Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος… και η Ελλάδα ακόμη αντιστέκεται στο αυτονόητο

24881

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται στις 31 Μαΐου κάθε χρόνο, θα μιλήσουμε για μια ακόμη φορά για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.  Αυτή τη φορά θα εξειδικεύσουμε την απαίτηση για σεβασμό στον συνάνθρωπο που δεν καπνίζει και για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου παντού. Παραθέτουμε την επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ανδρέας Μπαρδάκης, Φοιτητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ», Πρόεδρος του συλλόγου «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» και Μέλος του συλλόγου “Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα»:

«Προς Πρωθυπουργό της Ελλάδος,

αξιότιμο κύριο Αλέξη Τσίπρα (Θερμή παράκληση να του διαβιβαστεί το παρόν έγγραφο)

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

Αγαπητέ, κύριε Πρωθυπουργέ,

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος και τη δραματική πραγματικότητα για το ότι σχεδόν εξακόσιοι άνθρωποι στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν από ασθένειες που είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με το παθητικό κάπνισμα (αυτοί οι άνθρωποι ως επί των πλείστων είναι άτομα με σοβαρές παθήσεις και αναπηρίες):

Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι, για τους περισσότερους χώρους που αποτελούν και χώρους εργασίας, – ειδικά για τα Πανεπιστήμια, όπου δεν είναι εφικτός ο αποτελεσματικός έλεγχος καθώς είναι γνωστό ότι αποτελούν τον μοναδικό χώρο στην Ελλάδα όπου δεν υπάρχει αστυνόμευση και σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν αποτελεσματική εποπτεία των χώρων λόγω της λεγόμενης “Πανεπιστημιακής Ασυλίας”, – χρειάζεται να παρθεί πολιτική πρωτοβουλία, επειδή η υγεία των ανθρώπων με σοβαρές παθήσεις (φοιτητών/εργαζόμενων/επισκεπτών) εκτίθεται σε άμεσο κίνδυνο λόγω του καπνίσματος, διότι εκτός του ότι παραβιάζεται ο ν. 3830/2008, επίσης:

α) Παραβιάζεται το συνταγματικό αγαθό της υγείας, άρθρο 5 & άρθρο 21 του Συντάγματος.

β) Παραβιάζονται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και όλους όσους εισέρχονται μέσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

γ) Παραβιάζεται η ίση μεταχείριση προς τους ανθρώπους με σοβαρές παθήσεις και αναπηρίες αφού είναι αδύνατη η παραμονή τους στους χώρους των Πανεπιστημίων χωρίς να εκτεθεί σε άμεσο κίνδυνο η υγεία τους.

δ) Παραβιάζεται ο ν. 4488/2017, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄, ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ,

Άρθρο 61 – Γενικές Υποχρεώσεις

  1. Κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να διασφαλίζει την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στο πεδίο των αρμοδιοτήτων ή δραστηριοτήτων του, λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο μέτρο και απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια ή πρακτική που ενδέχεται να θίγει την άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.

Ιδίως υποχρεούται να αφαιρεί υφιστάμενα εμπόδια κάθε είδους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους χρειάζεται επιτέλους να εφαρμοστούν όλες οι διατάξεις που προστατεύουν τα παραπάνω δικαιώματα των ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας και αναπηρίες με το να τροποποιηθεί κατάλληλα ο “αντικαπνιστικός” νόμος, ώστε να αποκτήσει ποινικό χαρακτήρα για τους υπεύθυνους των χώρων αυτών που παραβιάζεται η νομοθεσία ορίζοντας και την ΕΛ.ΑΣ. ως αρμόδιο όργανο ελέγχου.

Με εκτίμηση»

Τα λόγια είναι περιττά. Το γεγονός ότι πρέπει να στείλουμε επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας και να τον παρακαλάμε να εφαρμοστεί ένας νόμος που προστατεύει την υγεία των πολιτών, από μόνο του αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι όσο και να θέλουμε να λεγόμαστε εξελιγμένοι και Ευρωπαίοι, δυστυχώς είμαστε υποανάπτυκτοι… Να δούμε πότε θα αποφασίσουμε να γίνουμε αυτό που καμαρώνουμε!

Ελένη-Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια