και το έθιμο του αλωνισμού. Για την χώρα μας όμως και τον ολόκληρο τον Ελληνισμό μετά τον Πόλεμο, αυτός ο μήνας  έχει συσσωρεύσει πολλά συνταρακτικά γεγονότα, που τελειωμό δεν έχουν. 

Ο καυτός Ιούλιος του 1965 με τα «Ιουλιανά» και τους «αποστάτες» άνοιξε ένα πολυκύμαντο και μακρύ κεφάλαιο πολιτικής αστάθειας, που οδήγησε αργότερα στην κατάλυση του Δημοκρατικού πολιτεύματος από την χούντα των Συνταγματαρχών. 5-7-1965, Βασιλικό Πραξικόπημα. Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου αναγκάζεται σε παραίτηση. Από τις 15 Ιουλίου 1965 και για 70 ημέρες συνεχίστηκαν πορείες και συγκρούσεις με την Αστυνομία, με την εναλλαγή τριών δοτών Πρωθυπουργών με τους «αποστάτες» δίπλα τους. Η χώρα βυθίζεται σε μια περίοδο αστάθειας και ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος αναμείχτηκε ενεργά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας παραβιάζοντας τις διατάξεις του Συντάγματος του 1952. Οι κυριότεροι εξ αυτών βουλευτές, που ορκίστηκαν και υπουργοί τότε με τις ευλογίες των Ανακτόρων ήταν ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, ο Σπύρος Κωστόπουλος, ο Ιωάννης Τούμπας και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, οι περισσότεροι από την παράταξη της Ένωσης Κέντρου.

Εννιά χρόνια αργότερα στις 20 Ιουλίου 1974, άρχισε η τουρκική εισβολή (Αττίλας) στην Κύπρο, αφού είχε προηγηθεί το πραξικόπημα κατά του Εθνάρχου Μακαρίου στην Κύπρο με την υποκίνηση της χούντας των Συνταγματαρχών της Αθήνας. Τα αποτελέσματα οικτρά για την Κύπρο και την Ελλάδα. Με τον «Αττίλα» είχαμε 120.000 εκτοπισμένους Ελληνοκύπριους από τα καταληφθέντα εδάφη, 20.000 παρέμειναν εγκλωβισμένοι, 3.000 Εληνοκύπριοι σκοτώθηκαν με αρκετές εκατοντάδες αγνοούμενους. Στις 24 του ίδιου μήνα έπεσε η χούντα και αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα με πρώτο Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Αρκετά χρόνια αργότερα  στις 22 Ιουλίου 2018 είχαμε την φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, την πιο πολύνεκρη στα ελληνικά χρονικά με 102 νεκρούς.

Ο Ιούλιος του 2020 επεφύλαξε μια από τις μεγαλύτερες δυσάρεστες εκπλήξεις και τραγωδίες όχι μονάχα στον Ελληνοχριστιανισμό μα και για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Η Αγία Σοφία, η Μεγάλη εκκλησία του χριστιανισμού, που με την άλωση της Πόλης έγινε ισλαμικό τέμενος, το μνημείο αυτό  που από το 1934 είχε κηρυχτεί ως μουσείο, στις 24-7-2020 ξανά ‘’τζαμοποιήθηκε’’ με απόφαση του ανεκδιήγητου Ερντογάν. Παρά το κύμα των αντιδράσεων από την Διεθνή κοινότητα ο απρόβλεπτος Σουλτάνος, έκανε το δικό του, αν και γνώριζε ότι απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από τη Δύση.

Στις 20 τρέχοντος μηνός Ιουλίου στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 47 χρόνια από τη τουρκική εισβολή στην Κύπρο ο Ερντογάν δεν αρκέστηκε μόνο σε απειλές και στα συνηθισμένα εθνικιστικά παραληρήματα. Προέβη σε υποσχέσεις και πράξεις, με την εξαγγελία ανοικοδόμησης τουρκοκυπριακού προεδρικού Μεγάρου, εθνικού κήπου και το άνοιγμα των Βαρωσίων (3,5 % της πόλης της Αμμοχώστου). Όλα αυτά δείχνουν πως η Τουρκία είναι ΠΑΡΟΥΣΑ στην Κύπρο και κανένας δεν μπορεί να σταματήσει τον Ερντογάν. Αν υπάρχει αντίρρηση ας μας το αποδείξει κάποιος. Απλά όλοι παρακολουθούν τα γεγονότα με ψηφίσματα και προφορικές καταδίκες, που δεν ιδρώνουν το αυτί του Σουλτάνου. Η επίλυση του Κυπριακού παραπέμπεται συνεχώς στις καλένδες με την διαχρονική αδιαλλαξία της Τουρκίας. Ας ελπίσουμε να μη δούμε και χειρότερα, κάποιον άλλο Ιούλιο!

                                                       Κώστας Μπουμπουρής

                                                  Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                      (k.boubouris@yahoo.gr)