Νέα παράταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του επιδόματος στέγασης. Τι αλλάζει για δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, επιδόματος παιδιού, επίδομα στέγασης και επίδομα γέννησης. Με προπληρωμένη κάρτα το επίδομα γέννησης.

Μια σειρά αλλαγών προωθούνται το επόμενο διάστημα για χιλιάδες δικαιούχους των επιδομάτων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του επιδόματος παιδιού Α21, του επιδόματος στέγασης και γέννησης. Ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το Dnews εξετάζει μία σειρά νέων μέτρων όπως:

– Νέα παράταση των εγκριτικών αποφάσεων των επιδομάτων Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και επίδομα ενοικίου. Λόγω της παράτασης των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού το υπουργείο Εργασίας εξετάζει νέα παράταση των επιδομάτων για το επόμενο διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News.

– Εξετάζεται το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η χρήση προπληρωμένης κάρτας, όπως προτείνει και η Επιτροπή Πισσαρίδη, και στην πληρωμή του επιδόματος γέννησης των 2.000 ευρώ σε μία προσπάθεια μεγαλύτερης διαφάνειας στη χορήγηση των επιδομάτων κοινωνικής πολιτικής. Αυτή τη στιγμή η χρήση της προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας εφαρμόζεται μόνο στο 50% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Νέα παράταση επιδομάτων, τι αλλάζει σε δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

– Μία αίτηση για όλα τα επιδόματα. Στην ενοποίηση όλων των συστημάτων παροχής επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ προχωράει το υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα σχεδιάζεται η σχετική πλατφόρμα να είναι τέτοια ώστε ο πολίτης να μπορεί εύκολα να ανεβάζει μόνο εκείνα τα έγγραφα που χρειάζεται. Όπως και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του gov.gr, η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet του πολίτη.

– Σύνδεση με τη φοίτηση του παιδιού. Μέσω της πλατφόρμας myschool θα διασταύρωνεται η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών για την καταβολή των επιδομάτων παιδιού Α21, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ και επίδομα στέγασης.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News με το τέλος της κάθε σχολικής χρονιάς, στα μέσα Ιουνίου, θα γίνεται ο επανέλεγχος για την καταβολή των συγκεκριμένων επιδομάτων ανάλογα με το αν το παιδί έχει περάσει την τάξη ή έχει μείνει από απουσίες και για ποιο λόγο. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν εξαιρέσεις που θα δικαιολογειται αν κάποιο παιδί μείνει στην ίδια τάξη, όπως είναι οι λόγοι υγείας.

– Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Από τον Απρίλιο οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος π. ΚΕΑ και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού, εφόσον δύνανται να εργαστούν και δεν εργάζονται, θα προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω υπηρεσιών απασχόλησης και μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
α. Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.
β. Τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
γ. Τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
δ. Τη συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας και
ε. Την ένταξη ή την επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας

Ενιαία πλατφόρμα για όλα τα επιδόματα

Ενιαία φόρμα αίτησης για το σύνολο των επιδομάτων ετοιμάζει η κυβέρνηση και αφορά στην ενοποίηση των αιτήσεων για τα επιδόματα Παιδιού, Στέγασης, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Αναπηρικά, Επίδομα Γέννας, Ομογενών, Ορεινών και Μειονεκτικών, Θέρμανσης, ΚΟΤ Α και Β, Στεγαστικό Φοιτητών και, συνολικά, για οποιαδήποτε παροχή κοινωνικής φύσεως που χορηγείται από την κεντρική διοίκηση (και όχι σε επίπεδο Δήμων).
Η δράση περιλαμβάνει τη μετεξέλιξη της πλατφόρμας του Εθνικού Μηχανισμού, με την ενσωμάτωση όλων των πληροφοριακών συστημάτων, μέσω των οποίων υποβάλλονται οι αιτήσεις για τα εθνικά κοινωνικά επιδόματα και καταχωρούνται οι παρεχόμενες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (ΤΕΒΑ, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Δομές Φτώχειας, ΚΔΗΦ, ΣΥΔ, δομές κλειστής φροντίδας, όπως κέντρα χρονίως πασχόντων, γηροκομεία, δομές παιδικής προστασίας κ.ά.).

Τον Ιούνιο θα γίνονται διασταυρώσεις για το αν κάποιο παιδί έμεινε από απουσίες

Μέσω της πλατφόρμας myschool θα διασταύρωνεται η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών για την καταβολή των επιδομάτων παιδιού Α21, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ και επίδομα στέγασης. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News με το τέλος της κάθε σχολικής χρονιάς, στα μέσα Ιουνίου, θα γίνεται ο επανέλεγχος για την καταβολή των συγκεκριμένων επιδομάτων ανάλογα με το αν το παιδί έχει περάσει την τάξη ή έχει μείνει από απουσίες και για ποιο λόγο.

Κι αυτό γιατί θα υπάρξουν εξαιρέσεις που θα δικαιολογειται αν κάποιο παιδί μείνει στην ίδια τάξη, όπως είναι οι λόγοι υγείας. Οι δικαιούχοι των επιδομάτων με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι. Αυτόματα θα γίνονται οι διασταυρώσεις μέσω της πλατφόρμας του myschool.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου ετοιμάζει αυτό το διάστημα σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης τη σχετική ΚΥΑ για τη σύνδεση χορήγησης των επιδομάτων παιδιού Α21, στέγασης και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ με την υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών των δικαιούχων η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ από την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021.

Επίσης στην ΚΥΑ θα προβλέπονται και οι εξαιρέσεις από την σχετική διάταξη κυρίως ως προς τις περιπτώσεις που οι απουσίες των μαθητών οφείλονται σε λόγους συναρτώμενους με την υγεία τους.

dikaiologitika.gr