Άνοιξη του 2020 και ο κόσμος μας αναποδογύρισε. Ποιος το περίμενε να ζήσουμε τέτοιες μέρες. Και δεν θα εστιάσω τόσο στην ίδια την πανδημία που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά στον τρόπο διαχείρισης όλων μας.

Στην αρχή το πήραμε αψήφιστα το θέμα και ο Έλληνας ξεδίπλωσε όλο το ταμπεραμέντο του στις καφετέριες και τις παραλίες. Μετά όμως, από την ‘παροιμιώδη απειθαρχία’ του – όπως χαρακτηριστικά δήλωσε επιστήμονας στην τηλεόραση – ήρθαν τα αυστηρότερα μέτρα. Κλειστά τα πάντα. Έκλεισαν τα καταστήματα, οι χώροι εστίασης, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, σχεδόν όλες γενικά οι επιχειρήσεις και όλες οι εκκλησίες… Οι εκκλησίες; Ναι ναι καλά ακούσαμε. Οι εκκλησίες, οι οποίες όχι μόνο δεν επιτρέπεται να είναι ανοιχτές στους πιστούς για προσευχή, αλλά δεν επιτρέπεται να λειτουργούν καν ούτε με κλειδωμένες πόρτες ούτε να χτυπούν καμπάνες…

Και σκέφτεται ο απλός νους. Σε ποιον μπορεί να μεταδώσει το θανατηφόρο ιό, ο ιερέας που θα βρίσκεται μόνος του στην εκκλησία και θα λειτουργεί. Πόσο πιο επικίνδυνος είναι ο εκκλησιασμός κρατώντας τις αποστάσεις, απ’ ό,τι είναι το σούπερ μάρκετ ή η τράπεζα; Γιατί να γίνει τόσο ακραίο το θέμα στην Ελλάδα τη στιγμή που σε όλες τις θρησκείες, όλες τις εκκλησίες και όλα τα πνευματικά ρεύματα, αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται μαζικές εξ αποστάσεως προσευχές, διαλογισμοί και παρακλήσεις για να στηριχθεί ο άνθρωπος μπροστά στον κίνδυνο; Στη χώρα μας νεκρική σιγή. Μόνο ανακοινωθέντα καθημερινά με νεκρούς και ασθενείς, οι ντουντούκες της αστυνομίας να παραγγέλνουν απαγορεύσεις για το καλό μας και ανά 5 λεπτά τα διαφημιστικά σποτ να μας πείθουν Μένουμε σπίτι, μένουμε σπίτι, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του Έλληνα.

Παντού κυριαρχεί ο φόβος αυτές τις μέρες. Ο φόβος παραλύει τα πάντα. Ο φόβος σε συρρικνώνει, σε κλείνει στο καβούκι σου, σε εξαγριώνει, σε τυφλώνει και οπλίζει το χέρι σου. Αλλά το χειρότερο είναι ότι ο φόβος δεν σε αφήνει να σκεφτείς καθαρά ή και καθόλου. Είναι μεγάλο εργαλείο για τις από αρχής του κόσμου εξουσίες, ο φόβος. Σε μηδενίζει και σε κάνει ένα πολύ καλό πιόνι. Πώς χειραγωγούνταν πάντα μαζικά οι άνθρωποι; Με μια απειλή να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, πραγματική ή πλασματική, που έκανε και κάνει πάντα τη δουλειά της.

Μέσα σε ένα διάστημα πανικού από μια πρωτόγνωρη απειλή που πλήττει τον πλανήτη και σκοτώνει ανθρώπους, ο κόσμος μας κοιμάται και ξυπνάει με το φόβο κάθε μέρα. Και είναι τόσο καλοδουλεμένο αυτό το σύστημα που ακόμη και οι πιο γενναίοι, οι πιο αδιάφοροι, οι πιο ‘επαναστάτες’, μετά από κάμποσες χιλιάδες νεκρούς και αρκετές εκατοντάδες ώρες τηλεοπτικής και μιντιακής υπερβολικής δόσης πανικού και χειραγώγησης, υποκύπτουν στο φόβο.

Για να είμαστε δίκαιοι, ο ‘φόβος φυλάει τα έρημα’ που λένε και στο χωριό μου και προφανώς τα μέτρα λειτούργησαν, αλλά η έκθεση σε διαρκή και έντονο φόβο, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα. Συχνά ο υπερβάλλων ζήλος έχει μακριά ουρά… και ο διχασμός έχει ήδη κουρνιάσει στα κλειδαμπαρωμένα μας σπίτια. Ας μην αφήσουμε το ‘μούλιασμα’ στον καναπέ να ‘μουλιάσει’ τον εγκέφαλο και την ψυχή μας… Ψυχραιμία και κοινή λογική!

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια