Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του. Τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της ξηράς και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκοσμίου πληθυσμού. Η δασική αποψίλωση συμβάλλει στην οικολογική υποβάθμιση και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Η Ευρυτανία γεμάτη από επιβλητικές, πανέμορφες, ζωογόνες κορυφές. Η ψηλότερη απ’ αυτές στο όρος Τυμφρηστός ή Βελούχι που έχει υψόμετρο 2.315 μέτρα και καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της Ευρυτανίας. Περικλείεται στα βόρεια από τα Άγραφα, και στα νότια από τα Βαρδούσια και την Καλιακούδα. Ανατολικά του βρίσκεται ο κάμπος του Σπερχειού. Καλύπτεται από πυκνά δάση και είναι ελατοσκέπαστος στο μεγαλύτερο μέρος του. Στις πλαγιές του είναι κτισμένο το Καρπενήσι. Από αυτόν πηγάζουν οι ποταμοί Σπερχειός και Καρπενησιώτης. Κοντά στις κορυφές του σχηματίζεται Αλπική λίμνη.

Ως γνήσιοι βουνήσιοι στην Ευρυτανία αγαπάμε και προστατεύουμε όλα τα βουνά μας, την πανίδα και την χλωρίδα που φιλοξενούν!