Πακτωλός …βρώμικου χρήματος

3640

Μπόχα και δηλητήριο για τη δημόσια ζωή αναδύεται από τα Μεταπολιτευτικά σκάνδαλα σε μια χώρα που υποφέρει από μια ανείπωτη 8χρονη οικονομική κρίση. Τα εξοπλιστικά προγράμματα και η υπόθεση Siemens κατέχουν την πρώτη θέση στον ατέλειωτο χορό των σκανδάλων. Τα λαδώματα των Γερμανών σε πολιτικούς, κόμματα και υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς εκτόξευσαν στα ύψη το κόστος των συμβάσεων με αποτέλεσμα να συντελεστεί η πρωτοφανής λεηλασία των δημόσιων ταμείων. Ο απλός πολίτης πολύ καλά γνωρίζει τους επίορκους πολιτικούς και τους μεγαλόσχημους κρατικούς λειτουργούς που σφετερίστηκαν το δημόσιο χρήμα. Το εγχώριο σύστημα διαπλοκής, πολιτικό και δικαστικό, που κουκούλωσε και κουκουλώνει τα σκάνδαλα, δεν πάει άλλο  και κάποτε πρέπει να ηττηθεί.

Ο κατηγορούμενος για τα εξοπλιστικά προγράμματα, Αντώνης Κάντας, περιγράφει με αποκαλυπτικό τρόπο σε γερμανική εφημερίδα, πως οι γερμανικές εταιρείες λάδωναν τους πάντες. Και όλ’ αυτά τουλάχιστον όταν υπηρετούσε ο ίδιος ως αναπληρωτής διευθυντής εξοπλιστικών στο ΥΕΘΑ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και με προϊστάμενους διαδοχικούς Υπουργούς τον Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου. Οι μίζες για την σύμβαση των εξοπλιστικών δόθηκαν σε κορυφαίους αξιωματούχους των τότε κυβερνήσεων, στα κόμματα του παλιού διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, ακόμη σε εκδότες, μεγαλοδημοσιογράφους και Δημάρχους. Αυτά ο Κάντας έστω και αργά τα κατέθεσε και στη Δικαιοσύνη και επέστρεψε τα 11 “μιζαδόρικα” εκατομμύρια ευρώ. Λόγω αυτής της μεταμέλειας και συνεργασίας με τις ανακριτικές αρχές είχε ευνοϊκή μεταχείριση. Οι γερμανικές εταιρείες με μεγάλη πρωταγωνίστρια την αμαρτωλή Siemens άρπαξαν σε τιμές πολλαπλάσιες του πραγματικού κόστους το έργο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων, το έργο του ΟΣΕ και τον δημόσιο ΟΤΕ.

Η πρώην γραμματέας του “διάσημου” Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσάκαλου, ήταν καταπέλτης κατά την κατάθεσή της στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. “…Οι χορηγίες στα κόμματα, όπως είχε πει ο Χριστοφοράκος, δίνονταν προκειμένου να ανοίξουν δουλειές…”. Στο πλαίσιο αυτό είχαν δοθεί  χρήματα στον Θόδωρο Τσουκάτο, για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ (ένα εκατομμύριο μάρκα και 15.000 ευρώ στην νεολαία του ΠΑΣΟΚ), χορηγίες στην  Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά και σε κορυφαία πολιτική οικογένεια της Ν.Δ. Θα πει χαρακτηριστικά ότι ένας …επίδοξος μέλλων Πρωθυπουργός, που τον κατονομάζει κανονικά, είχε εκείνη την περίοδο 90 καταγεγραμμένες στο ημερολόγιό της συναντήσεις με τον Χριστοφοράκο. Τι άραγε είχαν να συζητήσουν τόσες φορές..! Αρκετοί πολιτικοί ξέπεφταν τόσο χαμηλά, με το να απαιτούν και να εξοπλίζουν τα γραφεία και τα σπίτια τους ακόμη και με μικροσυσκευές από την Siemens. Ήταν τόσοι οι διαπλεκόμενοι πολιτικοί των τότε 2 μεγάλων κομμάτων, που η μάρτυρας κατέθετε: “…Ήταν τόσοι πολλοί οι πολιτικοί με τις ιδιαίτερες  σχέσεις με την εταιρεία, που μπορώ να πω πιο εύκολα, ποιοι δεν είχαν”.

Τι άλλο να προσθέσουμε εμείς, “Είναι πολλά τα λεφτά ΄Α(ρ)κη”, τουλάχιστον έστω και τώρα, κάνε αυτό που έκανε ο αναπληρωτής γραμματέας σου ο Κάντας, αλλιώς σε βλέπω να …τελειώνεις πίσω από τα κάγκελα..! Όσο για τους άλλους κάποτε όλα θα αποκαλυφθούν, καθ’ ότι “ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον”.-

          

                                                                                   Κώστας Μπουμπουρής

                                                                                Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                                                                 (k.boubouris@yahoo.gr)